Maatschappelijke diensttijd of vrijwilligerswerk: wat zijn de verschillen?

min. lezen
maatschappelijke-diensttijd-vrijwilligerswerk

Wil jij tijdens je tussenjaar iets voor een ander betekenen op vrijwillige basis? Dan kun je overwegen om maatschappelijke diensttijd of vrijwilligerswerk te gaan doen. In deze blog lees je precies wat de verschillen zijn, wat je allemaal kunt doen en hoe je dit aanpakt.

Waarom vrijwilligerswerk of maatschappelijke diensttijd?

Laten we allereerst bij de hoofdvraag beginnen. Want waarom zou je vrijwilligerswerk of maatschappelijke diensttijd gaan doen in deze dure tijden? Je krijgt er toch niet voor betaald? Dat klopt helemaal, maar je krijgt er ook een hoop andere dingen voor terug.

Zo staat het ontzettend goed op je cv als je een vrijwilligersfunctie hebt vervuld. Een toekomstige werkgever ziet graag dat jij maatschappelijk betrokken bent. Ook wanneer je een Master wilt gaan volgen en een studiebeurs aan gaat vragen is dit vaak één van de criteria die zwaar meetellen. Je laat zien dat je niet alles voor jezelf doet… nou ja, een klein beetje dan ;).

Maatschappelijke diensttijd uitgelegd

De Nederlandse overheid heeft een speciaal programma voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar, genaamd maatschappelijke diensttijd. Het woord ‘diensttijd’ ken je misschien nog wel uit de ellenlange stoere verhalen van je boomer-oom, die in de jaren zeventig een paar maanden kuilen op de hei heeft gegraven.

Maar voor jou geen militaire diensttijd zoals vroegâh: tijdens je maatschappelijke diensttijd (MDT) ga je aan de slag op een project waar jouw interesses liggen. Ben jij goed in taal? Dan kun je bijvoorbeeld taalles gaan geven aan statushouders (nieuwkomers in Nederland). Ook kun je een coach worden voor jongeren die ergens mee worstelen (uiteraard altijd met professionele begeleiders in de buurt) of kun jij je gaan inzetten voor klimaatverbetering of natuur.

Bij het MDT-programma van de overheid zijn een hoop verschillende organisaties aangesloten, verspreid over het hele land. Er zit dus vast wel wat voor jou bij! Doordat er zoveel keus is, kun je slim kiezen voor iets dat bij je toekomstige loopbaan of huidige studie aansluit. Zo werk je tegelijkertijd aan je cv.

Vrijwilligerswerk

Natuurlijk kun je ook op eigen houtje op zoek naar een plek om vrijwilligerswerk te doen. En ook hier is er enorm veel keuze. Zoals gezegd zijn er een hoop organisaties die drijven op vrijwilligers: je bent dus heel hard nodig. Ga dus vooral online op zoek naar een organisatie of stichting waar jij graag zou willen meehelpen, neem contact met ze op en voor je het weet ben jij een vrijwilliger.

Krijg je niks betaald voor vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is -zoals de naam al zegt- vrijwillig. Dat betekent dat je er in de regel niets voor betaald krijgt. Althans, niet in verhouding met het werk dat je doet. Wel kun je een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Dit mag maximaal 180 euro per maand zijn. Verder kun je de kosten die je maakt, bijvoorbeeld reiskosten, vergoed krijgen. Ook komt het voor dat je in ruil voor vrijwilligerswerk op een festival een vrijkaartje krijgt. Dat is toch weer mooi meegenomen! Ook chill: over je vrijwilligersvergoeding hoef je geen belasting te betalen.

Bij twijfel? Gewoon doen!

Met het oog op je toekomst is het een heel slim idee om een tijdje vrijwilligerswerk of maatschappelijke diensttijd te doen. Zo spring je er uit als iemand die zichzelf niet altijd op de eerste plek zet en heb je tijdens een intake of sollicitatie altijd iets bijzonders om over te praten. Maar het allerbelangrijkste is dat je met vrijwilligerswerk of een maatschappelijke diensttijd écht iets kunt betekenen voor je medemens. Er zijn maar weinig dingen zo waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en toekomstige loopbaan. Twijfel je nog? Gewoon doen!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.