Naast je studie andere studenten helpen? Ga in de medezeggenschapsraad!

min. lezen
iso-medezeggenschapsraad
2018_ISO_Logo_Blauw met onderschrift (1)
Deze content is gemaakt in samenwerking met het Interstedelijk Studentenoverleg

Partner content

Je studententijd is de mooiste periode van je leven. Dat klopt meestal, maar soms gaan dingen niet helemaal goed, of heb je het idee dat bepaalde zaken op de school of universiteit beter geregeld kunnen worden. Gelukkig zijn er mensen die dit soort dingen oppakken en proberen te verbeteren. We hebben het over de medezeggenschapsraad.

We praten met drie leden van de medezeggenschapsraad (ook wel raad, studentenraad of universiteitsraad genoemd) die elk vertellen wat het is, wat er zo leuk aan is en waarom zij ooit bij de raad zijn gegaan. Wie het zijn? Manon Wagter – student en voorzitter van de studentenraad aan de Hogeschool Leiden, Marcin van de Ven en Joëlle Bink – allebei lid van de universiteitsraad op de TU Eindhoven.

Wat is de medezeggenschapsraad?

Voor velen van jullie zal het woord ‘medezeggenschapsraad’ niet zoveel betekenen. Maar als je straks student bent, is het goed om te weten wat het is. De medezeggenschapsraad is het hoogste medezeggenschapsorgaan van de universiteit of hogeschool. Joëlle: “Het is een directe sparringpartner van het college van bestuur. De raad besluit over alle belangrijke zaken op de universiteit, zoals vernieuwingen, de begroting en langetermijnstrategie. De raad geeft daar advies over en over sommige onderdelen hebben we zelfs instemmingsrecht.

Daarnaast horen de studenten van de universiteitsraad bij een eigen studentenpartij. Die partij moet je draaiende houden. Je moet je achterban betrekken, je organiseert fractievergaderingen en er zijn elk jaar verkiezingen! Het is net als in de politiek.”

De raad bestaat niet alleen uit studenten, maar ook uit medewerkers van de school of universiteit. Manon: “Het hangt een beetje af van de instelling, maar bij ons bestaat een raad uit een ondernemingsraad en een studentenraad.” Op de TU Eindhoven doen ze het net even anders. Joëlle: “Daar zijn de twee raden samengevoegd tot de universiteitsraad.”

2018_ISO_Logo_Blauw met onderschrift (1)
www.iso.nl Het Interstedelijk Studenten Overleg

Dit is de landelijke organisatie die opkomt voor alle studenten. De medezeggenschapsraden zij hierbij aangesloten.

Ik kan opkomen voor de medestudent, mag meedenken en meebeslissen over belangrijke zaken die direct invloed hebben op de universiteit en op de studenten. Hoe leuk is dat!”

Marcin van de Ven - universiteitsraad TU Eindhoven

Marcin van de Ven

Wat maakt het zo leuk?

Je kunt wel raden dat de raad veel tijd kost (soms is het zelfs een fulltime baan), dus moet het ook wel leuk zijn om te doen. Wat het volgens Joëlle zo leuk maakt is dat je als lid van de raad echt iets kunt betekenen voor je medestudent en de school waar je studeert. “Als je het voor elkaar krijgt om dingen te veranderen in het voordeel van de student, is dat supergaaf. Daarnaast is het leuk om verschillende mensen te leren kennen. Voor mijzelf is het ook nog erg leuk om het politieke spelletje te spelen.”

Ook volgens Manon is het helpen van medestudenten het allerleukste. Bijvoorbeeld met studentenwelzijn. “We hebben er het afgelopen jaar voor gezorgd dat studentenwelzijn nog hoger op de agenda van de hogeschool is komen te staan. Dat begon met een studentenpsycholoog. We merkten namelijk dat studenten, zeker vanwege corona, daar behoefte aan hebben. Inmiddels zijn we zover dat we in overleg zijn om het welzijn van de studenten nog belangrijker te maken.”

Tijdens mijn eerste vergadering was ik super zenuwachtig, ik moest er echt in groeien. Inmiddels ben ik voorzitter van de studentenraad."

Manon Wagter, voorzitter studentenraad Hogeschool Leiden

Manon Wagter

Waarom ben je raadslid geworden?

