Geen nood, want met de tips in dit artikel van schoonmaak-influencer Anna Dobber kom je een heel eind. Anna maakt voor haar plezier (ja, je leest het goed) studentenhuizen blinkend schoon en is daardoor dé aangewezen persoon om jou en je huisgenoten een duwtje in de goede richting te geven, met een proper paleisje als eindresultaat.
Alles begint met een goede taakverdeling. Volgens Anna kan dat heel gemakkelijk, namelijk met ChatGPT. “Je kunt ChatGPT gewoon vragen om een taakverdeling voor het schoonmaken van je studentenhuis te maken. Voer in wat er gedaan moet worden, met hoeveel jullie zijn en pas eventueel zelf aan waar nodig. Zo hebben jullie een duidelijk overzicht en begin je gestructureerd.”
“Heel belangrijk! Vaak willen mensen met een vuile vloer beginnen, omdat die nu eenmaal het meest zichtbaar is. Maar wanneer je dan de keukentafel of -kastjes gaat schoonmaken, valt alles toch weer op de grond. Mijn motto is altijd: werk slimmer, niet harder. Door van boven naar beneden te werken, voorkom je dubbel werk en heb je ook veel meer overzicht.”
Krap bij kas of stufi nog niet gestort? Geen nood, met een paar verdwaalde euro’s (check je broekzakken of de hoekjes van de bank) kom je volgens Anna al een heel eind. “Je kunt prima bij de Dirk of Kruidvat een fles schoonmaakazijn halen. Dikke bleek werkt ook top, vooral voor de badkamer. Wel belangrijk: nooit die twee mengen, dan krijg je chloorgas en dat is giftig.”
Wanneer is jullie tapijt of bank voor het laatst écht goed gereinigd? “Als je die vraag niet kan beantwoorden is het wellicht eens tijd om een tapijtreiniger te huren. Ook dat kan tegenwoordig vrij goedkoop bij de Gamma of Bouwmarkt. Paar uurtjes is meer dan genoeg. Met name stoffen banken in studentenhuizen worden heel snel goor: en ook hiervoor kun je de reiniger gebruiken.”
Anna Dobber, schoonmaak-influencer
“Is je huis eenmaal weer blinkend schoon? Dan is het belangrijk om te zorgen dat dat ook even zo blijft. Een goed schoonmaakrooster is daarbij cruciaal. Als iedereen zo nu en dan een half uurtje werk verzet, hou je het gemakkelijk bij.” Zorg dus dat je een goed schoonmaakrooster hebt waar iedereen zijn steentje bijdraagt.
5 makkelijke en snelle studentenmaaltijden
Nog een extra bonustip van Anna is de volgende. “In veel studentenhuizen waar ik kom zie ik dat er enorm veel extra spullen zijn. Meerdere zakken geopende pasta, of kruiden die zo oud zijn dat ze écht niet meer gebruikt gaan worden. Durf die dus weg te gooien, zo creëer je structuur en zorg je dat je nette huis ook wat langer netjes blijft.”
Of je nou een schoonmaakheld bent of meestal met een grote boog om de dweil heen loopt, met deze tips wordt je studentenhuis in no-time van een biologische oorlogszone omgetoverd tot een frisse oase. Dus verdeel die taken, werk slim van boven naar beneden en ga los met schoonmaakazijn—maar meng het alsjeblieft niet met bleek, tenzij je een carrière als chemicus ambieert. Mocht je meer inspiratie nodig hebben, check dan ook eens de TikTok en Instagram van Anna Dobber. Wij wensen je alvast veel succes met je grote voorjaarsschoonmaak.
31 maart 2025 geschreven door de redactie