Jouw 15 minutes of fame tijdens het 1-op-1 coachgesprek

min. lezen
Gertie

Weet jij niet hoe je jouw studiekeuze moet aanpakken? Wil jij weten hoe je een keuze maakt tussen twee studies? Of wil jij met een coach of studiekeuzeadviseur andere vragen bespreken? Dat kan bij de 1-op-1 gesprekken tijdens de voorlichtingsweek van Studiekeuzelab.

Deze gesprekken zijn online. In een afgeschermde omgeving heb jij een gesprek met een coach. Kies zelf je dag en tijdstip in deze voorlichtingsweek. Het gesprek is gratis, voor nop, nada. Gertie Boleij, een van de studiekeuzecoaches tijdens de voorlichtingsweek, legt het uit en deelt een verhaal van een leerling.

Wat gebeurt er tijdens dit gesprek van 15 minuten?

Het kaartje dat je van tevoren ingevuld hebt, is de rode draad in het gesprek. Jij bepaalt waar het gesprek over gaat. De coach stelt je vragen over je kwaliteiten en interesses om inzicht te krijgen wie je bent. Dan geeft de coach aan wat je nog kan onderzoeken om een keuze te kunnen maken. Maar vooral ook hoe je dat het beste kan doen.

Een antwoord vinden op de vragen ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’ is niet makkelijk, maar vormt wel de basis van een onderbouwde studiekeuze. Je krijgt dan ook een tip mee welke eerste stap je kan zetten. Jij hebt 15 minuten de unieke aandacht! Je ouder kan meeluisteren tijdens deze online bijeenkomst, maar jij staat in de schijnwerper ofwel voor de camera. 15 minutes of fame!

voorlichtingsweek
voorlichtingsweek.nl Meld je aan!

Ga snel naar de voorlichtingsweek en bekijk het programma!

‘Geen droog brood mee te verdienen’

Gertie geeft een voorbeeld van een gesprek: "Rik vraagt een 1-op-1 gesprek aan. Ik lees het kaartje dat hij heeft ingevuld. VMBO-T – vierde jaar. Hij wil iets in de economie gaan doen maar komt er niet uit wat precies. Uit het kaartje blijkt verder dat hij graag met mensen en dieren werkt. Op mijn vraag wat hij het liefste zou doen, volgt direct: ‘In de dierentuin werken, de dieren verzorgen’ en in de tweede zin volgt de teleurstelling: ’Maar dat kan niet want daar is geen droog brood mee te verdienen’. Dit vertellen zijn ouders, vrienden en de mentor. Rik heeft het niet onderzocht."

"In dit gesprek geef ik aan dat er dierentuinen, kinderboerderijen en zorgboerderijen zijn. Daar werken allerlei mensen met verschillende taken. Het is belangrijk dat Rik eerst onderzoekt of het echt is wat hij graag wil. Hij kan een aantal dingen doen om dit te onderzoeken: ‘een snuffelstage, een betaalde bijbaan organiseren, mensen met zo’n beroep interviewen hoe zij dierenverzorger zijn geworden. Met deze schat aan informatie komt Rik te weten of deze droom hem past. Dan kan hij onderzoeken of er voor hem wel meer dan ‘droog brood’ mee te verdienen is." 

“Er is geen droog brood mee te verdienen” is een dilemma dat veel jongeren te horen krijgen om niet te doen wat van nature bij hen past. Mijn visie is dat je alles mag worden waarvan je droomt. Onderzoek wel eerst of het klopt dat dit is wat je het liefst doet.

GB_Handtekening

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.