Van dorp naar de grote (studenten)stad: hoe ga je daar mee om?

min. lezen
platteland-naar-studentenstad-websitehearder1076x715

Eindelijk, het is zover: je gaat over een paar maanden beginnen met je nieuwe studie, in een geheel nieuwe stad op kamers. Maar hoewel je er ontzettend veel zin in hebt, is de stap van je oude vertrouwde dorp (of kleinere stad) waar je iedereen kent, naar een grote studentenstad misschien wel wat groot. Om je op weg te helpen geven we je in dit artikel wat tips, zodat deze overstap smooth gaat verlopen.

Rustig wennen

Waarschijnlijk ga je na de zomervakantie van het echte studentenleven genieten: een geweldig vrijbuitersbestaan waarin je voor het eerst onder de vleugels van je ouders uit bent en -inderdaad- kan doen wat je wilt. Worstenbroodjes of pizza als ontbijt? Niemand die er iets van zegt. Om 4 uur ‘s nachts stommelend thuiskomen en op de bank in slaap vallen? Misschien één van je huisgenoten die er iets van merkt, maar die kan er zelf ook wat van ;)

Die pas verkregen vrijheid is geweldig, maar kan ook overweldigend zijn. Ons advies is dus om vooral met volle teugen te genieten, maar ook rustig te wennen aan je nieuwe leventje. Hoe doe je dat? Nou, blijf allereerst ook dingen doen die je altijd al leuk vond. Hobby’s als muziek, sporten of creatieve bezigheden kun je gewoon door laten gaan. Sterker nog: in een grotere stad vind je vast meer mensen met eenzelfde hobby. 

Wel of niet bij een studenten- of studievereniging?

Om nieuwe vrienden te maken in het studentenwereldje, zweren sommige studenten dat je niet anders kan dan bij een vereniging te gaan. Studentenverenigingen zijn het meest populair, daarnaast zijn studieverenigingen (waarbij iedereen dezelfde studie volgt) soms ook zeer actief. Newsflash: je hoeft niet bij een vereniging om een leuke tijd te hebben, het kan wel.

Dit soort clubs zijn zeker een goede manier om je studententijd vanaf dag één volledig te benutten, maar het ligt er wel een beetje aan wat voor persoon je bent. Vaak zitten er wel wat (semi-)verplichte avonden per week aan vast en wordt er van je verwacht dat je actief lid bent. Natuurlijk zijn er ook meer vrijblijvende studenten- en studieverenigingen waar je lid van kunt worden. Zeker in de grotere studentensteden is er enorm veel keuze.

Wil jij weten of een studenten- of studievereniging iets voor jou is? Lees dan dit artikel.

Naast studenten- of studieverenigingen is een sportclub ook een uitermate goed alternatief om nieuwe mensen te leren kennen. Bijkomend voordeel: zo blijf je ook nog een beetje fit. Want laten we eerlijk zijn: dat studentenleven hakt er soms in.

kamers-niet-op-kamers
Twijfel over op kamers gaan?

Bekijk de voor- en nadelen

Alles kan, maar weinig moet

Wanneer je net van je oude vertrouwde dorp naar de grote stad bent verhuisd, gaat er een wereld voor je open. Je kunt lekker iedere dag van de week stappen, supermarkten zijn tot ‘s avonds laat open (en er zijn avondwinkels, hoera!) en Thuisbezorgd biedt bijna eindeloze mogelijkheden.

 

Die vrijheid is geweldig, maar het is belangrijk om je te realiseren dat je echt niet 3 avonden per week in de kroeg hoeft te staan als je daar geen zin in hebt. We snappen het: FOMO is soms real, maar ach, een avondje missen kan wel. Voordeel van op jezelf wonen is dat je ook lekker kan kijken wat je wilt, niemand die een andere Netflixserie op wil zetten. Ook wel chill voor een avondje, toch? Lang verhaal kort: in je nieuwe studentenstad kan (bijna) alles, maar er is maar weinig dat je móet doen. Buiten goede studieresultaten halen, natuurlijk ;)

Terug naar de basis

Soms is het studentenbestaan wel erg druk en raak je misschien wat overprikkeld. Misschien is het dan tijd om eens een bezoekje te wagen aan je oude, vertrouwde plekje. Eventjes lekker uitrusten bij je ouders en met je vrienden afspreken en -uiteraard- de was doen. Zo kun je weer lekker opladen voor de komende week!

Al met al is je studentenleven een geweldige, vormende tijd die je je leven lang niet zult vergeten. Je maakt vrienden voor het leven en beleeft legendarische avonturen. Geniet er dus van met volle teugen, maar neem ook af en toe je rust: het leven van een student is al vermoeiend genoeg! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.