Een onderwijsinstelling waar je allerlei soorten opleidingen voor verschillende beroepen en sectoren kunt volgen. Vaak is er een roc bij jou in de buurt te vinden.
Een onderwijsinstelling waaraan je opleidingen op het gebied van voeding, natuur en milieu kunt volgen. Volg jij een opleiding aan een aoc, dan volg je vermoedelijk een ‘groene opleiding’.
Een school waarvan de mbo-opleidingen gericht zijn op één beroepsgroep binnen één sector. Bijvoorbeeld: de scheepvaart of de grafische sector.
Bij deze mbo-scholen betalen studenten of bedrijven het lesgeld. De kosten kunnen hoger liggen dan bij een andere mbo-school.
Op mbo-niveau 2 leer je hoe je uitvoerend praktisch werk kunt doen. De basisberoepsopleiding duurt twee jaar.
Een mbo-niveau 3 opleiding staat ook wel bekend als een mbo-vakopleiding. In twee tot vier jaar leer je om zelf een vak of beroep uit te kunnen oefenen.
Een mbo-niveau 4 opleiding is eigenlijk verdeeld in twee soorten categorieën: een middenkaderopleiding (duurt drie of vier jaar) en specialistenopleiding (duurt één of twee jaar). Na het behalen van je mbo-niveau 4 diploma ben je in staat om helemaal zelfstandig uitvoerend werk te doen en ben je expert in een bepaald gedeelte van je vak.
Volg je een mbo-opleiding in de ‘bol-variant’, dan volg je veel lessen op school, waardoor je veel contact hebt met je klasgenoten en docenten.
Een bol-opleiding bevat veel theorie, ervaring in de praktijk doe je via een stage op.
Een bbl-opleiding op het mbo houdt in dat je veel gaat werken bij een erkend leerbedrijf. Af en toe ben je op school. Je leert dus veel van de praktijk. Je hebt minder contact met je klasgenoten en docenten, omdat je in de meeste gevallen drie of vier dagen per week aan het werk bent bij je leerbedrijf.
Een mbo-opleiding bestaat uit drie vaste onderdelen: een basis-, profiel- en keuzedeel. De eerste twee staan vast, maar bij het keuzedeel mag je je specifiek richten op wat jij interessant vindt. Het keuzedeel bestaat sinds 2016 om je voor te bereiden op een vervolgopleiding.
De beroepsproeve (of proeve van bekwaamheid) is een examen over je (toekomstige) beroepssituatie. Hierbij komen meerdere vaardigheden en competenties die bij elkaar horen aan bod.
Een examen op het mbo bestaat uit één of meerdere beroepsproeven, eventueel aangevuld met een werkprocesexamens, een kennisexamen en/of een vaardigheidsexamen. Daarnaast doe je één of meerdere examens in generieke vakken, zoals Nederlands en rekenen. Bij een mbo-niveau 4 opleiding doe je ook examen in Engels.
Kerntaken zijn werkzaamheden die kenmerkend zijn voor een bepaald beroep. Daar komen ook werkprocessen bij kijken. Werkprocessen zijn de beroepsactiviteiten rond een kerntaak.
In het prestatiedossier (PD) vind je een overzicht van de prestaties die je moet leveren voordat je kunt deelnemen aan de beroepsproeve. Prestaties lever je aan door bijvoorbeeld een toets te halen, een praktische vaardigheid te ontwikkelen en te presenteren of een werkstuk te maken.
De landelijke organisatie die opkomt voor de rechten van mbo-studenten. Heb je een klacht over je school, opleiding of docenten? JOB helpt je verder als je onderwijsinstelling niks met je klacht doet. Handige info: je kunt als mbo-student bestuurslid worden voor JOB.
Check met onze handige checklist meteen of je toegelaten kunt worden tot je mbo-opleiding:
Je kunt naar het mbo als je:
- op een praktijkschool zit.
- een overgangsbewijs van 3-havo naar 4-havo hebt.
- een vmbo- of mavo-diploma hebt. Ook met een havo-diploma kun je kiezen voor een mbo-opleiding.
En zelfs als je geen diploma hebt. Hoe zit dat precies? Wij leggen het uit!
Je volgt dan een mbo-niveau 1 opleiding. Ook wel entreeopleiding genoemd. Voor de entreeopleiding heb je geen diploma van een vooropleiding nodig. Met een mbo-niveau 1 opleiding kun je een assisterende rol op de arbeidsmarkt invullen of je kunt doorstromen naar mbo-niveau 2.
De entreeopleiding duurt één jaar. De voorwaarden om een mbo-niveau 1 opleiding te volgen zijn dat je op 1 augustus minimaal 16 jaar bent en dat je geen mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 kunt volgen omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
Alle termen uit het mbo op een rijtje? Mooi! We hopen dat deze lijst je verder helpt met je studiekeuze en de andere avonturen die je tijdens je mbo-opleiding tegenkomt!
25 september 2023 geschreven door Dianne de Gruyter