Maar goed: biofarmaceutische wetenschappen dus. De naam van Koens studie klinkt misschien ingewikkeld, maar hij legt het simpel uit: "Het komt erop neer dat je onderzoek doet naar nieuwe medicijnen. We leren onderzoek doen naar hoe medicijnen worden gevormd, hoe ze zich in het lichaam verspreiden, hoe ze worden afgebroken en welke bijwerkingen ze kunnen hebben."
Koen’s (toekomstige) vakgebied is een combinatie van scheikunde, biologie, natuurkunde en wiskunde, omdat modellen en simulaties een steeds grotere rol spelen in het voorspellen van medicijnwerking. "Met modellen kun je bijvoorbeeld berekenen hoe een medicijn zich gedraagt in het lichaam en hoe je de dosis het beste kunt afstemmen."
Maar wat heeft Koen eigenlijk precies ondernomen om tot zijn niet-alledaagse studiekeuze te komen? Voor Koen was de keuze eigenlijk vrij makkelijk, legt hij uit. "Ik heb niet gekeken naar baankansen," zegt hij. "Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar als je iets studeert wat je niet leuk vindt, wordt het zwaar."
Zijn advies voor toekomstige studenten is dan ook:
Omdat Koen’s studie alleen in Leiden gevolgd kan worden, was de keuze voor een studentenstad snel gemaakt. Maar dat bevalt hem uitstekend. “Leiden is een compacte en gezellige studentenstad. Je bent overal binnen tien minuten fietsen en er zijn ontzettend veel studentenverenigingen, dus er is altijd wel iets te doen."
Daarnaast biedt de studie mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. "In mijn tweede masterjaar kan ik een specialisatiestage van zes maanden in het buitenland doen, en daar ben ik serieus naar aan het kijken. Daarnaast is er tijdens je bachelor een optie om in je derde jaar een minor van een half jaar in het buitenland te volgen."
Het belangrijkste wat Koen wil meegeven aan toekomstige studenten is dat ze hun studiekeuze echt zelf moeten maken. "Het is de eerste grote, zelfstandige keuze die je maakt. Zorg ervoor dat het iets is wat jij écht wilt doen en niet iets wat anderen voor je kiezen."
Met zijn enthousiasme en doordachte aanpak laat Koen zien dat een goede studiekeuze niet alleen gebaseerd is op baankansen of verwachtingen, maar vooral op passie en nieuwsgierigheid. Zijn boodschap is duidelijk: volg je interesses, onderzoek je mogelijkheden en maak een keuze die bij jou past.
23 maart 2025 geschreven door de redactie