5 onorthodoxe manieren om jouw studiekeuze te maken

min. lezen
saxion-br-1
Logo Saxion
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Hellupie! Zit jij ook te struggelen met het maken van een studiekeuze? Heb je al 10 studiekeuze-quizzen gemaakt en kom je er niet uit? Tijd om eens helemaal buiten de spreekwoordelijke doos te denken. Hier zijn 5 originele manieren om jouw opleiding te kiezen.

1. Laat je vriend(in) kiezen

Misschien niet helemaal natuurlijk, maar jouw vrienden kunnen je vast vertellen wat ze jou later zien doen. Of juist niet! Hoe zit je in hun ogen in elkaar? Wat vind je interessant? Vinden ze je een creatieveling die voor elk probleem een oplossing heeft? Ben jij eerder onderzoeker in een lab of zien ze je al vlammen als leraar van een groep basisscholieren? Ben je superondernemend en zou een economische studie je liggen? Of ben je een mensen-mens die stevig genoeg in z’n schoenen staat om verpleegkundige te worden?

Langzaam zul je merken dat jouw vriend(in) in ieder geval best wat opties voor je kan wegstrepen. Misschien merk je zelfs dat een bepaald interessegebied je goed ligt. Bingo? Dan kan je verder! Kijk bijvoorbeeld eens hier welke branche bij jou past en duik in de bijbehorende opleidingen.

2. Gebruik een wiggelroede

Wiggelroede? Wat in het Harry Potter universum is dat nou weer? Je hebt het vast wel eens gezien: een wiggelroede is een Y-vormig gereedschap dat men vroeger gebruikte om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar water onder de grond. Door op pad te gaan en gebied te verkennen, kwamen deze ‘wiggelaars’ (ja, echt) meer te weten over hun omgeving.

Nu denk je misschien: leuk Triviant-feitje, maar hoe helpt me dat bij mijn studiekeuze? We proberen vooral te zeggen dat je een stuk verder komt als je grondig op verkenningstocht gaat. Je weet pas wat je tegenkomt, wanneer je je ermee omringt. Deze tactiek kun je bijvoorbeeld toepassen door mee te doen met (flink wat) open dagen. Als je een interessegebied komt verkennen, merk je al gauw wat bij je past en wat niet. Zo kun je elimineren en blijven concrete opties over. Meedoen met een open dag?  Bekijk hier de mogelijkheden en data bij Saxion. Wiggelroede niet bijgesloten.

3. Gooi een dartpijltje

Ja, echt hoor. Stel je voor, je hebt vijf opleidingen die je wel interessant lijken. Schrijf ze op wat papiertjes, plak ze vast aan het dartbord dat je oom Henk vast nog ergens in de schuur heeft hangen, en zet zo’n zeven stappen naar achteren. Gooi de drie pijltjes en kijk waar ze landen. Hopelijk heb je het bord geraakt en kun je aan de slag met de uitslag.

Want wat ga je vervolgens doen met die drie opleidingen? Ze beter leren kennen! Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen met proefstuderen. Je hebt vaak keuze uit een proefles volgen of een dag meelopen. Zo krijg je alvast een kijkje in de keuken en weet je meteen of jij jezelf deze studie ziet doen. Ook proefstuderen?  Hier vind je meer info en waar je je kunt aanmelden. One-hundred-and-eightyyyyy!

4. Paranormale intelligentie

Je leest het goed, soms moet je buiten de gebaande paden durven kijken. Van tarotkaarten tot theeblaadjes bekijken, handpalm lezen of pendelen met een kristal; in het spirituele domein is veel keuze. Natuurlijk zijn wij geen expert op dit gebied en hebben we geen idee of dit (voor iedereen) werkt. We kunnen het simpelweg niet voorspellen (ba-dum-tsj). Maar vaak gaat het hier vooral om een flinke dosis zelfreflectie en het stellen van kritische vragen. En laten we je daar nou wél bij kunnen helpen!

Je kan je namelijk blijven verwonderen, maar er zijn allerlei mogelijkheden om je vragen te stellen aan inhoudelijke experts. Namelijk: de zittende studenten van de opleidingen! Zo hebben wij het studentenplatform IntoSaxion. Hier vind je ambassadeurs van elke studie, zodat jij al je vragen aan hen kan afvuren. Hoef je de glazen bol ook niet op te poetsen.

5. Houd jezelf een spiegel voor

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...hoeveel opleidingen zijn er wel niet in dit land?! Heb jij alle bovenstaande tips al opgevolgd en kom je nog steeds niet uit? Dat kan, en we kunnen ons voorstellen dat je er langzaamaan best moe van wordt. Het goede nieuws is dat je niet enige bent. Sterker nog, veel studiekiezers komen er simpelweg niet uit. Wat zijn dan je opties? Houd jezelf een spiegel voor! Of eigenlijk, laat je helpen door een professionele ‘spiegelvoorhouder’. Een loopbaancoach dus.

Bij Saxion bieden we Studiekeuze op maat, waar je gratis in gesprek kan gaan met een van onze loopbaancoaches. Deze persoon helpt je op weg in het landschap der opleidingen en kan je helpen te achterhalen wat bij jou past. Heel veel succes met je studiekeuze, je kan het!

Kun jij wel wat hulp bij je studiekeuze gebruiken?

Saxion kan je daarbij helpen. Hoe? Klik op de button hieronder en ontdek het!

KRIJG HULP BIJ STUDIEKEUZE

Hulp bij studiekeuze Saxion