Uit je comfortzone stappen. Durf jij het aan?!

min. lezen
waarom-je-vaker-uit-jecomfortzone-moet-stapen

‘Je moet gewoon wat vaker uit je comfortzone stappen.’ Hoe vaak heb jij dit zinnetje al gehoord? Maar ja hallo, hoe dan? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het echt heel leerzaam zijn om af en toe dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt of die je spannend vindt. Je leert bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden, doet toffe ervaringen op en je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost. Misschien kom je erachter dat je het super leuk vindt om de tuin te schoffelen, of schuilt er onbewust in jou een meester in het voordragen van poëzie. 🤓 Dus trek je stoute schoenen aan en maak vandaag nog de eerste stap!

De voordelen van uit je comfortzone stappen


Persoonlijke groei

Door je angsten onder ogen te zien én te overwinnen, krijg je meer zelfvertrouwen en ontwikkel je eigenwaarde. Je leert dat je op jezelf kunt rekenen en daardoor word je zelfstandiger! You go girl! … or boy 😋


Nieuwe ervaringen en kansen
Door nieuwe dingen te proberen, kun je natuurlijk ook nieuwe interesses en passies ontdekken waarvan je eerder nog niet wist dat je deze leuk zou vinden. Bijvoorbeeld een leuke nieuwe hobby.


Probleemoplossende vaardigheden
Als je in een onbekende omgeving bent, kun je tegen problemen of issues aanlopen die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Kijk in deze situatie ook goed naar anderen hoe zij hiermee omgaan. Zo kun je met een frisse blik jouw eigen troubles te lijf gaan! 💪


Aanpassingsvermogen
Uit je comfortzone stappen helpt je om meer veerkracht en aanpassingsvermogen te ontwikkelen, waardoor je makkelijker omgaat met verandering en onzekerheid.


Meer creativiteit
Op een andere plek of in een andere situatie stel jij jezelf bloot en nieuwe prikkels, ideeën en perspectieven! En daar doe je jouw creatieve hersenhelft heel veel plezier mee. 

Durf jij het aan?

Uit je comfortzone stappen kan best heel spannend zijn. Het is dan ook belangrijk om per activiteit goed aan te voelen waar jij klaar voor bent. Geef je jezelf nog even dat duwtje in de rug? Of is het toch nog een stapje te ver? Wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt. Maar probeer in dat geval vooral activiteiten uit waar je misschien altijd al nieuwsgierig naar was. Het moet vooral ook leuk zijn, want de positieve energie die het oplevert, is je allergrootste beloning. Als je iedere keer een stapje zet merk je vanzelf dat je steeds meer durft!  So proud 🫶!


Wil jij nog meer voordeel halen uit jouw stappen? Stel dan persoonlijke en toekomstgerichte doelen voor jezelf op en onderzoek wat je nodig hebt om deze doelen te behalen. Waar wil je nog beter in worden óf wat zou je graag anders zien aan jezelf? Ga gericht op zoek naar ervaringen en activiteiten waarbij je dit kan bereiken!

ComfortZone

Hoe pak ik dat aan?

 

Probeer iets nieuws
Probeer iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Dit kan variëren van het proberen van een nieuw gerecht tot het uitvoeren van een activiteit die je spannend vindt. 

Maak nieuwe connecties
Probeer nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Je krijgt hierdoor nieuwe perspectieven en verruimt je comfortzone.

Ga op reis
Reizen kan een geweldige manier zijn om uit je comfortzone te komen. Je verplaatst jezelf letterlijk vanuit je veilige kikkerlandje naar een omgeving waarbij je gedwongen wordt om nieuwe mensen, culturen en talen te ontdekken. Zeker als je alleen op reis gaat, leer je in een korte tijd heel veel over jezelf. 

Als je een tijdje naar het buitenland wil, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt gaan backpacken, een taalcursus of vrijwilligerswerk doen. Daarnaast kun je natuurlijk ook een studie kiezen waar je voor een bepaalde periode bij een (partner)universiteit kunt studeren of je stage in het buitenland kan doen.

Start met kleine stapjes
Als het idee van iets ‘nieuws doen’ je overweldigt, kun je beginnen met kleine stapjes. Dit helpt je om meer vertrouwen te krijgen en langzaam maar zeker grotere stappen te zetten. Zo ontwikkel je jezelf steeds verder en verbreed je jouw comfortzone.

Laatste tip: neem een deel van de spanning en onzekerheid weg door met iemand te praten die al veel ervaring heeft. Deze persoon kan je angst misschien voor een gedeelte wegnemen en je overtuigen dat het echt de moeite waard is om de stap te zetten.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.