Eigenlijk zijn antikraak en tijdelijke huur twee mogelijkheden die ontstaan zijn vanuit hetzelfde principe. Door leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen om in te wonen, kunnen deze niet gekraakt worden. Voor de eigenaren een geruststelling, en voor de bewoners een manier om een goedkope huurwoning te krijgen. Zowel antikraak als tijdelijke huurwoningen kunnen allerlei vormen hebben. Van ‘gewone’ woningen of rijtjeshuizen tot oude schoolgebouwen, ziekenhuizen of zelfs monumentale gebouwen.
Lieke Nusteling (24) woont sinds april samen met haar vriend in een tijdelijke huurwoning. Zij vindt het voor nu een prima oplossing: “Toen we op zoek gingen naar een woning voor ons tweetjes hebben we ons ingeschreven bij een antikraak organisatie. En toen ging het eigenlijk heel snel. Binnen een paar dagen konden we bezichtigen, tekenen en beginnen met klussen. Maar we hebben er eigenlijk ook weer niet heel veel aan gedaan hoor, het blijft tenslotte een tijdelijke woning.”
Eigenlijk zijn antikraak en tijdelijke huur dus bijna hetzelfde concept, met een paar belangrijke verschillen. Lieke: “Antikraak of tijdelijke huur wordt gedaan als de woningcorporatie nog niet weet wat ze met een appartementencomplex of woning moeten doen. Als dit in de vorm van antikraak is, kun je vaak spotgoedkoop wonen, maar heb je minder garanties. Krijgt de eigenaar plannen met het gebouw of gaat het gesloopt worden? Dan moet je er binnen 28 dagen uit. Je moet dus wel flexibel zijn.”
Lieke Nusteling woont antikraak
Bij tijdelijk huren ligt dat een klein beetje anders, zo legt Lieke uit. “Toen we introkken, kregen we de garantie dat we hier minimaal een half jaar kunnen wonen, en dat we bij een nieuw plan voor de wijk drie maanden de tijd hebben om eruit te gaan. Al met al dus een beetje meer zekerheid, maar toch nog voor een goede prijs. Wij betalen voor onze woning niet ver van het centrum van Rotterdam nu 430 euro per maand. Ook ontvangen we daar huurtoeslag voor.”
Tijdelijk huren of antikraak wonen is voor veel studenten een prima manier van op kamers gaan. Je komt vaak op interessante plekken te wonen voor een prikkie. Om in aanmerking te komen voor een antikraak- of tijdelijke huurwoning moet je doorgaans het volgende doen:
Zoals je ziet kan antikraak of tijdelijke huur een goede vervanger zijn voor een studentenkamer. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om een antikraak woning of tijdelijke huurwoning te bemachtigen. Maar zolang je van tevoren goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten, komt het vast goed. Succes met je zoektocht.
Ga je toch liever op kamers in een studentenhuis? Dan is de kans groot dat je moet hospiteren. Lees hier wat het is en hoe het werkt.
7 december 2021 geschreven door de redactie