“Ik had nooit gedacht dat ik een volledige beurs zou krijgen om in het buitenland te studeren”

min. lezen
Floris studeert en woont in Japan

Floris de Graaf woont inmiddels zes jaar in Kyoto (Japan) en zit in het vierde jaar van de studie internationale politiek. Hij kreeg via verschillende studiebeurzen de kans om zijn droom waar te maken, namelijk leven in Japan. Hij vertelt hier alles over de cultuur, het leven en hoe het is om daar te studeren.

Floris heeft altijd al interesse gehad in het verre oosten. “Toen ik op de middelbare zat, was ik al geïnteresseerd in Azië, met name Japan. Ik wist in die tijd nog niet zo goed wat ik wilde studeren en heb gekeken of er een mogelijkheid was om als middelbare scholier weg te gaan.” Dat lukte.

“Niet alleen voor Rotary-kinderen”

Het eerste jaar dat Floris naar Japan ging, was hij net klaar met zijn vwo. “Via de Rotaryclub heb ik toen een beurs gekregen. Deze is bedoeld voor leerlingen die een jaar na hun middelbare school in het buitenland willen wonen en studeren.”

De Rotaryclub heeft niet alleen maar beurzen voor ‘Rotary kinderen’, je kan ook in aanmerking komen voor een beurs als je ouders niet bij de club zitten. “Je moet dan wel een goed verhaal en reden hebben waarom je naar het buitenland wilt.”

Toen dat jaar voorbij was, besloot Floris om terug te keren naar Nederland en daar een studie te volgen. Maar hij had de Japanse smaak zo te pakken gekregen, dat hij ondertussen in gesprek was met de Japanse ambassade om een beurs te krijgen zodat hij in Japan kon gaan studeren. “In die tijd was er nog niet zoiets voor Nederlandse studenten, dus ik heb enorm geluk gehad! Toen mijn aanvraag werd goedgekeurd, ben ik er direct heen gevlogen.”

Studeren in Japan

Het schoolsysteem in Japan is behoorlijk anders dan dat in Nederland. Het Japanse systeem lijkt volgens Floris op het Amerikaanse schoolsysteem. “Je doet Liberal Arts en kiest zelf je vakken. Het is dus niet zo dat je een curriculum krijgt, die moet je echt zelf samenstellen. Daar kies je dan een major bij, in mijn geval dus internationale politiek.”

Maar wanneer je met de beurs van Floris in Japan gaat studeren, doe je eerst een jaar een voorprogramma in Tokyo. Daar leer je Japans en leer je het leven en de cultuur kennen. “Wanneer dat jaar voorbij is, mag je naar een andere universiteit, in mijn geval dus Kyoto University.”

Je komt hier alleen niet zomaar binnen. “Je moet namelijk in je introductiejaar verschillende toetsen maken en diegenen die aan het einde de beste cijfers hebben, mogen naar de betere universiteiten, waar Kyoto University er een van is.”

Na dat jaar word je niet meer als internationale student beschouwd. “Alle studies die je als (internationale) student in Japan kan volgen zijn in het Japans, dus dat voorbereidingsjaar is heel nuttig.”

Je maakt vrienden die je normaal nooit zou maken, simpelweg omdat je niet in Nederland bent. Je leert andere culturen kennen en verbreedt zo je horizon."

Floris vertelt over zijn tijd in Japan

Floris vertelt over zijn tijd in Japan

Het Japanse leven

Volgens Floris bestaat het leven in Japan uit hard werken. “Mensen zijn heel serieus in wat ze doen. Het is niet zoals in Nederland, dat je in het weekend vrij bent en op stap kan gaan.”

Het Japanse studentenleven was in het begin dan ook even wennen. Normaal gesproken zit Floris wel 5 tot 8 uur per dag op school, dat zijn allemaal contacturen. “‘s Avonds ga je naar de vereniging. Dan eten we met elkaar. Het is niet echt een feestvereniging, maar meer een met mensen die dezelfde hobby’s of interesses hebben. Ik zit bijvoorbeeld bij de internationale studentenvereniging.”

Floris vindt het belangrijk om met internationale studenten in contact te komen. “We zitten toch in hetzelfde schuitje. Je zit met vrijwel alleen maar Japanse studenten in de klas. Zij hebben achttien jaar lang alleen maar boeken gezien, maar bijvoorbeeld nog nooit een buitenlander. Dan kan het moeilijk zijn om daar aansluiting te vinden. Wij worden ook niet tussen de internationale studenten op de campus geplaatst, omdat wij een volledige studie doen en geen uitwisseling.”

Inmiddels woont Floris in een Japans studentenhuis, zit hij bij een internationale studentenvereniging en vindt hij het Japanse leven helemaal top. “Je maakt vrienden die je normaal nooit zou maken, simpelweg omdat je niet in Nederland bent. Je leert andere culturen kennen en verbreedt zo je horizon.”

Er is altijd wel een weg

Floris heeft het idee dat andere jongeren wel eens denken dat het buitenland niet voor hen is weggelegd, bijvoorbeeld vanwege financiële middelen. “Maar ik denk dat voor alles een mogelijkheid bestaat. Zelf had ik nooit gedacht dat ik een volledige beurs zou krijgen om in het buitenland te studeren.

Inmiddels ben ik zelfs voorzitter geworden van Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), zit ik in mijn laatste jaar van mijn bachelor en heb ik zelfs al een baan aangeboden gekregen voor na mijn afstuderen in Japan, bij Deloitte in Tokyo! Alles is dus mogelijk. Zoek daarom veel informatie op en spreek met mensen die zelf naar het buitenland geweest zijn. Er is altijd wel een weg!”
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.