Zo overtuig jij je ouders!

min. lezen
ouders-overtuigen (1)

Je ouders overtuigen is niet altijd even makkelijk. Maar met deze tips kun je zelfs een koelkast aan iemand op de noordpool verkopen. Zo overtuig jij je ouders.

Het is niet altijd makkelijk om je ouders te overtuigen van iets wat jij graag wil, maar wat zij niet zien zitten. Je kunt datgene natuurlijk gewoon gaan doen, maar dan loop je sowieso tegen problemen aan. Je kunt er dus maar beter een paar goede overtuigingstechnieken op naslaan zodat je ouders niet boos worden. Daarom geven we je een aantal tips.

Neem je ouders mee in het verhaal

Dit is een effectieve manier om je ouders te overtuigen. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door op gevoel in te spelen. Laten we als voorbeeld een feestje pakken waar jij graag heen wilt. Maar jouw ouders vinden het niet zo’n goed idee.

Wat je kunt doen is de situatie omdraaien: jouw ouders zijn vroeger vast wel eens op een feestje geweest toen zij jong waren. Vraag hoe leuk zij het wel niet hadden. Hiermee roep je een herinnering op van die goede oude tijd. Daardoor gaan zij zich goed voelen, want ja, het was nou eenmaal een leuke tijd! Dat kunnen ze jou toch niet ontnemen? Speel dus in op het gevoel en neem ze mee in je verhaal.

Disclaimer: het voorbeeld van een feestje is nu natuurlijk niet zo goed omdat er een avondklok is. Dit is enkel bedoeld om een beeld te krijgen van wat je kunt doen en zeggen om je ouders ergens van te overtuigen.

Laat zien dat je erover nagedacht hebt

Als je iets wil wat je ouders een slecht idee vinden, moet je ze zien te overtuigen. Hoe doe je dat? Door goede argumenten te gebruiken. Bereid dit goed voor door van tevoren te bedenken welke tegenargumenten zij kunnen inbrengen. Stel, je wilt naar een feestje. Het bezwaar van jouw ouders kan zijn dat het niet mag omdat ze bang zijn dat je huiswerk eronder lijdt of dat je niet alleen terug mag rijden in het donker. Je kunt nu drie dingen inbrengen:

  1. Je hebt je huiswerk al gemaakt (wel écht doen dan en niet liegen, want dat komt altijd uit en dan ben je nog verder van huis);
  2. Je hebt vooraf een planning gemaakt waarin je rekening houdt met dit feestje;
  3. Zorg ervoor dat je in een groepje naar huis gaat en deel dit met je ouders. Samen uit, samen thuis.

Het gaat er dus om dat je ieder mogelijk bezwaar van je ouders wegneemt door er iets tegenover te stellen. Laat zien dat je er goed over hebt nagedacht en dat je weet wat de gevolgen zijn. Zo word je serieus genomen en zijn ze eerder bereid mee te werken.

Luister naar wat je ouders zeggen

Als jij wil dat er naar jou geluisterd wordt, moet je ook naar je ouders luisteren. Juist door dit te doen, laat je zien dat je serieus bent. Draai het maar eens om: net zoals jij serieus genomen wil worden willen zij dat ook, toch?

Luister dus goed en ga niet meteen tegen je ouders in. Als ze klaar zijn met praten, zeg je bijvoorbeeld: “Ik begrijp wat je zegt.”. Om dit nog meer kracht bij te zetten, som je kort op wat ze zeiden. Kom dan pas met tegenargumenten. Blijf rustig en probeer niet te beginnen met “ja, maar”. Als je meteen tegen ze ingaat, laat je namelijk zien dat je eigenlijk niet geluisterd hebt en val je door de mand.

Kies een goed moment uit

Je moet natuurlijk ook het moment een beetje mee hebben. Ligt je vader bijvoorbeeld ‘s avonds op de bank tv te kijken met zijn open dicht, laat hem dan vooral ronken. Ook als je ouders net klaar zijn met werk, kun je ze beter even laten. Het kan zijn dat ze nog gestresst zijn. Dan kun je maar beter even wachten tot ze weer chill zijn.

Echt waar, je timing is belangrijk. Ga maar na, als jij niet lekker in je vel zit, of moe bent, heb je ook geen zin om iets te gaan doen wat je eigenlijk toch al niet leuk vindt.

vader-slapen

Vraag het eerst aan de een, dan de ander

Als alles wat hierboven staat niet werkt, kun je voor de nucleaire oplossing gaan: je ouders tegen elkaar uitspelen. LET OP: deze tactiek brengt nogal wat risico met zich mee zoals: slaande ruzie, liegen tot je een ons weegt en geniepige pesterijtjes. Denk dus drie keer na voordat je dit probeert want shit kan down gaan als je het niet goed uitspeelt.

Maar als het lukt, dan ben je master. Kies dus één ouder uit waarvan je weet dat die makkelijker ja zegt op dingen. Palm het idee een beetje in en zodra diegene het met je eens is, leg je het aan beide ouders voor. Zo heb je al een medestander en sta je sterker. Als je dit trouwens goed kunt, moet je misschien eens nadenken over een carrière in de politiek. Daar gebeurt dit dagelijks.

Met deze 5 tips kun je aan de slag! Vergeet niet dat wat je ook doet, je rustig moet blijven. Zelfs met deze tips kan het nog steeds zijn dat je ouders nee zeggen. Hou daar rekening mee. Good luck!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.