Druk bezig met studeren of je studiekeuze? Zo plan jij als een pro

min. lezen
zo-plan-jij-als-een-pro

Studie, een bijbaantje en vrienden: als student of aanstaande student komt er een hoop op je af. Gelukkig valt alles te leren, en een geweldige skill om nu onder de knie te krijgen is de kunst van het plannen.

In deze blog laten we jou zien hoe je een planner van wereldklasse wordt. We gaan je niet vertellen wat je elke minuut van je dag moet plannen, want we weten dat spontaniteit en avontuur ook belangrijk zijn. In plaats daarvan willen we je leren hoe je een gezonde balans kunt vinden tussen efficiëntie en plezier, zodat je volop kunt genieten van elk aspect van je leven. Klinkt goed? Daar gaan we!

1. Stel duidelijke, realistische doelen

Een goede planning valt of staat met een doel. Die doelen zijn jouw anker in een woeste zee met wilde plannen. Daarom moet je doel wel haalbaar zijn. Ook wij zouden graag binnen een jaar een miljoen op onze bankrekening willen. Maar is dat ook realistisch? Daarom is het belangrijk om een lijstje te maken met concrete, haalbare doelen die je binnen een bepaalde tijd wilt behalen. Door ze zo concreet mogelijk te maken, kun je gericht naar je doelen toewerken. 

2. Gebruik een agenda of planner

Een agenda, van papier. Het klinkt misschien als een saai boomer-accessoire of een relikwie uit je brugklastijd, maar het werkt voor veel mensen wel. Door een fysieke agenda of planner te gebruiken, ben je bewuster met je doelen en afspraken bezig. Natuurlijk snappen wij het ook als je liever de agenda van je smartphone gebruikt. Alles beter dan ál je afspraken proberen te onthouden, dat lukt niemand. 

3. Maak een weekplanning en een To Do-lijst

Neem iedere week een moment (bijvoorbeeld op zondagavond) om eens te bedenken wat je de komende week aan je doelen gaat doen. Zo begin je zonder al teveel stress aan je week en zorg je er tegelijkertijd voor dat je precies weet wat je allemaal moet doen. Naast een weekplanner kun je ook een To Do-lijst maken. Hier streep je alle taken af die je die week (of dag) moet doen. Handig! 

4. Gebruik Time Blocking (maar blijf flexibel!)

Blokkeer specifieke tijdsperioden in je dag voor verschillende taken en activiteiten. Dit helpt om je aandacht te richten en multitasking te verminderen. Maar natuurlijk gebeuren er altijd onvoorziene dingen. Soms komt er een vriend langs om wat leuks te doen, of je ouders hebben een handje hulp nodig. Dat is oké, dus gun jezelf ook wat ontspanning en sociale interactie. 

5. Plan vooral niet téveel

Een gouden tip die vaak onbenoemd blijft: besteed niet teveel tijd aan het plannen zelf. Sommige mensen zitten soms langer achter hun bureau te denken wannéér ze iets gaan doen, dan dat ze het daadwerkelijk doen. Tenzij je professioneel uitsteller wilt worden, is dat gewoon niet zo handig.

6. Breek grote taken in kleine brokjes

Zie je soms als een berg tegen een monsterklus op? Veel grote taken kun je opdelen in kleinere ‘brokjes’, waardoor ze uiteindelijk best meevallen. Zo kun je ook goed zien hoe je vooruitgaat en je einddoelen behaalt.

7. Beloon jezelf!

Heel belangrijk wanneer je een pro-planner wil worden: beloon jezelf als je een doel behaald hebt. Een beloning kan veel verschillende vormen aannemen, zoals een uitje met vrienden of eventjes naar buiten, of misschien wel iets lekkers bestellen, of even online shoppen ;) Wat het ook is: het werkt heel goed om jezelf te motiveren je doelen te behalen. Als je een enorm doel bereikt hebt waar je heel trots op bent kun je erover denken om een korte vakantie als beloning te nemen, of een stedentrip.

8. Werk met deadlines in gedachten

Stel persoonlijke deadlines die vóór de officiële deadlines liggen. Dit geeft ruimte om je werk nog eens goed na te (laten) kijken en last-minute wijzigingen door te voeren. Zo ben je altijd ruim op tijd klaar.

9. Zorg voor balans

Plan niet alleen studie(keuze)tijd, maar ook leuke dingen, lichaamsbeweging en tijd voor je vrienden en familie. En heel belangrijk: een goede nachtrust. Door ook ruimte in te plannen voor leuke dingen en ontspanning zorg je voor een goede balans. En geloof ons: dat helpt om je doelen te behalen!

10. Ben geduldig

Het kost nu eenmaal wat tijd om een goede planner te worden. Wees geduldig met jezelf terwijl je werkt aan het verbeteren van je planningskills. Uiteindelijk kom jij er wel en word je die pro-planner die je altijd al wilde zijn. 

De bovenstaande tien tips helpen je op weg om als een baas te gaan plannen. Natuurlijk kun je altijd raad vragen bij mensen om je heen, of op je opleiding of werk. Verschillende mensen hebben verschillende perspectieven, waarvan jij uiteindelijk weer kan leren. Doe er je voordeel mee. Wij wensen je in ieder geval veel succes met al jouw planningsvraagstukken! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.