Dat was het niet helemaal, dus start ze in september met haar nieuwe studie: Economie en Bedrijfseconomie aan Tilburg University.
De keuze van Annelotte om Technische Bestuurskunde te gaan studeren was het resultaat van lang wikken en wegen. Uiteindelijk koos ze voor deze studie omdat het haar een breed perspectief bood, zo vertelt ze. ”Ik was altijd al goed in wiskunde, maar deze studie bood bijvoorbeeld ook vakken in Economie en Recht. En om eerlijk te zijn wist ik nog niet zo goed wat ik precies wilde, dus vond ik het fijn dat ik met deze studie verschillende richtingen op kon.”
Na een tijdje kwam Annelotte erachter dat haar studie toch niet helemaal voor haar was weggelegd. Op een zeker moment moest ze haar keuze maken. “Ik had wel alles gehaald, maar was niet super enthousiast. Tegelijkertijd liep de onderhuur van mijn kamer af, waardoor ik na lang nadenken in februari gestopt ben in Delft.”
Nadat ze de knoop doorgehakt had, verhuisde Annelotte terug naar het dorp van haar ouders in Limburg. Eenmaal daar had ze zicht op meerdere baantjes, maar dat liep een klein beetje anders dan gepland. “Ik werkte bij Jan Linders en zou ook nog bijles gaan geven. Maar door de coronacrisis ging dat laatste niet door, waardoor ik dus eigenlijk alleen mijn baantje in de supermarkt overhield.”
Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Bekijk dan eens deze blog over praktische tips: stoppen met studie.
Voor Annelotte brak er daarnaast ook meteen weer een nieuwe oriëntatiefase aan. Hiermee begon ze nadat ze zich in Delft had uitgeschreven. “Hier heb ik meegedaan aan een studiekeuzeworkshop, waarbij vooral gekeken werd naar welke richting je op wilt. Er kwam dus niet echt een specifieke studie uit. Deze workshop bevestigde voor mij vooral wat ik zelf al wist: dat de economische kant echt iets voor mij is.”
Zo kwam ze al snel terug bij wat eerst haar tweede keuze was: de studie Economie en Bedrijfseconomie, dit keer aan Tilburg University. Tijd om eens op een meeloopdag te kijken hoe dat in zijn werk gaat. Maar je raadt het misschien al: ook dat ging niet door vanwege het coronavirus.
‘In Delft heb ik meegedaan aan een studiekeuzeworkshop, waarbij vooral gekeken werd naar welke richting je op wilt’
Voor Annelotte was dit eigenlijk niet zo’n probleem. “Ik had in mijn laatste jaar op het vwo al een meeloopdag gevolgd bij deze studie, dus gelukkig heb ik toen kunnen ervaren hoe het is. Tijdens deze meeloopdag kreeg ik een goed beeld van de studie en kon ik de huidige studenten genoeg vragen. Ik was blij dat ik dat al gedaan had, want dit jaar was dat allemaal online. Dan krijg je toch net een wat minder goed beeld van de studie.”
Ook bij haar aankomende studie heeft ze gekozen voor een ietwat bredere richting: “Met Economie en Bedrijfseconomie kun je later heel veel verschillende richtingen op, met name in het bedrijfsleven. Het is dus nog steeds heel breed, maar de economische kant ligt me wat beter. Daarom denk ik dat deze studie me beter gaat bevallen.”
Door de coronacrisis ziet haar aankomende studiejaar er net iets anders uit dan ze verwacht had. Dit jaar zijn er geen introductiekampen, en bovendien is het nog onduidelijk in welke vorm ze haar lessen aangeboden gaat krijgen: online of in een klaslokaal. Wat weet ze al wel? “Ik weet dat ik tijdens de (online) introductieweek in een groepje van ongeveer 15 personen zit, die hoogstwaarschijnlijk dezelfde studie als ik gaan volgen.”
Voor Annelotte is het dus nog even afwachten: “Dat er geen introductie is vind ik best jammer, want dat was vorig jaar een van de leukste dingen. Er wordt wel nog een soort kennismaking georganiseerd, maar hoe die eruit gaat zien weet ik ook nog niet. Voor nu gaan ze ervan uit dat alles digitaal is, maar waar het kan laten ze dingen ook op de universiteit doorgaan. Ik denk dat dat wel belangrijk is: online is het toch nét iets lastiger kennismaken.”
Ook gaat ze dit jaar niet meteen op kamers, maar blijft ze eerst een tijdje op-en-neer reizen. Dat heeft een paar redenen, zo legt ze uit. “Allereerst is Tilburg vanuit Limburg goed te bereizen, dus het heeft niet al te veel haast. Door de afstand moest ik vorig jaar vooral heel snel een kamer in Delft hebben, maar nu kan ik rustig kijken tot ik echt een leuk studentenhuis vind. Ook wil ik er nu echt zeker van zijn dat deze studie bij me past.”
‘Ik denk dat je een studie pas echt ervaart als je er eenmaal aan begonnen bent’
“Ik heb wel het idee dat ik dit jaar goed voorbereid aan mijn studie begin en heb veel zin om weer te beginnen met mijn nieuwe studie. Ik heb me beide keren goed geïnformeerd, maar je maakt eigenlijk pas echt kennis wanneer je je nieuwe studie ook daadwerkelijk gaat doen. Want hoewel ik denk dat het altijd nuttig is om je goed te oriënteren, denk ik dat je een studie pas echt ervaart als je er eenmaal aan begonnen bent.”
10 augustus 2020 geschreven door Paul Geraedts