Alle verschillen tussen mbo en hbo op een rij!

min. lezen
kelly-sikkema-io0ZLYbu31s-unsplash official

In Nederland kennen we verschillende opleidingsniveaus. Zo hebben we het mbo, hbo en wo. Het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen deze niveaus als je aan de slag gaat met je studiekeuze, zodat je uiteindelijk op het niveau gaat studeren wat het beste bij jou past. Weet je bijvoorbeeld wat de verschillen zijn tussen het mbo en hbo? Dat leggen we je in deze blog uit.

Type school

Een mbo opleiding volg je in de meeste gevallen op een ROC (Regionaal Opleidingscentrum) en een hbo opleiding volg je op een hogeschool. Je vindt ROC's en hogescholen door heel het land. Een ROC heeft, zoals de naam het zegt, een meer regionaal karakter waarbij je vaak met veel mensen uit dezelfde regio zit. Op een hogeschool vind je vaker studenten vanuit het hele land

Theorie en praktijk

Eén van de grootste verschillen tussen het mbo en hbo is de verhouding tussen praktijk en theorie. Beide niveaus gebruiken beide invalshoeken, maar de verhouding hiertussen verschilt heel erg. Zo ligt de nadruk binnen het mbo op de praktische leerweg, terwijl het hbo zich meer focust op het theoretische gedeelte. Op het hbo ben je bijvoorbeeld veel meer bezig met het leren van literatuur, waardoor je een theoretische invalshoek krijgt en deze leer je uiteindelijk ook toe te passen in de praktijk. Bij het mbo zijn de lessen daarentegen vooral praktisch ingericht, aangezien het nadruk hier veel meer ligt op het ‘doen’.


Daarnaast is het op het mbo vooral belangrijk dat je het studiemateriaal kent en kan reproduceren. Met andere woorden, wat in het boek staat, krijg je vrijwel letterlijk terug tijdens het tentamen. Op het hbo werkt het net wat anders. Daar ga je namelijk met de stof aan de slag en wordt er van je verwacht dat je met inzicht de stof gaat toepassen in een bepaalde situatie. Hierbij gaat het dus meer over het werken aan een casus in plaats van het letterlijk op dreunen van leerstof.  

termen-op-het-mbo
Opleiding op het mbo?
Deze termen kom je zeker tegen!

Beroep vs beroepsgroep

Nog een verschil tussen mbo en hbo is dat je op het mbo wordt opgeleid voor een beroep. Dit sluit dan ook aan op het feit dat je meer praktisch opgeleid wordt. Wanneer je bijvoorbeeld de opleiding tot directiesecretaresse volgt op het mbo en je hebt het vak Engels, dan leer je tijdens het vak een reservering te maken in het Engels.

Het vak Engels op hbo niveau is veel breder en algemener ingestoken. Het hbo is namelijk niet gericht op één beroep, maar op een 'beroepsgroep'. Dat wil zeggen dat je met een hbo opleiding meerdere beroepen kunt gaan beoefenen. Doe je de opleiding elektrotechniek op het hbo, kun je productontwerper worden, maar ook softwareontwerper.

Tempo

Het tempo is ook anders tussen de twee niveaus. Een mbo niveau 4 opleiding duurt net zo lang als een hbo opleiding: 4 jaar. Aangezien je op het hbo meer lesmateriaal krijgt, ligt het tempo daar dan ook hoger. Daarnaast wordt de lesstof minder uitgebreid behandeld tijdens de lessen, maar er worden tijdens de les meer dingen in kortere tijd behandeld. Een gevolg daarvan is, is dat docenten op de hogeschool verwachten dat studenten thuis een hoop zelf doen. Je zult op het hbo daarom meer zelf moeten studeren. Dat brengt ons dan ook bij het volgende punt

Begeleiding vs zelfstandigheid

Op het mbo krijg je meer begeleiding vergeleken met het hbo. Zo worden er veel zaken, zoals bijvoorbeeld je stage, op het mbo voor je geregeld. Daarnaast wordt er meer uitleg gegeven en is er ook ruimte voor herhaling van de stof. Op het hbo wordt een grotere mate van zelfstandigheid van je verwacht. Zo moet je als hbo student bijvoorbeeld goed voorbereid zijn bij aankomst van het college. De colleges zijn namelijk vooral momenten waarop je met de stof aan de slag gaat. 

Dit betekent echter niet dat er op het hbo geen begeleiding te vinden is. Bij groepsprojecten die je uitvoert krijg je bijvoorbeeld een tutor toegewezen die met je mee kan denken als dat nodig is, maar in principe wordt er van je verwacht dat je er eerst zelf mee aan de slag gaat. Mocht je zelf verder moeite ondervinden met studie-gerelateerde zaken dan is het ook mogelijk om begeleiding te krijgen van een studieadviseur, maar dit gaat vaak wel op eigen initiatief.

Stages

Voordat we het verschil in stages uitleggen, moeten we eerste iets uitleggen over de trajecten op het mbo. Op het mbo kun je namelijk twee soorten trajecten kiezen: Beroepsopleidende Leerweg (BOL) en Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). 

Met een BOL opleiding ben je voornamelijk op school en het je daarnaast ook een stage. Dit laatste kan in Nederland of het buitenland. Stage loop je altijd bij een erkend leerbedrijf. Tijdens een BBL opleiding ben je 3 of 4 dagen werkzaam bij een bedrijf en ga je 1 of 2 dagen naar school. Dat is een groot verschil. Meer weten over BOL of BBL? Check deze blog.

Wanneer je een hbo opleiding volgt heb je gedurende de 4 jaar dat de opleiding duurt maar één stagemoment, vaak van een half jaar. Tijdens deze stage ga je zelf met een opdracht aan de slag of loop je mee met een bedrijf. Ook tijdens je hbo studie heb je de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland.

Doorstromen

Wanneer je je mbo niveau 4 diploma hebt gehaald, heb je de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet de mbo studie aansluiten bij de hbo opleiding die je wilt gaan volgen. Het kan ook zo zijn dat je een toelatingstest moet doen voordat je kunt beginnen. Per opleiding verschillen de toelatingseisen, dus mocht je als mbo’er geïnteresseerd zijn in het doorstromen naar hbo dan is het zeker goed om hier aandachtig naar te kijken.

Het doorstromen naar het hbo betekent ook dat je de gehele 4 jaar moet doorlopen om een diploma te krijgen. Voor sommigen kan dit net wat te veel zijn en sluit Associate Degree misschien wel beter aan. Dit is een twee-jarige opleiding die qua niveau tussen het mbo en hbo in zit. Meer over deze opleiding weten? Lees het hier!

sanne-van-der-flier
Van 3 havo naar mbo

Sanne deed het!

Studiekeuze die bij jou past

Zoals je ziet, zijn er een aantal verschillen tussen mbo en hbo. Wat je ook gaat studeren, het is belangrijk dat je studie bij je past. Misschien denk je na je vmbo dat je door wilt leren en door wilt stromen naar het hbo, of zelfs de universiteit. Het kan ook zijn dat je na de havo het liefst een mbo opleiding wilt gaan doen. Zolang de studiekeuze maar het beste bij jou past.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.