5 tips: zo overtuig jij je ouders!

min. lezen
ouders-overtuigen (1)

Ja, vaak kijken je ouders toch wel even mee wanneer je grote beslissingen over bijvoorbeeld je studiekeuze of carrièrepad maakt. Sta jij al achter jouw keuzes, maar je ouders nog niet? Je ouders overtuigen is niet altijd even makkelijk. Maar met deze tips misschien wel.

1. Neem je ouders mee in het verhaal

Dit is een effectieve manier om je ouders te overtuigen. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door op gevoel in te spelen. Laten we als voorbeeld een feestje pakken waar jij graag heen wilt. Maar jouw ouders vinden het niet zo’n goed idee.

Wat je kunt doen is de situatie omdraaien: jouw ouders zijn vroeger vast wel eens op een feestje geweest toen zij jong waren. Vraag hoe leuk zij het wel niet hadden. Hiermee roep je een herinnering op van die goede oude tijd. Daardoor gaan zij zich goed voelen, want ja, het was nou eenmaal een leuke tijd! Dat kunnen ze jou toch niet ontnemen? Speel dus in op het gevoel en neem ze mee in je verhaal.

2. Laat zien dat je erover nagedacht hebt

Als je iets wil wat je ouders een slecht idee vinden, moet je ze zien te overtuigen. Hoe doe je dat? Door goede argumenten te gebruiken. Bereid dit goed voor door van tevoren te bedenken welke tegenargumenten zij kunnen inbrengen.

Stel, je wil een tussenjaar nemen. Het bezwaar van jouw ouders kan zijn dat het niet mag omdat ze bang zijn dat je de hele dag op de bank hangt als je niet naar school of werk gaat.  

Zorg dat je nagedacht hebt over de situatie en de mogelijke tegenargumenten.  Probeer o goed mogelijk over te brengen wat jij voor over ogen hebt. 

Oftewel: laat zien dat je er goed over hebt nagedacht en dat je weet wat de gevolgen zijn. Zo word je serieus genomen en zijn ze eerder bereid mee te werken. Win-win: ook jij gaat beter voorbereid je keuze in. Het helpt vaak om je verwachtingen goed op een rijtje te hebben. 

3. Luister naar wat je ouders zeggen

Als jij wil dat er naar jou geluisterd wordt, moet je ook naar je ouders luisteren. Juist door dit te doen, laat je zien dat je serieus bent. Draai het maar eens om: net zoals jij serieus genomen wil worden willen zij dat ook, toch?

Luister dus goed en ga niet meteen tegen je ouders in. Als ze klaar zijn met praten, zeg je bijvoorbeeld: “Ik begrijp wat je zegt.”. Om dit nog meer kracht bij te zetten, som je kort op wat ze zeiden. Kom dan pas met tegenargumenten. Blijf rustig en probeer niet te beginnen met “ja, maar”. Als je meteen tegen ze ingaat, laat je namelijk zien dat je eigenlijk niet geluisterd hebt en val je door de mand.

4. Kies een goed moment uit

Je moet natuurlijk ook het moment een beetje mee hebben. Ligt je vader bijvoorbeeld ‘s avonds op de bank tv te kijken met zijn oen dicht, laat hem dan vooral ronken. Ook als je ouders net klaar zijn met werk, kun je misschien beter een ander moment kiezen. Kies een moment waarop je ouders ontspannen zijn en de tijd hebben voor je overtuigingssessie. Je wil tenslotte ook dat ze de tijd hebben om naar jouw verhaal te luisteren. 

Echt waar, je timing is belangrijk. Ga maar na, als jij niet lekker in je vel zit, of moe bent, heb je ook geen zin om iets te gaan doen wat je eigenlijk toch al niet leuk vindt.

Hopelijk kun je met deze 4 tips aan de slag! Vergeet niet dat wat je ook doet, je rustig moet blijven. Zelfs met deze tips kan het nog steeds zijn dat je ouders nee zeggen. Overtuigen is een vaardigheid op zichzelf!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.