Een creatieve studie volgen, hoe is dat eigenlijk?

min. lezen
1-marijn-creatieve-studie

Je studie kiezen is vaak een hele opgave en heeft voor een groot deel te maken met waar jij goed in bent. Een creatieve studie kan dan zomaar een oplossing zijn. En deze studies zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten. Maar hoe is dat eigenlijk, een creatieve studie volgen? We vroegen het aan Marijn, die onlangs afstudeerde als jazz-zanger aan het Conservatorium van Amsterdam.

Even voorstellen: Marijn Ouwehand, kort geleden afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en hard aan de weg aan het timmeren als jazz-zanger. Voor Marijn was het op het eerste gezicht een logische keuze om een creatieve studie te gaan volgen. “Mijn ouders zijn beiden erg muzikaal en geven ook les op conservatoria. Dus je kan wel zeggen dat ik met muziek opgegroeid ben.”

Slechts 5 procent van de kandidaten wordt toegelaten. Dus je kan je wel indenken dat ik super blij was toen ik hoorde dat ik mocht beginnen.

Marijn Ouwehand, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam

Grafische vormgeving of zingen aan het conservatorium

Maar dat betekent niet per se dat studeren aan een conservatorium voor Marijn een vaststaand feit was. Integendeel, ook Marijn twijfelde een tijdje over welke studie hij moest gaan volgen. “Ik wist niet zeker of ik wel voor een muzikale studie moest gaan, er zijn natuurlijk een hoop onzekerheden die daarmee gepaard kunnen gaan. Ik zat er eigenlijk aan te denken om iets met grafische vormgeving te gaan doen.”

De doorslag voor Marijn om toch auditie te doen voor het Conservatorium kwam uiteindelijk toch, maar daarvoor moest hij wel naar een ander continent. Marijn: “Na mijn havo-opleiding ben ik een jaar naar een highschool in de Verenigde Staten gegaan. Daar had ik per dag drie uur muziekles. Dit vond ik zo fijn dat ik uiteindelijk toch mijn gevoel gevolgd heb en gekozen heb om naar het Conservatorium te gaan.”

Auditie doen

Marijn’s studiekeuze stond inmiddels vast, maar er moest nog één ‘klein’ dingetje gebeuren: toegelaten worden. “Het toelatingsproces is vrij streng, ik geloof dat in Amsterdam slechts 5 procent van de kandidaten wordt toegelaten. Dus je kan je wel indenken dat ik super blij was toen ik hoorde dat ik mocht beginnen.”

Voor Marijn was studeren aan het Conservatorium een schot in de roos. Als recent afgestudeerde is hij nu bezig om met zijn muziek zijn brood te verdienen. Marijn: “Dat lukt nog niet helemaal, zeker door de coronatijd zijn er weinig optredens. Dus naast mijn muziek design ik onder andere websites, dit heb ik mezelf aangeleerd. Zo ben ik uiteindelijk toch nog iets met mijn andere passie -grafisch design- gaan doen.”

Zit jij in het studiekeuzeproces en denk je erover na om ook een creatieve studie te gaan volgen? Of misschien ben je -net als Marijn- wel heel muzikaal en wil je aan een conservatorium studeren. Als pas afgestudeerde jazz-zanger geeft Marijn je het volgende advies: “Bereid je goed voor samen met je muziekdocent. Volg je gevoel en je passen, en zet alles op alles om je doelen te bereiken. Vooral doen dus.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.