Je studie is natuurlijk super belangrijk, maar komt niet zonder kosten. Het is daarom handig om naast je studie een bijbaantje te nemen om zodoende wat geld bij te verdienen. Zo kun je weer een extra keer met je vrienden gaan lunchen en heb je aan het einde van de maand misschien zelfs nog wat geld over.
Behalve dat je je eigen inkomsten genereert doe je zo ook werkervaring op, wat voor toekomstige werkgevers weer een pluspunt is. Door een bijbaan of nevenfunctie krijg je de kans om ervaring op te doen in een specifiek vakgebied, wat je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt. Als je je goed hebt ingezet, wil jouw werkgever misschien zelfs wel een lovende referentie voor je schrijven, altijd handig bij het solliciteren naar een baan. Daarnaast kan een bijbaan of nevenfunctie dienen als afleiding van je studie, zorgen voor meer persoonlijke groei én vergroot het je netwerk.
Een bijbaan helpt je met het bekostigen van je studie, waardoor je minder afhankelijk bent van ouders of van studieleningen. Zo kun je zoeken naar een bijbaantje bij de supermarkt, drogisterij of in de horeca, maar mocht je wat meer flexibiliteit zoeken zijn er sinds de pandemie (die ene met de grote C) ook veel online bijbaantjes bijgekomen.
Voorbeelden van online banen zijn customer service medewerker, virtual assistant, portfolio manager, programmeur of content creator. Google eens ‘online bijbanen’ en er verschijnen zeeën van mogelijkheden.
Check het artikel
Als je je samenwerkingsvaardigheden en professionele skills een boost wil geven is het ook een mogelijkheid om je op te geven voor een bestuursjaar. Niet alleen staat dit goed op je CV, ook leer je vaak veel gelijkgestemden kennen en maak je zodoende nieuwe vrienden. Soms krijg je zelfs nog een vergoeding voor je verrichte werk.
Wanneer je ervoor kiest om een bestuursjaar te doen, moet je wel goed opletten hoeveel tijd de functie inneemt. Voor bepaalde besturen moet je namelijk fulltime aan de slag en dit betekent dan dus ook dat je een jaar pauze in moet lassen wat betreft studeren. Binnen sommige besturen kun je dan wel vrijstelling krijgen voor het betalen van collegegeld, maar zoek van tevoren dus goed uit wat voor jou geldt.
Daarnaast zijn er ook besturen waar je gewoon naast je studie aan kan deelnemen. Sommige besturen van het Erasmus Student Network zijn bijvoorbeeld parttime. En mocht je liever flexibel zijn wat betreft het indelen van je eigen tijd kun je ook eens een kijkje nemen bij Nederlandse Wereldwijde Studenten, waarvan het gehele bestuur van afstand werkt.
Je kunt natuurlijk kiezen voor een bestuursjaar, maar je kunt er ook voor kiezen om een wat minder intensieve rol te spelen, maar toch te helpen. Je kunt je dan ook aansluiten bij een commissie of projectgroep binnen jouw studie- of studentenvereniging.
Veel hogescholen en universiteiten bieden verschillende mogelijkheden tot werk voor hun studenten. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de studiekeuzechecks, de open dagen of evenementen. Daarnaast zijn er vaak ook bijbaantjes beschikbaar binnen de administratieafdeling. Dit kan jou nog wel eens wat voordelen opleveren; zo wordt er rekening gehouden met je rooster en kun je soms gratis trainingen of cursussen volgen.
Alle hogescholen en universiteiten hebben medezeggenschapsraden. Deze zijn er in de vorm van opleidingscommissies, deelraden en centrale raden. Wanneer je lid bent van zo’n raad kun jij je bijvoorbeeld inzetten voor veranderingen binnen het curriculum van jouw studie, en mag je meepraten over algemene onderwerpen die binnen jouw hogeschool of universiteit spelen. Let op dat je je voor sommige medezeggenschapsraden verkiesbaar moet stellen.
Mocht je het minder belangrijk vinden om geld te verdienen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Er worden altijd wel vrijwilligers gezocht bij buurthuizen of je kunt ouderen een aantal uur per week helpen met boodschappen, klusjes of voor de gezelligheid. Heb je veel plezier in de Nederlandse taal en ben je hier ook goed in? Overweeg dan om taalcoach te worden bij Vluchtelingenwerk Nederland en zo te helpen bij de inburgering van verschillende soorten mensen. Op deze manier leer jij ook gelijk veel over verschillende culturen.
Mocht je een specifiek doel voor ogen hebben voor de toekomst; zoals jouw droombaan, let dan ook goed op wat voor type activiteiten jou hier naartoe kunnen leiden. Wat zijn de vereisten of pré’s van deze droombaan en hoe speel je hierop in. Zo houd je jezelf productief bezig en doe je je toekomstige ik ook nog een groot plezier.
17 februari 2023 geschreven door Julia de Geus