Voor het eerst langere tijd in het buitenland: Stefan’s uitwisselingservaring in Manchester

min. lezen
stefan-uitwisseling-manchester

In Nederland volgt Stefan de studie Attractions & Theme Parks Management aan de Breda University of Applied Sciences. Deze bijzondere studie bereidt hem voor op een leven in de wondere wereld van attractieparken. Momenteel heeft Stefan Breda echter ingeruild voor het Engelse Manchester. Hier volgt hij een semester lang een exchange, waar hij de meer zakelijke kant van het vakgebied leert.

Unieke studie

Even voorstellen: Stefan Valentijn, 19 jaar oud en inmiddels in het derde jaar van zijn studie Attractions & Theme Parks Management in Breda. Die bijzondere studiekeuze komt voort uit een levenslange fascinatie voor alles wat met pretparken te maken heeft, legt hij uit. “Als kind deed mijn moeder mij een abonnement op de Efteling cadeau, en eigenlijk is vanaf die tijd het balletje gaan rollen.”

De studie zelf bestaat nog niet zo heel lang, pas sinds 2014 kunnen pretparkfreaks terecht in Breda. Stefan zit inmiddels in zijn derde jaar en woont nog thuis. In Manchester woont hij in een studentenhuis. Stefan: “Dat was wel even wennen, maar het bevalt zeker. Zo zit je opeens in Engeland, een compleet andere cultuur en met veel nieuwe indrukken. Inmiddels zit ik hier nu zo’n zes weken en kan ik zeggen dat ik mijn weg aardig gevonden heb.” 

Nieuwe culturen en vriendschappen

Tijdens zijn exchange sluit Stefan al snel nieuwe vriendschappen, veelal met andere internationale studenten. “Ik merk dat de Engelse studenten vaak zelf al vrij hechte groepjes hebben, waardoor je toch sneller richting de andere internationals trekt. Dat is niet erg hoor, ik heb inmiddels een hele leuke groep met vrienden uit allerlei landen waarmee toffe dingen ondernomen worden.”

Ook de culturele verschillen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren in het begin even wennen, vertelt Stefan. “Als je iemand per ongeluk aanstoot, biedt men direct excuses aan. Verder is het OV hier veel beter geregeld. Ook de verschillende producten in de supermarkten verwonderden mij. Bijna alles heeft een grote sticker met ‘Made in the UK’, dat is leuk om te zien. Het studentenleven bevalt me wel hier, er is genoeg tijd om leuke dingen te doen. Zo heb ik al verschillende reizen gemaakt, waaronder naar Schotland en Londen.” 

Juist door uit je comfortzone te stappen en een tijdje naar het buitenland te vertrekken doe je waardevolle ervaringen op. Voor iedereen die twijfelt om op buitenlandse exchange te gaan zeg ik dan ook: gewoon doen!”

Stefan is op uitwisseling in het Engelse Manchester en het bevalt hem goed

stefan-uitwisseling-manchester-quote

Raakvlakken met studie

In Nederland volgt Stefan een vrij specifieke studie. De inhoud van zijn uitwisseling in Manchester is wat algemener van aard, terwijl het wel raakvlakken heeft met zijn studie in Breda. “Ik leer meer over de zakelijke kant van pretparken, en ook de opdrachten die ik krijg worden overlegd met mijn studiebegeleider, waardoor er meer dan genoeg raakvlak is. Daarnaast heb ik genoeg tijd om gave evenementen, bezienswaardigheden en pretparken hier in het land te bezoeken. Dat maakt het extra speciaal.”

Stefan twijfelde wel even over zijn buitenlandervaring, maar nu hij eenmaal in Manchester zit is hij ervan overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt. “Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht ‘als ik dit nu niet doe, ga ik daar spijt van krijgen.’ En ik denk dat ik daar gelijk in had. Juist door uit je comfortzone te stappen en een tijdje naar het buitenland te vertrekken doe je waardevolle ervaringen op, die je nergens anders krijgt. Voor iedereen die twijfelt om op buitenlandse exchange te gaan zeg ik dan ook: gewoon doen!”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.