Op kamers? Zo maak je de beste afspraken met je huisgenoten

min. lezen
zo-maak-je-afspraken-met-je-huisgenoten

Ein-de-lijk, je gaat op kamers. Maar terwijl de vrijheid van het studentenbestaan aan je voeten ligt, zul je nu ook (waarschijnlijk) voor het eerst samen gaan leven met mensen die je eigenlijk (nog) totaal niet kent. Geen stress: als je goede afspraken met je huisgenoten maakt zul je zien dat samenleven appeltje-eitje wordt, en dat je binnen een mum van tijd vrienden voor het leven maakt, die ook nog eens in je eigen huis wonen.

In dit artikel lees je hoe je als een baas afspraken maakt met je huisgenoten. We delen 10 tips!

1. De kennismaking

Als ‘groentje’ in een studentenhuis komen kan soms lastig zijn. Je hebt het gevoel dat iedereen al heel hecht met elkaar is en je zoekt je weg. Dat is prima, zolang je jezelf bent komt het allemaal goed. Je hoeft geen ellenlange introductie over jezelf te gooien, maar vertel gewoon wie je bent en wat je studeert. Vraag ook naar je huisgenoten; wat houdt hen bezig?

2. Huisregels

Veel studentenhuizen hebben al een zekere vorm van huisregels. Zeker als je met meer dan 4 studenten samenwoont in een gehorig huis is dat erg handig. Het klinkt misschien wat saai, maar het is wel belangrijk. Als er al regeltjes zijn, vraag daarnaar en neem ze aandachtig door met je huisgenoten. Vraag ook door als je iets niet snapt. 

Mochten ze er niet zijn, dan is het handig om op een zeker moment wat punten op te stellen waar iedereen het mee eens is. Denk hierbij aan dingen zoals, wie wat doet in het huishouden en hoe laat vrienden langskomen. Het opruimen van je eigen afwas en schoonmaken nadat je gekookt hebt mag ook in de huisregels: zou vanzelfsprekend moeten zijn, is het helaas vaak niet. 😉

3. Een schoonmaakrooster

Om te voorkomen dat jullie prachtige studentenvilla binnen de kortste keren in een morsig kraakpand verandert, is het belangrijk dat er zo nu en dan ook eens een swiffertje door de woonkamer gaat. Een schoonmaakrooster is daarbij een goede leidraad. Zo ontstaat er geen discussie over wie de wc deze week gaat poetsen, of de keuken. Enne… veel handen maken licht werk!

4. Wie betaalt wat?

Natuurlijk zijn er ook gedeelde kosten. Je kamerhuur moet je zelf ophoesten, maar dingen als wc-papier, afwas- en schoonmaakmiddel, vervangende gloeilampen en muizenvallen kosten ook geld. Het handigste is om daar met al je huisgenoten een wiebetaaltwat voor af te sluiten. Zo weet je altijd wat de tussenstand is. Af en toe kun je de balans afrekenen, begin je weer op 0. Handig! 

week-van-het-geld (1)
Geldzaken:

Hoe ga je daarmee om?

5. Geluidsoverlast

Veel studentenhuizen zijn niet bepaald de nieuwste panden, en veel studenten zijn niet bepaald de meest rustige mensen. Terwijl een feestje er natuurlijk bijhoort heb je ook te dealen met huisgenoten met een bijbaantje en zo nu en dan tentamens of afstudeeropdrachten.

Maak dus goede afspraken hierover: tot welke tijd is het oké om geluid te maken. Vraag je huisgenoten hoe ze denken over feestjes en vrienden die blijven slapen. Belangrijk is dat je begrip voor elkaar kan opbrengen en het niet al te bont maakt. Mocht het geluid echt de spuigaten uitlopen, dan is een tripje naar de dichtstbijzijnde kroeg gauw gemaakt. 

8-slaaptips-voor-studenten
Goede nachtrust nodig?

Lees onze 8 tips!

6. Conflicten oplossen

Waar (veel) mensen bij elkaar wonen, zullen er af en toe conflicten ontstaan. Spreek af hoe jullie die oplossen. Veel akkefietjes kun je 1-op-1 oplossen, als je maar open staat voor de ander. Andere gevallen zou je met een andere huisgenoot erbij kunnen oplossen. Komen jullie er echt niet uit? Dan is een huisvergadering soms handig.

7. Verzekering

Iedereen heeft zijn eigen spulletjes. Gooi je per ongeluk een glas thee over de laptop van je huisgenoot? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering wel zo handig. Je kunt er ook over denken om een inboedelverzekering voor je eigen spulletjes aan te schaffen. Is die Ikea-inrichting in je kamertje tenminste goed verzekerd! 

8. Respecteer elkaars privacy en geef elkaar ruimte

Iedereen is anders: je zult merken dat je bij sommige huisgenoten de deur plat kunt lopen, terwijl anderen een wat teruggetrokkener bestaan hebben. Vergeet vooral het volgende niet: kloppen voordat je bij iemand binnenvalt is om talloze redenen ALTIJD een goed idee. 

Geef elkaar dus de ruimte maar let ook een beetje op elkaar. Je woont nu bij elkaar, dan kun je ook wel eens een huisgenoot hebben die door een lastige situatie heengaat. Probeer elkaar hierbij zo goed mogelijk te helpen. Een goed gesprek en een lekkere kop thee samen kan alle verschil maken.

9. Ben flexibel

Een studentenhuis is geen koekjesfabriek; er is geen vast recept voor succes. Dus die regeltjes mogen af en toe ook wel wat flexibeler geïnterpreteerd worden of rechtstreeks uit het raam gegooid worden (wél altijd in overleg met de anderen, natuurlijk). Ook in het schoonmaakrooster kan af en toe wel geschoven worden: zo lang niemand z’n snor gaat drukken is er niets aan het handje, toch?

Deel je avonturen, organiseer leuke dingen en sluit vriendschappen voor het leven

Je studententijd is in veel opzichten een ontzettend vormende tijd; een aanzienlijk deel van je studentenleven spendeer je in je huis, met je huisgenoten. Je zult niet met iedereen vriendschappen voor het leven sluiten, maar in de praktijk blijven veel oud-huisgenoten vaak nog jarenlang in contact. Hartstikke leuk, toch?

Door samen op avontuur te gaan, of leuke dingen te organiseren (huisfeestjes, etentjes, een sinterklaasavond), maak je herinneringen die je je hele leven lang zult koesteren. Wij kijken met veel plezier en een tikkeltje weemoed terug op onze studententijd. Geniet dus van dit heerlijke vrijbuitersbestaan en haal alles eruit wat erin zit! 

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.