Dit is waarom je wat vaker uit je comfortzone moet stappen

min. lezen
waarom-je-vaker-uit-jecomfortzone-moet-stapen

Uit je comfortzone stappen kan je op verschillende manieren helpen groeien en ontwikkelen. Het kan je helpen nieuwe vaardigheden te leren, toffe ervaringen op te doen en je zelfvertrouwen te boosten. Het kan je ook helpen nieuwe interesses en passies te ontdekken. Omdat je leert je angsten te overwinnen en jezelf onder druk te zetten om je doelen te bereiken, groei je als persoon.

De voordelen van uit je comfortzone stappen

 
Persoonlijke groei

Door je angsten onder ogen te zien én te overwinnen, krijg je meer zelfvertrouwen en ontwikkel je eigenwaarde. Je leert op jezelf aan te kunnen en daardoor ontplooi je meer zelfstandigheid.

Nieuwe ervaringen en kansen

Door nieuwe dingen te proberen, kun je natuurlijk ook nieuwe interesses en passies ontdekken waarvan je eerder nog niet wist dat je deze leuk zou vinden. Tip: probeer jezelf voor zoveel mogelijk diverse kansen open te stellen en misschien verras je jezelf nog wel met een nieuwe hobby die je nooit van jezelf verwacht had.

Probleemoplossende vaardigheden

In een nieuwe en onbekende omgeving zijn, helpt je om frisse manieren van denken te ontwikkelen. Het kan je ook helpen om anders tegen bepaalde problemen aan te kijken.

Aanpassingsvermogen

Uit je comfortzone stappen helpt je om meer veerkracht en aanpassingsvermogen te ontwikkelen, waardoor je makkelijker omgaat met verandering en onzekerheid.

Meer creativiteit

Omdat je jezelf blootgesteld hebt aan nieuwe ideeën en perspectieven kan dit je helpen om buiten de kaders te denken en creatievere oplossingen te kunnen creëren.

Hoe kom ik uit mijn comfortzone?

Om uit je comfortzone te komen is het eerst belangrijk te definiëren wat jouw comfortzone is en hoe ver deze reikt. Daarnaast kan het van belang zijn om persoonlijke en toekomstgerichte doelen voor jezelf uit te schrijven en vervolgens te onderzoeken wat je nog nodig hebt om deze doelen te kunnen behalen. Waar wil je nog beter in worden of wat zou je graag anders zien aan jezelf?

Het is ook belangrijk om goed aan te voelen waar jij klaar voor bent. Zo nu en dan is het goed om jezelf even een duwtje in de rug te geven, maar als je er nog even niet klaar voor bent, veroordeel jezelf dan niet. Daarnaast moet het ook leuk blijven; probeer dan ook vooral activiteiten uit te kiezen waar je misschien altijd al nieuwsgierig naar was zodat je hier ook weer nieuwe positieve energie van krijgt.

ComfortZone

Wat kan ik doen?

 
Probeer iets nieuws

Probeer iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit kan variëren van het proberen van een nieuw gerecht tot het uitvoeren van een activiteit waar je bang voor bent.

Maak nieuwe connecties

Probeer nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Dit kan je helpen om nieuwe perspectieven te krijgen en je comfortzone te verruimen.

Ga op reis

Reizen kan een geweldige manier zijn om uit je comfortzone te komen. Het verplaatst je uit de omgeving die je gewend bent en dwingt je om nieuwe mensen, culturen, talen en ervaringen te ontdekken. Zeker als je alleen op reis gaat, leer je heel veel over jezelf en hoe jij in bepaalde nieuwe situaties reageert. Je leert voor jezelf op te komen en ontwikkelt je zelfstandigheid.

Als je een tijdje naar het buitenland wil, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt gaan backpacken, een taalcursus of vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast kun je natuurlijk ook een studie kiezen waar je voor een bepaalde periode bij een (partner)universiteit kunt studeren of je stage in het buitenland kan doen.

Start met kleine stapjes

Als het idee van iets nieuws doen je overweldigt, kun je beginnen met kleine stapjes. Dit helpt je om meer vertrouwen te krijgen en langzaam maar zeker grotere stappen te kunnen zetten. Zo ontwikkel jezelf steeds verder en verbreed je jouw comfortzone.

Laatste tip: neem een deel van de spanning en onzekerheid weg door met iemand te praten die bijvoorbeeld al heeft gereisd. Zo hoor je direct van iemand die zelf al heeft ervaren wat jij misschien ook wil gaan doen, wat voor enige geruststelling kan zorgen. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.