5 ongeschreven regels van op kamers wonen

min. lezen
5-ongeschreven-regels-van-op-kamers-wonen-website-hearder-1076x715

Lekker op kamers gaan is dé weg naar zelfstandigheid. Maar vaak is die net verworven vrijheid ook wat overweldigend. Daarom lees je in deze blog alles wat je moet weten over op jezelf wonen en de belangrijkste zaken die daarbij komen kijken.

Op kamers gaan is een feest. Maar wanneer je voor het eerst op kamers gaat komt er vanalles op je af. Huisgenoten hebben zo hun eigenaardigheden, je moet voor jezelf koken. Daarnaast is het ook wel zo fijn als je alles een beetje schoon en netjes houdt. Muizen (of ratten!) wil je niet ongevraagd door je kamer hebben rennen.

Hou je kamer en de gemeenschappelijke ruimtes schoon en netjes

En dat is meteen de eerste tip. Het klassieke beeld van studenten is dat zij in een ranzig studentenhuis leven waar een grote berg afwas het zicht op de gootsteen al maanden beperkt. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn: er zijn juist heel veel studentenhuizen waar je van de vloer kunt eten, en dan bedoelen we niet de pasta pesto van vorige week die nog ergens in een hoekje plakt.

Zorgen dat je alles een beetje schoonhoudt heeft één groot voordeel: het bespaart je werk. Door 1 (of 2) keer in de week schoon te maken zorg je ervoor dat je uiteindelijk niet urenlang de paddestoelen uit de douche staat te plukken. Natuurlijk is je eigen kamer je eigen verantwoordelijkheid, maar de gemeenschappelijke ruimtes zouden voor ieders rekening moeten zijn. Een poetsschema is daarbij zeer handig. Zo weet iedereen wie wat doet. 

En weet je niet waar je moet beginnen? Volg een cleantok en je krijgt vast en zeker de smaak te pakken!

Zo overleef je de eerste weken van het collegejaar
De eerste weken van je studie!

Wil jij weten hoe de eerste weken van je studie eruit gaan zien? Check deze blog.

Maak (duidelijke!) afspraken met je huisgenoten

Je huisgenoten zijn -meestal- je beste vrienden en de eerste kandidaten voor een goede chillsessie na een aantal uren hard studeren. Maar je woont ook samen in een huis, en daar horen afspraken bij. Naast het hierboven genoemde poetsschema, is het daarom ook handig dat je afspraken maakt over gezamenlijke kosten, zoals wc-papier, schoonmaakspullen en andere dingen waar jullie allemaal gebruik van maken.

Om stress te voorkomen, is het belangrijk om goede afspraken met je huisgenoten te maken, en deze ook zwart-op-wit op te stellen. Dus niet wanneer je je huisgenoten na een avondje doorzakken in de keuken treft voor een nachtelijke tosti, maar wel wanneer jullie allemaal eventjes tijd hebben om goede afspraken te maken.

Tip: er zijn apps, zoals WieBetaaltWat, waarmee je heel precies de kosten voor gemeenschappelijke zaken kunt splitsen: superhandig!

Feesten is leuk, maar hou ook je studie in de gaten

Wanneer je voor het eerst op kamers gaat, lonkt de vrijheid. Voorbij is de tijd dat je moest vertellen hoe laat je thuiskomt van het stappen. In veel studentensteden kun je op meerdere avonden doordeweeks stappen voor zeer gunstige prijzen. Dit klinkt verleidelijk, maar hou ook goed je studie in de gaten. Feesten is immers veel chiller als je geen studiestress hebt!

Heb je ook al eens nagedacht om bij een vereniging te gaan? In iedere studentenstad heb je studie- en studentenverenigingen.

Kook gezond voor jezelf

De CEO van thuisbezorgd hoeft geen extra huis te kopen omdat jij op kamers gaat. Natuurlijk is het lekker om af en toe kebab, pizza of een vette burger te laten bezorgen, maar het is vele malen goedkoper (en gezonder) om voor jezelf en je huisgenoten te koken. Van af en toe groente eten is nog nooit iemand slechter geworden.

Tip: Heb jij totaal geen inspiratie en nog minder geld op je bankrekening? Dan vind je hier 4 voedzame gerechten onder de 5 euro!

Ga af en toe chillen in ‘hotel mama’

Genieten van je vrijheid en gezellige huisfeestjes afgaan is waar veel studenten voor leven, maar zo nu en dan heb je vast ook behoefte aan wat rust en regelmaat. In dat geval pak je je biezen (lees: je vuile was) en stap je in de gele rups terug naar je ouders. Even bijtanken met een vers gekookt maaltje en een schoongewassen dekbed. Wat wil een vermoeid studentje nog meer?

Zoals je ongetwijfeld gaat merken draait het studentenleven om meer dan alleen studeren. Het is een onvergetelijke tijd waarin je vrienden voor het leven maakt en jezelf beter dan ooit leert kennen. Vergeet dus vooral niet te genieten van deze prachtige tijd!

Van plan om op kamers te gaan? Lees hier meer over hospiteren.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.