Interessegebied bouwen, wonen en interieur

min. lezen
interessegebied-bouwen-wonen-interieur-mbo

Is met je handen werken echt jouw ding? En ben je gefascineerd door dingen maken of bouwen? Dan spreekt het interessegebied bouwen, wonen en interieur je vast aan. Hierbij leer je alle skills om uit te groeien tot een echte vakman of -vrouw. Wil jij weten wat dit interessegebied precies inhoudt en wat je er allemaal mee kunt worden? Lees dan snel verder!

Wat houdt dit interessegebied precies in?

Weten waar je interesses liggen, dat is een belangrijke eerste stap bij de keuze voor een vervolgopleiding. Gaat jouw hart sneller kloppen van een bouwproject succesvol afronden, infrastructuur aanleggen of het interieur van een woning volledig ontwerpen? Dan is het interessegebied bouwen, wonen en interieur er eentje dat bij je past. Wanneer je een opleiding in deze richting volgt, word je klaargestoomd tot een creatieve aanpakker die kwaliteit levert. Dit levert bijna altijd een tastbaar eindresultaat op, en daardoor weet jij ook echt waar je het voor doet.

Aanpakken, het staat centraal op de bouw. Zowel letterlijk - materialen aanpakken - als figuurlijk. Of je nu werkt aan de bouw van huizen en panden of juist aan wegen en andere vormen van infrastructuur; een opleiding in dit interessegebied staat in het teken van met je handen werken. Uiteraard ga je nog niet direct zelfstandig een volledig bouwproject uitvoeren. Maar tekeningen, planningen en meubels maken zijn enkele voorbeelden die je binnen opleidingen in dit interessegebied zeker wel leert.

Welke skills heb ik nodig binnen dit interessegebied?

Misschien ben je direct al enthousiast bij het idee van werken binnen dit interessegebied. Dat is hartstikke mooi! Ga alleen wel eerst na of het ook echt bij je past. Beheers jij de skills om in dit wereldje actief te zijn? Daar helpen wij je graag bij. De belangrijkste sommen wij hieronder voor je op. Laat je ook zeker niet afschrikken als je niet al deze skills hebt, want je hebt genoeg tijd voor je om ze te leren.

  • Handigheid: je moet veel met je handen werken in deze sector. Wel zo fijn als je handig bent dus!

  • Organiseren en plannen: je werkt vaak volgens een bepaalde planning. Deadlines halen en gestructureerd te werk gaan is dus heel belangrijk.

  • Met machines omgaan: je komt veel met machines in aanraking en moet daarom begrijpen hoe je ze moet beheersen.

  • Creativiteit: je bent in staat iets moois te ontwerpen en/of te realiseren.

  • Teamplayer: je vindt het mooi om met jouw collega's een perfect eindresultaat op te leveren waar de klant dolblij van wordt.

Welke richtingen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende richtingen binnen dit interessegebied. Ze bepalen onder meer welke opleiding jij het beste kunt volgen. We vatten er een aantal voor je samen:

Bouwen, aannemen en onderhoud
Hieronder vallen opleidingen die je voorbereiden op het bouwen van huizen of andere gebouwen van A tot Z, maar ook hoe aannemers te werk gaan. Verder leer je naast nieuwbouw ook hoe je woningen verbouwd en hoe je goed onderhoud voor een bestaand pand uitvoert. Schilderwerk valt hieronder, maar ook onder meer glaszetten en stuken. Je kunt dan ook later uitgroeien tot schilder of stukadoor, maar ook functies als uitvoerder, metselaar, projectmanager, technisch tekenaar en zelfs sloper sluiten hier naadloos bij aan.

Infra
Goede infrastructuur is onmisbaar in ons land en daarom hebben we echte vakmensen nodig in deze branche. Een opleiding in deze richting bereidt je voor op een rol in de totstandkoming en/of het onderhoud van ons water- en wegennet. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe tunnels en bruggen gemaakt worden. Mogelijke beroepen die aansluiten bij deze richting zijn stratenmaker, monteur water-, gas- en warmtedistributie, waterbouwer, funderingsspecialist en machinist wegenbouw.

Interieur
Wanneer jij fan bent van dingen ontwerpen, past een opleiding met de focus op interieur je als een jas. Je leert namelijk hoe je verschillende locaties optimaal vormgeeft en je ontwikkelt de skills om oplossingen te vinden voor iedere ruimte. Verder ontwikkel je inzicht in hoe je kleur en materiaal toepast, met als doel een fraai geheel te creëren. Creativiteit staat dus centraal bij opleidingen en beroepen in deze richting, zowel voor het ontwerpen als bouwen van interieurs. Wat werk betreft: functies die hierbij passen zijn onder meer interieuradviseur, interieurvakman woningstofferen, stylist en vloeren- of keukenlegger.

Hout en meubel
Vind je het juist gaaf om zelf meubels te maken die het interieur van huizen iets extra's te geven? Ontdek dan de richting hout en meubel. Je leert hierbij te werk gaan met materialen om bijvoorbeeld tafels en stoelen te maken, maar ook om complete interieurs te bouwen. Tijdens je opleiding maak je daarvoor kennis met de meest geavanceerde technieken en werk je veel met je handen. Naast dat je onder andere meubelmaker, montagemedewerker, houtbewerker, machineoperator of werkvoorbereider in dit wereldje kunt worden, zijn ook beroepen als scheepsinterieurbouwer of voorman binnen de scheepsbouw mogelijk toekomstige functies.

 

Schoonmaak en glazenwassen
We hebben al een hoop richtingen genoemd die te maken hebben met ontwerpen en bouwen, maar binnen dit mbo interessegebied valt ook schoonmaken en glazenwassen. Schoonmaakwerkzaamheden horen natuurlijk ook bij bouwen, wonen en een strak interieur. Denk hierbij niet alleen aan een schone woonkamer of keuken, maar ook complete kantoorpanden en terreinen die door specialistische schoonmaak goed worden onderhouden. Als jij graag iets in deze richting wil doen, is een mogelijk interessante functie voor jou die van (ambulant) objectleider of medewerker schoonmaakonderhoud. Of glazenwasser natuurlijk!

Kiezen maar

Je hebt nu een aardig beeld welke richtingen er allemaal zijn binnen dit interessegebied. Nu kun je op zoek gaan naar opleidingen die hierop aansluiten. Verdiep je in het aanbod en maak een weloverwogen keuze. Bouw of onderhoud jij later de mooiste huizen, zien we jou binnen afzienbare tijd wegen aanleggen of zorg jij dat bedrijfspanden schoon worden opgeleverd? Wij wensen je veel succes met het uitzoeken van de juiste opleiding. Aan de slag!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.