Woningnood dwingt studenten tot creatieve oplossingen

min. lezen
De woningnood dwingt studenten creatief te zijn

Laten we eerlijk zijn: een studentenkamer voor een goede prijs vinden lijkt tegenwoordig bijna een onmogelijke opgave. Maar voor wie creatief is, zijn er ook andere opties om een zelfstandige woonruimte te vinden. Jacob (21) woonde anderhalf jaar in een caravan, en Nienke (21) woont in een voormalig ziekenhuis.

Een uitwonende student? Die woont toch standaard in een ietwat afgeleefd studentenhuis met bierkratten en roestige fietsen in de voortuin? Terwijl het klassieke studentenhuis in veel studentensteden nog steeds een vertrouwd beeld is, kan het tegenwoordig ook anders. Zeker in het kader van de woningschaarste wonen sommige studenten op bijzondere plekken.

caravan

"Het was soms wel wat koud in de winter, maar voor de rest was het een prima oplossing.”

Van caravan naar voormalig asielzoekerscentrum

Zoals de 21-jarige conservatoriumstudent Jacob Drescher. Hij woonde anderhalf jaar lang in een caravan bij zijn ouders in de tuin, in de buurt van Maastricht. Jacob legt uit hoe dit zo tot stand is gekomen: “Ik had al een tijdje op kamers in Aken (Duitsland) gezeten, maar toen ik stopte met deze studie wilde ik eigenlijk wel op mezelf blijven wonen. in Maastricht was het heel lastig om op kamers te gaan en ook nog een beetje muziek te kunnen maken. Mijn ouders wonen in de buurt van Maastricht en hebben een grote tuin. Dus toen stelde mijn vader voor: waarom zet je geen caravan in de tuin? Dat vond ik eigenlijk wel een heel goed idee.”

Zo gezegd zo gedaan. Jacob tikte een voordelige caravan op de kop die hij ook nog eens zelf opknapte. Jacob: “Dat was nog wel aardig wat werk, er moest bijvoorbeeld een aanleg komen voor elektriciteit en water. Maar ook van binnen moest er wel wat gebeuren om de caravan leefbaar te maken. Uiteindelijk heb ik zo’n anderhalf jaar lang met veel plezier in de caravan gewoond. Ik had alles voor mezelf: een keukentje, een wc en een kleine woon/eetkamer. Het was soms wel wat koud in de winter, maar voor de rest was het een prima oplossing.”

Inmiddels woont Jacob al een paar maanden niet meer in zijn caravan, maar is hij een nieuwe studie begonnen aan het Conservatorium in Haarlem. Maar ook hier heeft hij een bijzondere woonruimte gevonden. “Ik woon nu in een voormalig asielzoekerscentrum met een heleboel andere studenten. Dit is natuurlijk een compleet andere ervaring dan wonen in een caravan bij je ouders in landelijk gebied. Maar ik vind het beide prima. Mijn caravan gebruik ik nu nog als slaapplek wanneer ik bij mijn ouders ben, en als muziekstudio op wielen.”

Je zou bijna vergeten dat je in een voormalig ziekenhuis woont. Behalve wanneer iemand die hier voor het eerst komt je terloops verteld dat hij of zij hier geboren is."

Nienke Markus, woont in een voormalig ziekenhuis in Rotterdam

Nienke woont in een oud ziekenhuis in Rotterdam

Wonen in een oud ziekenhuis

Iemand die ook met een heleboel anderen samenwoont, is Nienke Markus (23). Zij studeert aan Sint Joost School of Art and Design in Breda en woont sinds kort in een voormalig ziekenhuis in hartje Rotterdam, waar ze haar eigen zaaltje heeft. Nienke: “Toen ik hier introk was het wel even wennen. Het is onmiskenbaar een ziekenhuis, en mijn kamer is echt een van de slaapzalen. Eerlijk gezegd vond ik het ook best lelijk toen ik het eerst zag, maar met wat creativiteit heb ik het toch heel gezellig kunnen maken.”

Het ziekenhuis wordt bewoond door een zeer diverse groep mensen: van studenten, tot jonge starters en zelfs een paar asielzoekers. Tot nu toe bevalt deze bonte mix Nienke wel: “Over het algemeen wonen hier hele sociale mensen, dus er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Ook koken we veel samen. Je zou bijna vergeten dat je in een voormalig ziekenhuis woont. Behalve wanneer iemand die hier voor het eerst komt je terloops verteld dat hij of zij hier geboren is. Maar dat is ook wel weer heel leuk.”

Door op zoek te gaan naar andere mogelijkheden dan de gebruikelijke studentenkamers vergroot jij je kans op een geheel eigen stulpje waar je een onbezorgde studententijd tegemoet kunt gaan. Een goed begin is om ook eens naar antikraakwoningen te zoeken: als je een beetje flexibel bent kom je zo op de meest bijzondere plekken te wonen.

Ga je toch liever op kamers in een studentenhuis? Dan is de kans groot dat je moet hospiteren. Lees hier wat het is en hoe het werkt.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.