Wat is het verschil tussen alfa bèta gamma? En wie van de drie ben jij?

min. lezen
alfa-beta-gamma

Er zijn ongeveer net zoveel verschillende studenten als dat er mensen zijn. Maar om toch een klein beetje onderscheid te maken, zijn er drie verschillende categorieën bedacht: alfa, bèta en gamma. In dit artikel lees je wat dit inhoudt en in welke categorie jij valt. 

Goed, laten we -voordat we beginnen- even vooropstellen dat deze drie categorieën lang niet voor iedereen aansluiten. Iemand kan goed een alfa-student zijn met aardig wat gammatrekjes, of soms zelfs kenmerken van alledrie hebben. Wel is het vaak zo dat één categorie de overhand heeft. En dat heeft te maken met jouw interessegebied en je kwaliteiten en wordt vaak op de middelbare school al duidelijk. Dus zo gek is het niet om eens te kijken of jij nou een alfa-, bèta-, of gammastudent bent. 

De alfastudent: goed in talen, geschiedenis en een tikkeltje artistiek

Laten we beginnen met de eerste: de alfastudent. Net als in het Nederlands is de A -in het Grieks Alfa genoemd- de eerste letter van het alfabet. Weet je meteen waar de naam vandaan komt. Alfastudies hebben vooral te maken met ‘de producten van het menselijk gedrag en de menselijke geest’. Denk hierbij aan talenstudies, journalistiek, geschiedenis, taalwetenschappen, letterkunde, maar ook filosofie of kunstgeschiedenis. Alfastudenten hebben vaak weer wat minder met vakken als economie, natuurkunde en wiskunde.

Als je een alfastudie wil gaan volgen, ben je overigens in goed gezelschap: premier Mark Rutte studeerde de universitaire studie geschiedenis. 

De bètastudent: cijferbeesten en economietijgers

Dan de volgende: de bètastudent, vernoemd naar de tweede letter van het Griekse alfabet. Een typische bètastudent blinkt uit in de vakken wiskunde, biologie, economie, natuurkunde of scheikunde. De bètastudies zijn ook veelal in deze richting te vinden. En dat zijn er een hoop: van econometrie, tot scheikunde en informatica of allerlei ICT- en technische opleidingen. Data en het voorspellen op basis van data spelen hier een belangrijke rol in.

Ook als je graag bezig bent met bètawetenschappen bestuderen is er dus keuze genoeg! Weet je wie ook een echte bèta is? Elon Musk, die studeerde Physics & Economics. 

De gammastudent: doorgronders en analisten 

Je zou denken dat de derde letter (na bèta) van het Griekse alfabet iets met een ‘c’ zou zijn.. maar dat is niet het geval: het is de gamma. Deze laatste categorie studenten houdt zich bezig met het menselijk handelen en gedrag, en de maatschappij. Denk hierbij aan geesteswetenschappen zoals psychologie en psychiatrie, maar ook geneeskunde, sociologie, bestuurskunde, politicologie en communicatiewetenschappen.

Zoals je ziet is deze categorie ook weer vrij breed. Misschien is de gammastudent daarom ook wel het lastigst te omschrijven. Voor veel studies (vooral in de geneeskundige hoek) zul je ook bètakenmerken moeten bezitten. Maar goede sociale skills (typisch alfakenmerk) is in de meeste van de voorbeelden hierboven ook nodig.

Een bekende gammastudent is voormalig astronaut André Kuipers: hij ontving in 1987 zijn geneeskunde-diploma van de Universiteit van Amsterdam. Geef toe, dat had je niet verwacht!

Alfa, bèta of gamma: wie ben ik?

Na het lezen van dit blog ben je ongetwijfeld aanbeland bij de grote vraag: ‘in welke categorie val ik zelf eigenlijk?’ Waarschijnlijk heb je al een idee daarvan, als je goed kijkt naar waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt. Voor welke vakken scoor jij steevast het hoogst, zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen?

Natuurlijk zeggen cijfers niet alles, maar in dit geval laat het wel zien waar je interesse ligt en wat voor persoon jij bent. Goede cijfers voor een bepaald vak hangen samen met jouw motivatie en interesse.

Soms is het zo klaar als een klontje: jij bent een echte alfa, bèta of gammastudent. Maar heel vaak is dat ook niet het geval. Ga het dan onderzoeken. Zoals eerder gezegd, kun je kenmerken van twee of drie categorieën hebben, of ben je heel goed in talen, maar óók in exacte vakken (jazeker, deze mensen bestaan). In dat geval heb je een hoop studies om uit te kiezen, en het alfa- bèta- gammasysteem is dan ook niet meer dan een leidraad om je te helpen met de richting die je op wil gaan. 

Kies waar jij je goed bij voelt

Bij het kiezen van je vervolgstudie zul je merken dat een hoop mensen een mening hebben. Je ouders, je broers of zussen, je docenten of decaan en vele anderen. Vaak strooien ze dan met termen als: ‘jij bent een echte alfa-, bèta- of gammastudent, ik zou voor studie x kiezen’. Dat is natuurlijk allemaal goed bedoeld, maar uiteindelijk ben jij diegene die de studie gaat volgen.

Dus kies vooral de studie waarbij jij je het beste voelt. En of dat nou een alfa- bèta- of gammastudie is: uiteindelijk moet jij je er fijn bij voelen. Door op tijd te beginnen en jezelf goed in te lezen, naar open dagen of studiebeurzen te gaan en met studenten in contact te komen, kom je erachter of de studie iets voor jou is. Veel succes! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.