In Amerika krijg je meer tijd om je studiekeuze te maken. Nikita vertelt hoe het zit

min. lezen
NikitavanDieen_TrumanState-header-fulbrigth-GOED
Fulbright-logo
Gemaakt door Fulbright Commission the Netherlands

Branded content

Wat doe je als je na de middelbare school veel interesses hebt en nog geen studiekeuze kunt maken? Een jaar studeren aan een Amerikaanse universiteit, misschien? Nikita deed dat! Via het Campus Scholarship Program van de Fulbright Commission the Netherlands ontving ze een studiebeurs om een jaar lang in Missouri te studeren. Lees haar verhaal.

Wat was voor jou de reden om voor een tussenjaar naar Amerika te gaan?

Voordat het Campus Scholarship Program (CSP) op mijn pad kwam, was ik eigenlijk niet van plan een tussenjaar te nemen. Ik was al best zeker van mijn keuze voor mijn vervolgopleiding: Political Science: International Relations and Organisations aan de universiteit van Leiden.

Toen kreeg ik een informatieve mail doorgestuurd via een project waar ik eerder aan deel had genomen, over een informatiesessie over het CSP. Het sprak me gelijk heel erg aan en nadat ik samen met mijn ouders de informatiesessie had bezocht, wist ik zeker dat ik dit wilde doen.

Naast internationale politiek had ik nog veel andere interesses waar ik graag over zou leren, maar dat past niet in een Nederlands studie curriculum. Doordat Amerikaanse universiteiten een liberal arts and sciences programma aanbieden, kan je een eigen vakkenpakket samenstellen en zo dus ook focussen op onderwerpen buiten je studierichting.

Dat was voor mij een uitkomst. Plus het feit dat ik altijd al een grote voorliefde had voor Amerika en reizen, zorgde voor genoeg redenen om deel te nemen aan het CSP.

Waar ben je precies heen gegaan en waarom heb je daarvoor gekozen?

Ik heb een jaar gestudeerd aan Truman State University in Kirksville, Missouri. Een waardevolle tijd die ik nooit meer ga vergeten. Hoewel niet iedereen gelijk aan Missouri denkt als er wordt gesproken over studeren in Amerika, heb ik geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om te gaan studeren in “the rural Midwest”. Ik heb hier een hele andere kant van de Verenigde Staten gezien en ben volledig opgegaan in het studentenleven.

Ik woonde op de campus en heel je leven speelt zich hier af, van lessen volgen tot je sociale leven. Mede omdat Kirksville een kleinere stad is en Truman voor Amerikaanse begrippen een wat kleinere universiteit is, vormt zich al snel een hechte gemeenschap.

Nikita met medestudenten op Truman State Fulbright

"Het is een hechte community"

Wat heb je daar gedaan?

In Amerika volg je lessen volgens het “liberal arts and sciences” principe, wat betekent dat je vrij bent om je eigen vakken te kiezen uit een groot en divers aanbod. Zo heb ik bijvoorbeeld vakken gevolgd die aansloten bij mijn vervolgopleiding maar ook hele andere dingen gedaan, zoals het leren van Spaans.

Ook het campusleven is in een woord fantastisch. Je maakt daar het echte Amerikaanse studentenleven mee. Heel je leven speelt zich op de campus af, van lessen volgen, tot afspreken met vrienden, iets wat je in Nederland nauwelijks ziet. Er is ook een groot aanbod aan buitenschoolse activiteiten. Zo ben ik zelf lid geworden van een lokale sorority, waardoor ik aan vele leuke events kon deelnemen en een grote groep vriendinnen opbouwde.

Hoe heeft het jaar in de VS je voorbereid op je studie in Nederland? Wat heb je geleerd dat je nu nog toepast?

Ik heb destijds al enkele vakken gevolgd die aansluiten bij mijn vervolgopleidingen en dit liet mij zien dat deze studie echt bij mij past. Daarnaast was ik al gewend aan het studeren op een universiteit toen ik hier in Nederland aan mijn studie begon.

Waar veel klasgenoten last hadden van de overgang van de middelbare school naar universiteit, had ik hier geen last van. Ik had al een soort strategie voor mijzelf gevonden hoe ik me het beste kan voorbereiden op bijvoorbeeld tentamens, wat mij erg heeft geholpen bij mijn huidige studie.

Ik kijk met alleen maar mooie herinneringen terug op mijn jaar in de VS.

Nikita studeerde een jaar in de VS met het Fulbright Commission the Netherlands Campus Scholarship Program (CSP)

Nikita studeerde een jaar in de VS met het  Fulbright Campus Scholarship Program

Hoe kijk je terug op je jaar?

Ik kijk met alleen maar mooie herinneringen terug op mijn jaar in de VS. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om in het buitenland te studeren, maar het CSP was voor mij veruit de beste optie. In dit jaar heb ik zoveel leuke mensen ontmoet en vriendschappen gemaakt voor het leven. Daarnaast heb ik ontzettend veel geleerd. Naast de kennis die ik opgedaan heb in de lessen, ben ik heel zelfstandig geworden en ben ik veel over mezelf te weten gekomen.

Wat zou je de scholieren die ook naar de VS gaan willen meegeven? Heb je tips?

Als je naar de VS gaat, kijk vooral buiten de “populaire” bestemmingen zoals Florida, Californië en New York. Amerika is zoveel meer dan dat en elke staat heeft iets eigens en unieks. Sta naast vriendschappen met Amerikanen ook zeker open voor andere internationale studenten, deze weten namelijk precies hoe jij je voelt. Probeer verder zoveel mogelijk te genieten want het is voorbij voordat je het weet.

Wil jij dit ook?!

Meld je dan direct aan voor het Campus Scholarship Program! Aanmelden kan tot en met 31 oktober!! Ben er snel bij.

DIRECT AANMELDEN

Nikita TrumanState Fulbright
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.