Zo begin je goed voorbereid aan je bijbaan

min. lezen
fnv-branded-1
FNVY&U_FULL_LINE_LIGHT
Deze content is gemaakt door FNV Young & United

Branded content

Je begint zometeen aan een opleiding om straks echt aan het werk te gaan. Maar nu wil je ook van het leven genieten. Dus werk je naast je studie. Goed idee! Maar hoe combineer je je bijbaan met je opleiding en zorg je dat je krijgt wat je verdient? Wij geven je vier tips zodat je goed voorbereid aan je bijbaan begint.

1. Check (en doe) waar je voor betaald krijgt

Je bent aangenomen als vakkenvuller, maar het is druk in de winkel. Of je even wil bijspringen achter de kassa? Geen probleem toch? Nee, maar let wel op, want voor je het weet doe je niet meer het werk waar je voor bent aangenomen. En bij andere werkzaamheden hoort vaak ook een ander (en misschien wel hoger) loon. Bespreek dit dus met je leidinggevende.

Ook kan het voorkomen dat je niet precies op de afgesproken tijd naar huis kan. Soms moet je nog even blijven om die collega te helpen of om op te ruimen. Je bent zo flink wat minuten verder. Houd die tijd goed bij, want je hoort ook voor overwerk betaald te worden. Dit kan in de vorm van loon, maar je kan er ook vrije tijd (verlofuren) voor terug krijgen. Een uurtje langer doorwerken, betekent dan op een later moment een uurtje eerder stoppen. Kijk goed in je contract of cao welke regels er staan over overwerken en controleer altijd goed of je loonstrookje klopt. In de onderstaande video leggen we je uit waar je op moet letten bij het checken van je loonstrookje.

2. Hoeveel uur kun je maken en hoe plan je die in?

Het grootste deel van je tijd ben je waarschijnlijk bezig met je opleiding. Daarnaast moet je vast tijd vrijhouden om te studeren en opdrachten te maken. Kijk dus goed hoeveel uur je wil werken en op welke momenten dit kan. Maak hierover duidelijke afspraken met je baas. Bespreek de mogelijkheden en leg dit vast in je contract. Zo voorkom je dat je gestresst raakt wanneer je bijvoorbeeld plots veel uren moet maken vlak voor een belangrijk tentamen.

Werk je op oproepbasis? Dan heb je geen vaste werkdagen en -uren. Je werkgever neemt contact met je op als er werk voor je is. Dit moet minstens vier dagen van te voren. Word je binnen die vier dagen na de oproep toch nog afgebeld, dan heb je wel recht op het salaris voor de uren waarvoor je ingepland bent. Ook kan het gebeuren dat je voor drie uur wordt opgeroepen, maar uiteindelijk al na een uurtje weer naar huis mag. Ook dan is het wettelijk geregeld dat je het loon van die volledige drie uur moet krijgen.

FNVY&U_SHORT_LINE_LIGHT
fnv.nl Werk je op oproepbasis?

Check dan de FNV website voor jouw rechten en plichten

3. Zo krijg je wat je verdient

Dat baantje is in de pocket. Dus laat dat geld maar komen! Check wel even of jouw werkgever genoeg geld jouw kant op laat rollen. Vanaf je 15e jaar heb je namelijk recht op het minimumjeugdloon. Hoe hoog dat bedrag precies is, hangt af van hoe oud je bent. Door acties van de FNV en jongeren is het minimumjeugdloon voor 18 tot en met 20-jarigen hoger geworden. Let op! Het uurloon dat op je contract en loonstrook staat is het bruto bedrag, daar gaat nog belasting vanaf. Wat je uiteindelijk op je rekening gestort krijgt, is wat je netto krijgt. Overigens kan je te veel ingehouden belasting terugkrijgen. Aan het einde van het jaar krijg je een jaaropgaaf waarmee je belastingaangifte kan doen. Wanneer je lid bent van de FNV kunnen we je daarbij helpen!

Wil jouw baas je graag zwart laten werken? Dan krijg je je loon contant en betaal je geen premies en belastingen waardoor je salaris vaak hoger is. Dat klinkt goed! Maar let op: zwartwerken is verboden. En dat is niet voor niks. Als zwartwerker heb je bijvoorbeeld geen recht op vakantiegeld en draai je vaak zelf op voor de zorgkosten als je een ongeluk krijgt tijdens je werk.

Wil je meer weten of jouw minimum(jeugd)loon berekenen? Kijk dan even op deze pagina.

4. Bekijk je contract en je cao

Als werknemer heb je ook bepaalde rechten. Houd bijvoorbeeld in de gaten dat je genoeg pauze krijgt en je niet te veel uur per week werkt. Ook hoor je vakantie- en ziektedagen en vakantiegeld te krijgen. Als je stopt met je bijbaan krijg je het vakantiegeld dat nog staat en de dagen die je nog niet hebt opgenomen, uitbetaald. Dit soort afspraken staan als het goed is allemaal in je contract (dat je trouwens je binnen een maand na je eerste werkdag hoort te krijgen) of je cao. Kun je dit soort afspraken nergens vinden? Vraag er dan om bij je leidinggevende, daar kan je terecht als je vragen hebt. Houd er rekening mee dat leidinggevenden op veel vragen een antwoord hebben maar ook niet alles weten. Ook zij zijn lang niet altijd experts als het gaat over contracten, arbeidsrecht en minimumloon. Heb je vragen over je contract of arbeidsvoorwaarden? Stuur ons dan een berichtje via WhatsApp of mail naar youngandunited@fnv.nl

Beginnen met een ijzersterke start?

Bekijk wat FNV Young & United voor jou kan betekenen!

GA NAAR FNV YOUNG & UNITED

Nieuwsbrief_original