Een eigen bedrijf of in loondienst: waarom zou je?

min. lezen
loon-of-zzp

Het duurt nog even, maar na je studie ga je aan het werk. Er breekt dan een heel nieuw leven aan. Weet jij al wat je wilt gaan doen? En wil je dat voor een baas doen, of juist in een eigen bedrijf? Lees hier de verschillen en de voor- en nadelen van beide.

Hoe zit het?

Als je gaat werken, kun je grofweg op twee verschillende manieren je geld verdienen: in loondienst of als eigen baas. Sommigen kiezen duidelijk voor één van de twee, terwijl anderen twijfelen of zelfs voor beiden kiezen. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk?

Verschillen

Wanneer je in loondienst bent, werk je voor een baas. Je krijgt dan een tijdelijk- of een vast contract. Hierin staat wat jouw werkzaamheden zijn, hoeveel loon je krijgt, hoeveel vakantiedagen je hebt, wat er gebeurt als je ziek wordt, of je pensioen opbouwt, etc..

Kortom: alles staat vast in het contract – ook wel een arbeidsovereenkomst genoemd. Dit contract geeft je een bepaalde zekerheid, want voor zolang dit contract duurt, heb jij recht op deze vastigheid. Dit geeft iemand in loondienst veel rechten. Zo kan een werkgever een van zijn werknemers niet zomaar ontslaan.

Die rechten heb je niet als je als zelfstandige gaat werken. Wat je wel hebt is vrijheid en de mogelijkheid om je eigen werk uit te zoeken. Je hebt als zelfstandige zelf in de hand hoeveel en wanneer je werkt, hoeveel je verdient en met wie je werkt.

Sommige mensen kunnen simpelweg niet voor een baas werken. Daarom kan het een slimme keus zijn om als zelfstandig ondernemers aan de slag te gaan als je dit zelf ook hebt.

Voor- en nadelen loondienst en eigen baas

Nu je een beeld hebt van de verschillen tussen loondienst en zelfstandige, gaan we kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen loondienst

Vast salaris, groei in salaris

Je krijgt zolang je contract duurt een salaris uitgekeerd. Als het goed is, groeit dat salaris. Je weet dus precies wat je elke maand binnenkrijgt.

Zekerheid

Zolang je contract duurt heb je de zekerheid dat je werk hebt en betaald krijgt – tenzij je het echt heel bont maakt natuurlijk. Dat biedt zekerheid.

(Meestal) regelmatig van 9 tot 5

Een voordeel van werken in loondienst is dat je werktijden (meestal) regelmatig zijn. Dat is lekker, want zo houd je altijd wat tijd over in de avonden en de weekenden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast je loon heb je soms ook recht op andere dingen, zoals een laptop of telefoon van de zaak. Vaak komt het ook voor dat je een vergoeding ontvangt voor de kilometers die je reist voor woon- werkverkeer. Soms krijg je een leaseauto.

Bouwt automatisch pensioen op
In de meeste arbeidsovereenkomsten staat dat je maandelijks pensioen opbouwt. Dat gaat dan van je brutoloon af (en merk je dus niets van). Erg fijn als je op je oude dag ook nog een comfortabel leven kunt leiden.

Nadelen loondienst

Je kunt een vervelende baas hebben
Als je voor een bedrijf gaat werken, krijg je altijd te maken met managers en andere leidinggevenden. Je kiest ze niet uit, dus je moet maar net geluk hebben dat je een fijne baas treft. Natuurlijk komt het meestal wel goed, maar je hebt het niet voor het kiezen.

Je legt altijd verantwoordelijkheid af aan je meerdere
Om daar even op door te gaan, je baas vertelt je grotendeels wat je moet doen. Je hebt natuurlijk vrijheid in hoe je iets doet en je kunt altijd initiatief tonen (wat meestal gewaardeerd wordt), maar je hebt het te doen met de werkzaamheden die jouw baas je geeft. Daar leg je verantwoording voor af.

Je kiest je team niet zelf
Je weet dus van tevoren ook niet helemaal in welk team je terecht komt. Waarschijnlijk kun je met de meesten goed overweg, maar het kan ook zijn dat je helemaal niet kunt samenwerken met mensen in je team. En je kunt niet even bij je baas aankloppen en om een ander team vragen.

Je hebt een beperkt aantal vakantiedagen

In je contract staat hoeveel vakantiedagen je voor één kalenderjaar krijgt. Daarnaast moet je zelf voor je vrije dagen betalen door of over te werken of een deel van je salaris in te leveren.

Verdient minder dan als zzp’er of een eigen bv

In loondienst kun je heel goed verdienen, maar als zelfstandige of grootaandeelhouder/eigenaar van een bv kun je meer verdienen. Je hebt namelijk meer vrijheid in waar je geld naartoe gaat en je geniet van meer belastingvoordelen.

Voordelen eigen bedrijf

(Meestal) flexibele werktijden

Je hoeft geen 9 tot 5 tijden aan te houden. En je kunt zelf bepalen wanneer je werkt. Wil je in het weekend werken? Prima! wil je niet om 9, maar om 10 uur beginnen? Ook goed!

Je doet het voor jezelf

Die vervelende baas? Die heb je niet als zzp’er. Je bepaalt namelijk zelf wat je wel en niet doet. Geen leuke klus? Dan doe je het toch niet?!

Je verdient je eigen geld

Dat wil dus ook zeggen dat een groot deel van wat je verdient door jouzelf uitgegeven mag worden (op de belastingafdracht na dan). Je kunt zelf kiezen hoe je je verzekert, zelf je pensioenfonds uitkiezen, etc.

Je kunt veel geld verdienen

Omdat je voor een deel zelf kunt bepalen waar je geld naartoe gaat en hoeveel je vraagt voor een opdracht, kun je veel geld verdienen.

Kiest zelf met wie je werkt

Dit geeft je vrijheid. Je haalt zelf je opdrachten binnen en mocht het niet leuk zijn vanwege het team, ben je na de opdracht weer weg.

Nadelen eigen bedrijf

Je hebt (soms) onzekerheid

Maar omdat je geen contract hebt, je opdrachten tijdelijk zijn en je niet altijd vaste inkomsten hebt, kan het onzeker zijn. Daar moet je wel tegen kunnen.

Je moet zelf voor je vakantie sparen

Je hebt als zzp’er geen vast aantal of betaalde vakantiedagen. Daar moet je voor sparen. Want elk uur dat je niet werkt, heb je geen inkomsten.

Zelf je werk vinden

Je moet zelf opdrachten binnenslepen. Dat is niet altijd even leuk en kan soms best vermoeiend zijn of onzekerheid met zich meebrengen.

Je moet zelf je pensioen opbouwen/ jezelf verzekeren

Wil je op je oude dag een comfortabel leven leiden? Dan moet je zelf pensioen opbouwen. Je moet jezelf ook verzekeren, dat gebeurt niet voor je. Dat alles kost geld en kan soms flink in de papieren lopen. Maar zoals hierboven al gezegd kun je zelf bepalen waaraan je geld uitgeeft.

Wat werkt voor jou?

Nu je een beetje weet wat de verschillen zijn en hoe het werkt, kun je gaan nadenken wat je later wilt en wat het beste bij jou past: in loondienst of voor jezelf werken. Je kunt het ook al tijdens je studie uitzoeken door bijvoorbeeld als bijbaantje te experimenteren met beide werkvormen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.