Toen Manon 14 was, was ze al bezig met de vraag Wat wil ik worden? “Ik had toen al het gevoel dat ik daar maar één antwoord op mocht geven – dat ik maar één ding mocht kiezen.”
In een zoektocht naar dat ene antwoord begon ze met het invullen van studiekeuzetesten. Ontelbare testen werden ingevuld en telkens kwam er een ander antwoord uit. “De ene keer paste de ambulance, de andere keer moest ik zangeres worden en weer een andere keer stond het beroep boswachter bovenaan het lijstje. Zo kan ik kan nog wel even doorgaan.” Daar kwam ze dus niet uit. En ook al had ze nog tijd genoeg, de onzekerheid sloop in: “Wat als ik niet kan kiezen?”
Fast forward naar 5 en 6 vwo. “In die tijd ga je in gesprek met de decaan. Toen werd al vrij snel duidelijk dat ik inderdaad niet kon kiezen, maar ook niet wilde kiezen – ik had teveel passies. Maar dat ging niet, dus moest ik dingen laten vallen. Dat gevoel maakte me angstig. Helaas werd ik niet begrepen. Mij werd verteld dat ik moest kiezen wat ik het leukste vond. Juist dat kon ik niet!” Zo begon Manon te twijfelen of er überhaupt een baan voor haar zou zijn in de toekomst.
Wel had ze al besloten dat ze niet naar de universiteit, maar naar het hbo wilde. “Ik ben altijd al meer een praktisch mens geweest en ben graag buiten. Reizen, mensen en natuur, daar wil ik me op richten. Daar ligt mijn passie. Zoveel wist ik in ieder geval al en daar past het hbo beter bij.” Maar welke opleiding het dan moest worden, daar had ze geen idee van.
Het gevoel heel veel te moeten laten liggen als Manon voor één studie koos, bleef haar achtervolgen. Toch wist Manon het terug te brengen tot twee opties: Tourism Management en toegepaste biologie. “Maar ja, dan heb je nog steeds iets te kiezen.”
Manon heeft meerdere passies, één daarvan is reizen.
1 mei naderde en de keuze was nog steeds niet gemaakt. Daarom besloot Manons vader in te grijpen. Of ja, te helpen. “Hij legde twee lesboeken open op tafel, één over toerisme en één over biologie. Hij keek me aan en zei: ‘Dit boek gaat dicht.’ Dat was het boek over toerisme. Mijn vader koos zo voor mij de studie toegepaste biologie. Ik heb toen gelijk gezegd dat ze zich moesten voorbereiden dat ik hoe dan ook 10 maanden naar het buitenland zou gaan. Van tevoren kwam ik erachter dat ik twee stages van 5 maanden moest lopen, waarvan 1 verplicht in het buitenland. Daar heb ik twee buitenlandstages van gemaakt.”
Na haar stage was het tijd om af te studeren. Daar stond een onderzoek voor. “Maar dat leek me niks. Dat zag mijn mentor ook aan me. Daarom zei hij: ‘waarom ga je niet een ondernemerstraject volgen?’ Dat was redelijk ongebruikelijk, maar via een omweg kon ik toch in het programma worden opgenomen.”
“Tijdens dat traject heb ik een bedrijf opgezet dat gericht is op vakantiewoningen in de natuur! Zo kon ik alsnog mijn passies – mensen en natuur – aan elkaar verbinden. Dankzij dit traject kon in uiteindelijk alsnog mijn studie afmaken, niet als bioloog maar als ondernemer.”
Zo is Manon drie jaar lang, zonder dat dit het plan was, ondernemer geweest. Ze heeft zich volledig gestort op vakantieverblijven en tiny houses. Van conceptontwikkeling tot het maken van podcasts. “Want ja, als iemand met meerdere passies doe ik het liefst meerdere dingen tegelijk.”
Nu, na een paar jaar ondernemerschap, staat Manon op het punt om een baan aan te nemen. In loondienst dus. Onbegrijpelijk? Nee natuurlijk niet, zegt Manon. “Want ik heb in mijn studietijd geleerd om niet te hoeven kiezen, maar juist om mijn passies te volgen. Zo kan ik uiteindelijk doen wat ik het liefste doe, namelijk niet kiezen.”
Niet kiezen past precies bij het motto wat Manon naleeft: “Zie het leven als een experiment. Bijvoorbeeld als het gaat om het maken van een studiekeuze. Maak één uur in de week vrij, of net wat je vrij kunt maken, en ga op zoek naar wat jou interesseert. Stel, je zou wel in de horeca willen werken, vraag dan of je een keer mee mag lopen.
Hetzelfde geldt voor iedere andere branche. Verdiep je in een beroepsgroep, pluis het uit, praat met mensen, loop een dag mee, ga online op zoek. Er zijn veel manieren om informatie en ervaring op te doen. Dat bedoel ik met experimenteren. Zo ontdek je namelijk wat je wil, wat je leuk lijkt en waar jouw passie ligt. Heb je meerdere passies? Geen probleem!”
Hoe bepaal je kernwaardes?
Hoe kom je erachter wat jouw kernwaardes zijn door naar een hobby te kijken? "Laten we een voorbeeld geven. Stel, voetballen is jouw ding. Ga dan na wat jij zo leuk vindt aan deze sport. Is dat bijvoorbeeld het sociale, tactische of fysieke aspect? Misschien is het wel een combinatie van deze drie. (Het kunnen ook andere aspecten zijn natuurlijk.)
Dit kun je met al jouw hobby's, interesses en passie doen. Schrijf deze op en zet in kernwoorden erbij wat je daar zo leuk aan vindt. Dan zul je zien dat een aantal van die kernwoorden bij verschillende passies terugkomen.”
Ben je bang dat je studiekeuze de rest van je leven bepaalt? “Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Tuurlijk, je specialiseert je in een bepaalde beroepsgroep, maar je krijgt ook veel algemene vaardigheden mee, zoals samenwerken, onderzoek doen, werken met deadlines, zelfstandig studeren en werken en kritisch denken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat helpt je altijd verder.” Manons boodschap luidt dan ook: Weet dat je niet kiest voor de rest van je leven. Je kunt altijd wisselen.
10 mei 2022 geschreven door Boy Cornelissen