Waarom het niet erg is om nog even niet te (hoeven) kiezen

min. lezen
Waarom niet nu kiezen

HELP, IK MOET BIJNA EEN STUDIE KIEZEN! Zit je volgend jaar (of het jaar daarop) in het laatste jaar van de middelbare school? Dan is het tijd dat je begint, of al begonnen bent, met je studiekeuze. En misschien schiet je bij deze gedachte helemaal in de stress. Geen zorgen, je hoeft nu echt nog niet te kiezen. Sterker nog, het is helemaal niet erg om nog even niet te kiezen. Lees hier waarom.

Nog niet kiezen

Nu het voor de laatstejaars tijd is om hun studiekeuze definitief te maken en zich in te schrijven, begin jij misschien ook al na te denken over je studiekeuze en raak je lichtelijk in paniek omdat je werkelijk geen idee hebt wat je wilt. Dat is goed voor te stellen, maar echt niet nodig! Je hebt nog even, helemaal als je nog niet in het voorlaatste jaar zit. Maar weet wel dat dit een goed moment is om te beginnen. Nu heb je genoeg tijd om je te oriënteren en om alvast wat naar opleidingen te googlen. Een studiekeuze kost nou eenmaal tijd.

Neem je tijd

Je gaat het nodig hebben. Er zijn namelijk best wat stappen die je moet doorlopen voordat je tot een goede studiekeuze kunt komen. Weet je bijvoorbeeld al in welke richting je wilt gaan studeren, of twijfel je daar nog over? Als je daar nog over twijfelt, ga daar dan mee aan de slag en begin bij wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Grote kans dat je een studie in die richting vindt.

Oriënteren kun je leren

Een studiekeuzeproces bestaat uit vier fases:

  • Start (oriënteren: wat vind ik leuk, waar ben ik goed in en wat wil ik)
  • Ontdek (welke studierichtingen en studies zijn er?)
  • Ervaar (scholen vergelijken door open dagen en meeloopdagen te bezoeken)
  • Kies (keuze maken)

De startfase duurt misschien wel het langste van allemaal. Hier ligt namelijk de basis van jouw uiteindelijke keuze. In de eerste stap leer je jezelf kennen en leer je waar je goed in bent. Dit kan echter wel een flink proces zijn voordat je erachter komt wat jij leuk vind en waar jouw talenten liggen. Wil je hier meer over weten? Check dan deze blog of download dit e-book. Hier kom je in 4 stappen en twaalf opdrachten tot een studiekeuze te komen.

Ook daarom is het dus goed om de tijd te nemen, en hierom is het dan ook niet zo erg om het nu nog niet te weten. Je komt er stap voor stap achter. Hoe verder je komt, hoe meer je weet. Maar begint dus bij het begin.

Volgend schooljaar

Als je nu begint met je studiekeuze, heb je aan het begin van het nieuwe schooljaar een helder beeld van wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En als je dat weet, kun je je volgend jaar inschrijven voor een open dag en daarna een meeloopdag.

Maar misschien wil je eerst nog een goed overzicht van het gehele aanbod aan scholen. Daarvoor kun je een Onderwijs of Studiekeuzebeurs bezoeken – nog een reden om nu alvast te beginnen met je studiekeuze! Deze vinden namelijk allemaal in het begin van het schooljaar plaats, vaak nog voor de open dagen en meeloopdagen.

Nog niet klaar om te kiezen

Voel je je echt nog niet klaar om te kiezen? Dat kan. Of je in het laatste jaar zit of niet, het kan voorkomen dat je gewoon nog niet klaar bent om te kiezen. Sommige jongeren zijn er gewoon nog niet aan toe. Voor zulke grote beslissingen moet je klaar zijn en soms is het simpelweg niet het juiste moment. Dat kan gebeuren en is dus niet erg, ook al zit je nu in het laatste jaar.

Laatste jaar: weet je het echt niet?

Mocht je in het laatste jaar zitten, dit lezen en echt in de stress schieten? Geen zorgen. Eén advies: als je het nu nog echt niet weet, ga dan niet overhaast kiezen, en al helemaal niet na 1 mei. Het kan natuurlijk wel, maar is niet slim of handig. Want de kans dat je de verkeerde keuze maakt is groter. Daarnaast heb je geen garantie dat de school je aanneemt, na 1 mei mag de school je weigeren. Het grootste deel van de uitvallers schijnt op het laatste moment gekozen te hebben.

Daarom is het verstandig om, als je het echt niet weet en je zit nu in het laatste jaar, een tussenjaar te nemen. Zo heb je rustig de tijd om een goede studiekeuze te maken.

Geen stress

Hoe dan ook, geen stress. Dat is het belangrijkste. Zorg daarom dat je genoeg tijd hebt voor je studiekeuze en doe het rustig aan. Besteed er voldoende aandacht aan en laat het niet naar de achtergrond verdwijnen, anders is de kans dat je volgend jaar rond dezelfde tijd wel in de stress schiet. En dat was precies niet de bedoeling.

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.