Leven en leren in een compleet andere wereld

min. lezen
bas-ouwerkerk

Het klinkt lekker avontuurlijk, en dat is het in bepaalde opzichten zeker: Bas Ouwerkerk (22) uit Ter Aar studeert momenteel in Zuid-Afrika. Aan de universiteit van Kaapstad volgt hij vier vakken voor zijn opleiding International Studies (Leiden University). Het is een prachtige ervaring in een fascinerend land.

Veiligheid

‘Veiligheid’. Bas hoeft geen seconde na te denken na de vraag wat hij in Zuid-Afrika het meest mist aan Nederland. ,,Je kunt hier niet rustig ’s avonds over straat lopen zonder constant over je schouder te kijken. Overal liggen mensen op straat. Dat geeft, zelfs als je er een beetje aan gewend bent, een vervelend gevoel. En het voornaamste advies dat je overal hoort: ‘blijf binnen als het donker is’. Op de achterkant van mijn studentenkaart staan allemaal noodnummers die je kunt bellen als er iets gebeurt.’’

Aan het binnenblijf-advies na zonsondergang houdt Bas zich niet helemaal, ook omdat hij het land al een beetje kent en de goed beveiligde routes (‘of ik regel een Uber’) door de stad weet. Hij was in 2017 voor het eerst in Zuid-Afrika omdat zijn vader zaken doet in het land. Voor Bas, die eerder al twee jaar journalistiek (‘dat vond ik niet uitdagend genoeg’) deed, voelde het meteen goed.

Dus toen hij zich oriënteerde op een tijdelijk studieverblijf in het buitenland, was de keuze gauw gemaakt. ,,Bij International Studies kun je kiezen voor een studie aan een partner-universiteit, maar daar zijn maar een paar plekken en ik kwam daarvoor niet in aanmerking. Ik heb het daarom zelf geregeld - de zogenoemde free mover-optie - en dan betaal je zowel collegegeld in Leiden als in Kaapstad.

Studentenvisum

Bas is blij dat hij op tijd begon met het regelen van zijn buitenlandse uitstap. ,,Het klinkt misschien een beetje suf, maar op tijd beginnen is de belangrijkste tip’’, zegt Bas. ,,Uiteindelijk duurde het bij mij ruim drie maanden voordat ik alles voor elkaar had, en dat is gerekend vanaf het moment dat ik al precies wist wat ik wilde. Alleen al het maken van een afspraak voor een studentenvisum bij de ambassade duurde acht weken!’’ Ook vaccinaties, een bewijs dat hij de Engelse taal voldoende beheerst, inschrijving bij de universiteit en huisvesting vergen uiteraard tijd en energie. Inmiddels weet hij heel goed waar hij het voor deed.

,,Ik heb een mooi appartement in een complex met onder meer een gym en zwembad en het klimaat is prima, het is hier nu zo’n 25 graden. Huisvesting is nauwelijks een probleem en het leven is goedkoper dan in Nederland. Ik heb bewust voor woonruimte in het centrum van de stad gekozen en niet dicht bij de universiteit. Hier vandaan is bijvoorbeeld een veilige route - om de 50 meter staan beveiligers - naar het toeristische Waterfront. Verder heb ik me aangesloten bij wat sportclubs, daardoor ga ik om met onder anderen Noren, Amerikanen, Duitsers, Fransen en Zuid-Afrikanen. Tijdens de introductieweken kom je makkelijk in contact met andere buitenlandse studenten, dat gaat eigenlijk vanzelf.’’

De armoede en de onveilig­heid zetten je wel aan het denken"

Bas Ouwerkerk, studeert in Zuid-Afrika

Scholarship

Niet vanzelf ging de bekostiging van zijn verblijf. ,,Ik kwam gelukkig in aanmerking voor een Lustra+ beurs - dat is ongeveer hetzelfde als de Erasmus+ beurs, maar dan voor landen buiten de Europese Unie - en een Holland Scholarship. Verwacht niet dat je daarmee de Zilvervloot binnenhaalt. Om een idee te geven: van het geld van die twee beurzen heb ik alleen mijn vluchten naar en vanuit Zuid-Afrika kunnen betalen.’’

Voor Bas is zijn studie en het verblijf in Zuid-Afrika op veel fronten verrijkend. In Nederland woonde hij nog bij zijn ouders, in Kaapstad woont hij voor het eerst op zichzelf. ,,Dat gaat allemaal prima, ik ben hier sinds juni en blijf waarschijnlijk tot eind december.’’ En dat niet alles halleluja is, neemt hij ook mee, als geestelijke bagage. ,,De armoede en de onveiligheid zetten je wel aan het denken. Wat beroepen betreft heb ik nog geen duidelijk toekomstbeeld. Ik weet dus nog niet goed wat ik na mijn studie wil gaan doen, maar ik heb inmiddels wel ontdekt dat ik geschiedenis en vooral politiek - ik volg hier ook het vak South African Politics - het interessantst vind.’’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op AD.nl

Ook studeren in het buitenland? Check de vijf tips van Bas:

  1. Begin op tijd met het regelen van je buitenlandavontuur: de hele papierwinkel - van visum aanvragen tot een beurs regelen en de inschrijving - kan maanden in beslag nemen.

  2. Zoek uit voor welke beurzen je in aanmerking komt - daarmee kun je veel kosten besparen.

  3. Ga je studeren in een stad die je niet kent? Huur dan eerst een maand een woonruimte via Airbnb. Dan leer je de stad kennen en weet je wat de beste en leukste wijken zijn voor een langer verblijf.

  4. Zoek hulp/informatie bij studenten die al ervaring hebben in jouw voorkeursland/-stad en oriënteer je op wilweg.nl.

  5. Zet je studentenreisproduct om naar ‘Ov-vergoeding buitenland’ als je naar het buitenland gaat. Dat scheelt ruim 100 euro per maand die je misloopt als je je studentenreisproduct aan laat staan zonder er iets mee te kunnen doen. 
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.