De meeste studenten die lid worden van de medezeggenschapsraad hebben de behoefte en drive om dingen te verbeteren en iets te doen voor medestudenten. Manon: “Dat is het allerbelangrijkste. Het maakt mij niet uit als je moeite hebt met het lezen van lange beleidsstukken, daar kunnen we je bij helpen. Zolang je maar de wil hebt om dingen te verbeteren. Denk ook niet van: ‘dat regel ik wel even.’ Processen kunnen nogal lang duren.” Marcin is het daarmee eens: “Laatst hadden we een project afgerond wat al drie jaar lang duurde. Het resultaat was top. Juist die lange adem vind ik zo leuk.”

Marcin was zelf in eerste instantie namelijk niet eens van plan lid te worden van de raad. “Een studievriend vroeg eens of ik interesse in de raad zou hebben. Maar ik was helemaal niet van plan om erbij te gaan. Ik had niet echt politieke interesse en wilde er geen tijd voor maken. Toch zag ik dat het er bij sommige vakken behoorlijk ongeorganiseerd aan toe ging, dus heb ik een brief geschreven naar de opleidingscommissie.

Toen ook nog de studievereniging mij vroeg of ik bij de raad wilde, ging ik overstag. Zo ben ik begonnen bij de faculteitsraad om vervolgens bij de universiteitsraad uit te komen. Het bleek heel interessant en leuk te zijn. Ik kan opkomen voor de medestudent, mag meedenken en meebeslissen over belangrijke zaken die direct invloed hebben op de universiteit en op de studenten. Hoe leuk is dat?!”

Ook Manon zag dat er van alles beter kon op haar school. “Ik weet nog heel goed dat ik via mijn studievereniging met studenten sprak over de hogeschool. Gek genoeg liepen zij allemaal tegen dezelfde dingen aan. Toen dacht ik: hoe kan het dat er hogeschool-breed studenten zijn met dezelfde problemen terwijl dat door het college van bestuur niet wordt gehoord? Daar wilde ik wat aan doen. En zo ben ik bij de raad gegaan.”

Dat was wel even spannend: “Tijdens mijn eerste vergadering was ik super zenuwachtig, ik moest er echt in groeien. Inmiddels ben ik voorzitter van de studentenraad. Na twee jaar in de raad zie ik steeds meer potentie in mezelf. Zo heb ik veel meer zelfvertrouwen. Het heeft me dus echt verder geholpen.”

Ook Joëlle zag om haar heen dat er dingen niet helemaal klopte. Zo zag ze dat veel studenten nog thuis woonden, terwijl zij dat helemaal niet wilden. “Wat ik belangrijk vind, en waarom ik ook bij de raad ben gegaan, is dat er voldoende huisvesting is voor studenten. Ik vind namelijk niet dat je kunt zeggen: ‘kom bij ons studeren’, terwijl je studenten helemaal geen woonruimte kunt aanbieden. Zelf heb ik dat gelukkig niet meegemaakt, maar ik zie het wel om me heen gebeuren. Dat vind ik erg jammer. Nu ik in de raad zit kan ik dat op de agenda zetten zodat er vanuit de universiteit iets aan gedaan kan worden.”

Het is een directe sparringpartner van het college van bestuur. De raad besluit over alle belangrijke zaken op de universiteit, zoals vernieuwingen, de begroting en langetermijnstrategie."

Joëlle Bink - universiteitsraad TU Eindhoven

joellebink

Hoe word je raadslid?

Nu denk je misschien: dat klinkt wel interessant, maar hoe wordt je raadslid? Joëlle: “Wanneer je bij de medezeggenschapsraad wil, moet je je via een fractie van een studentenpartij verkiesbaar stellen. Dat is gratis en kost geen moeite, totdat je actief wordt. Daar moet je wel wat voor doen. Want wil je uiteindelijk bij de raad, dan moet je verkozen worden. Campagne voeren hoort daarbij.”

Voor iedereen die eraan denkt om ook bij de raad te gaan heeft Marcin nog een goede tip. “Als je ook maar iets van interesse hebt in hoe een grote instelling in elkaar zit, ga dan vooral op onderzoek uit en stel je verkiesbaar. Als studiekiezer en student is het de mooiste voorbereiding die je kunt hebben op het bedrijfsleven.”

Helaas weten veel studenten de raad niet altijd even goed te vinden. Dat is een probleem, want de raad is er juist voor de student. Hoe dat kan? Er wordt niet snel aan de raad gedacht als studenten echt ergens tegenaan lopen. Manon: “De medezeggenschapsraad klinkt een beetje hoog in de boom en heel abstract. Je kunt altijd mailen en bij onze ruimte naar binnen lopen (wanneer Corona dat weer toelaat) op school."

Over het ISO – Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland. Zij komt op voor de belangen van meer dan 800.000 studenten aan universiteiten en hogescholen. Meer weten over het ISO? Bekijk de website.


Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.