Waarom je beter geen studie kunt kiezen tijdens je eindexamens

min. lezen
Glenn-kiezen-in-het-laatste-jaar

Hoe is het om een studie te moeten kiezen terwijl je bezig bent met je eindexamens? Daar kan Glenn Welgraven alles over vertellen. “De druk was enorm, maar uiteindelijk heb ik zowel mijn eindexamens gehaald als een studiekeuze gemaakt.” Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen en waarom hij pas zo laat koos, lees je hier.

Van nul beginnen met je studiekeuze terwijl je ook nog eens in het eindexamenjaar zit, is geen pretje volgens Glenn. “Dat was zeker wel lastig. Ik begon ook behoorlijk laat met mijn studiekeuze.” 

Grote impact

Dat had met een paar dingen te maken. Allereerst omdat hij zo moeilijk keuzes maakt, waardoor hij de studiekeuze maar voor zich uit bleef schuiven. Maar wat ook niet meehielp was de coronacrisis.

Deze brak uit toen Glenn in vwo 5 zat, hét moment om met je studiekeuze te beginnen. “Dat er geen open dagen en meeloopdagen konden plaatsvinden was wel echt een ding. Ik was zeker dat ik naar open dagen zou zijn gegaan. Het had echt wel een impact op mij.”

Dat ging zo door in vwo 6. “School hielp mij hier ook niet echt in, er was weinig georganiseerd, wat natuurlijk ook onmogelijk was tijdens corona. Corona heeft in mijn persoonlijke zoektocht totaal niet geholpen.“

Een vage voorkeur

Langzamerhand begon Glenn wel iets van druk te voelen en besloot hij dat hij toch in actie moest komen. “Op een gegeven moment had ik wel iets van een lijstje met een aantal studies die mij leuk leken, maar dat was heel breed. Van economie, tot rechten en psychologie. Daar heb ik online voorlichtingen van gevolgd, maar dat waren meer pre-made presentaties. Dat was verschrikkelijk saai.”

Zo werd de druk steeds hoger, maar ondanks dat bleef Glenn zijn keuze uitstellen en werd het tijd voor de eindexamens. “Ik ben al eens blijven zitten, dus ik wist hoe essentieel het is om je examens te halen. De druk was dus al hoog, en daar kwam de studiekeuze nog bij, maar ik wilde perse mijn eindexamens halen. Mijn studiekeuze kwam daardoor – weer – op het tweede plan.”

De eindexamendruk was al hoog, en daar kwam de studiekeuze nog bij, maar ik wilde perse mijn eindexamens halen.

Glenn, moest tijdens zijn examens nog een studiekeuze maken

glenn

Hulp gezocht

Om de druk toch een beetje te verlichten is Glenn in het voorjaar hulp gaan zoeken. “Uiteindelijk ben ik bij een studiecoach terecht gekomen. Zij heeft me een compleet overzicht gegeven van alle studies. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van het aanbod en kon ik makkelijk afstrepen. Dat heeft mij enorm geholpen. Uiteindelijk zijn we studies gaan elimineren tot er twee overbleven: één in Wageningen (Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen) en één in Enschede (psychologie).

1 mei kwam dichterbij

Om de studiekeuzedeadline van 1 mei toch te halen, besloot Glenn zich in te schrijven voor beide studies. “Zo was ik in ieder geval verzekerd van een opleiding komend jaar en kon ik redelijk rustig de eindexamens in gaan.”

Toen de examens achter de rug waren, kon Glenn zich weer samen met zijn coach focussen op de studiekeuze. Ik zette de twee steden tegen elkaar af. Uiteindelijk kwam Wageningen eruit. Ik ken die stad en de campus ook goed, ik woon er in de buurt. De keuze heb ik uiteindelijk mede daarop gebaseerd, en op een gesprek met iemand die daar studeert – een bekende van me.

Bekijk hier een blog over deadline inschrijven studie. Daarin wordt o.a. uitgelegd waarom die deadlines in het leven zijn geroepen.

Toch de juiste keuze gemaakt!

Uiteindelijk heeft Glenn pas in de laatste week van juni zijn definitieve keuze gemaakt: Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen in Wageningen. “Ik ben uiteindelijk wel blij met mijn studiekeuze, ondanks dat het nog wel even door zal malen in mijn hoofd of ik wel de juiste keuze heb gemaakt.”, lacht Glenn.

Tips van Glenn

Heb jij ook moeite met het maken van keuzes en weet jij niet zo goed wat je leuk vindt? Dan heeft Glenn wat tips voor je:

  • Pak een overzicht met alle studies erbij. Dat heeft mij echt geholpen. Juist door dat boekje krijg je inzicht in en overzicht van wat er allemaal is. Dat heeft mij goed geholpen in het zetten van die eerste stap.

  • Ik raad ook iedereen aan, die niet weet wat hij of zij wil gaan studeren en ook nog eens last heeft van keuzestress, om een coach te zoeken.

  • Ik weet inmiddels ook dat als deze studie toch niks blijkt te zijn, dat ik altijd nog een andere studie kan zoeken.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.