Met deze 10 technische opleidingen maak je kans op een goede baan

min. lezen
goede-baan-met-deze-10-technische-opleidingen

Lange tijd werd de technieksector een beetje over het hoofd gezien. Maar met de komst van steeds meer technische mbo-, hbo- én wo-opleidingen, en een groot personeelstekort in de sector, wordt het steeds interessanter om een technische opleiding te overwegen. Werkgevers staan te springen om handige mannen en vrouwen!

Een greep uit de verschillende technische opleidingen

Misschien denk je bij een technische opleiding al gauw aan een mbo-opleiding, maar er zijn ook heel veel hbo- en wo-opleidingen in de techniek. Daarnaast kun je vaak doorstromen naar het volgende niveau. 

De opleidingen die we hieronder beschrijven zijn slechts een greep uit het enorme aanbod aan technische opleidingen. In de techniek kun je alle kanten op, dus laat dit artikel vooral een eerste leidraad zijn in je zoektocht naar een technische opleiding die bij jou past. 

AutoCAD tekenaar (mbo/hbo)

Eén van de best betaalde mbo-banen is AutoCAD tekenaar. Hierbij maak je technische tekeningen, onder andere voor bouwprojecten.

Ontwerp jij binnenkort de nieuwste wolkenkrabber die ze in Rotterdam uit de grond gaan stampen? Dan kun je rekenen op een salaris van gemiddeld € 2.700 bruto per maand.

Scheepswerktuigbouwkundige (mbo)

Werken op een schip, heb je daar al eens aan gedacht? En nee, je hoeft niet zoals in Titanic urenlang kolen in een gloeiend hete oven te scheppen. Moderne schepen zijn een mix van enorme machines en de nieuwste technologie. Jij bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het schip.

Je zal elektrische en mechanische storingen moeten verhelpen en eventuele verbeteringen uitvoeren. Als scheepswerktuigkundige kun je rekenen op een salaris van gemiddeld € 2.300 bruto per maand.

Offshore werker (mbo)

Ben je technisch en niet bang om hard te werken? Dan is het leven van een offshore werker misschien wel wat voor jou. Als offshore werker vlieg je voor bepaalde periodes naar een boorplatform waar je verschillende beroepen kan invullen. Denk hierbij aan arbeider of zelfs technicus. Afhankelijk van de locatie van het boorplatform en je contract kan je ieder weekend naar huis, of krijg je iedere maand een weekje verlof om naar huis te vliegen. 

Toegegeven: het kan een zware baan zijn, maar daar krijg je dan wel voor betaald. Als technicus op een boorplatform met mbo-niveau verdien je al snel een salaris tussen de € 3.400 en de € 6.250 bruto per maand, afhankelijk van de baan die je uitvoert en het boorplatform waar je werkt.

 

Elektromonteur/elektricien (mbo)

Een baan als elektromonteur biedt genoeg kansen. Ga zelf maar eens na: hoeveel elektriciteit is er de komende jaren extra nodig? Al die zonnepanelen, warmtepompen, elektrische laadpalen en andere high-tech installaties moeten door iemand aangesloten worden. De wachttijden hiervoor zijn nu al vaak lang.

Hoog tijd dus voor meer techneuten die meer kunnen dan een gloeilampje indraaien. Kies een branche waar veel vraag naar is, en je zult zien dat je niet snel zonder werk komt te zitten. Een elektromonteur/elektricien op hbo-niveau kan rekenen op een salaris van ongeveer € 2.866 per maand.

Werktuigbouwkundige (hbo)

Een absolute topper op hbo-niveau is al jaren de brede opleiding werktuigbouwkunde. Als werktuigbouwkundige hou je je bezig met het ontwerpen van dynamische objecten. Hierbij kun je je bijvoorbeeld richten op verschillende deelgebieden zoals machinebouw, scheepsbouw en constructiebouw.

Jij ontwerpt de onderdelen van deze werktuigen die handelingen moeten uitvoeren zoals tillen, wegen, verplaatsen, analyseren of verbinden. Klinkt interessant? Je salaris begint bij € 2.813 per maand. 

Chemisch ingenieur (wo)

Natuurlijk mogen wo-opleidingen niet ontbreken in dit lijstje. Een chemisch ingenieur doet misschien denken aan Walter White in Breaking Bad, maar het is een serieus beroep. De chemie staat nooit stil; er worden voortdurend nieuwe, nuttige toepassingen uitgevonden die wij in ons dagelijks leven gebruiken.

Dus ga jij binnenkort het lab in om je eerste stappen te zetten in de wondere wereld van moleculen, atomen en reageerbuizen? Dan kun je na het afronden van je wo-opleiding rekenen op een salaris van € 3.314 per maand.

Servicemonteur (mbo)

Al die apparaten die wij gebruiken moeten zo nu en dan gerepareerd worden. Daarvoor heb je servicemonteurs: handige jongens of meiden die je wasmachine, droger of afzuigkap komen fiksen. Maar ook in het bedrijfsleven heb je servicemonteurs nodig.

Kortom: werk genoeg. Het ligt er een beetje aan waar jij je in specialiseert, maar een beetje servicemonteur kan al gauw rekenen op een salaris van rond de € 3.125 per maand.

Engineer procestechniek (mbo)

Als engineer procestechniek hou jij je bezig met de ontwikkeling en verbetering van nieuwe en bestaande installaties en processen en ben jij de persoon die het moet oplossen als het allemaal in de soep loopt.

Een hoop verantwoordelijkheid dus, maar ook een heel interessante baan die gegerandeerd niet saai zal worden. Maar wat verdien je? Nou, je startsalaris ligt rond € 3.492 per maand. 

Mechanical engineer (wo)

De wo-opleiding Mechanical Engineering is ook weer zo’n brede opleiding waarmee je veel kanten op kan. Dat verschilt, maar over het algemeen hou jij je bezig met de ontwikkeling van nieuwe machines en apparaten.

Ben jij die Willie Wortel die de nieuwste hypermoderne automatische verpakkingsmachine, of een robot die pallets kan grijpen gaat ontwerpen? Dan kun je rekenen op een startsalaris van ongeveer € 3.026 per maand.

Voertuigtechnicus (hbo)

Bij een voertuigtechnicus denk je misschien al snel aan een met olie besmeurde automonteur. Sleutelen is natuurlijk een deel van je job als hbo voertuigtechnicus, maar er komt meer bij kijken.

Auto’s van tegenwoordig zijn eigenlijk rijdende computers, dus je zult ook kennis moeten hebben van high-tech systemen. Als voertuigtechnicus start je met een  gemiddeld salaris van € 2.845 per maand. 

Welke technische opleiding is het meest geschikt voor mij?

Als je op zoek gaat naar een technische opleiding is het belangrijk dat je goed nadenkt over waar jij goed in bent, maar vooral ook of je het leuk vindt. Bij veel opleidingen zul je je handen moeten gebruiken, maar zeker ook je hersenen. Die combi is in onze huidige, krappe arbeidsmarkt goud waard. Het is dus zeker het overwegen waard om een technische opleiding te kiezen.

En laten we eerlijk zijn: er is keuze genoeg! Van mbo tot wo, en alles daartussenin. Ook kun je altijd nog doorstromen naar een volgend niveau. Succes met je studiekeuze! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.