“Corona gooide mijn leven op z’n kop”

min. lezen
maaike-planting

Het was april 2020 toen Maaike besloot te stoppen met haar hbo studie. Ineens was daar een zwart gat. “Ik zat vreselijk in de knoop met mezelf en wat ik moest doen.” Daarom besloot ze om studiekeuzehulp in te schakelen. “Dat was de beste keuze van het afgelopen jaar.”

Al bijna een jaar zit Maaike thuis. Hoe is dat gekomen? Het is een optelsom van verschillende dingen. Daarvoor gaan we terug naar het begin: de middelbare school. Maaike begon op de havo en dat ging haar goed af. Toch besloot ze om naar het vmbo te gaan, waar haar vrienden zaten. “Ik had huiswerk en proefwerken, en zij niet. Ik moest altijd studeren en kon hen dus nauwelijks zien. Dat vond ik niet leuk, dus ben ik afgestroomd naar het vmbo. Maar dan moet je ineens een mbo studie kiezen terwijl ik daar niet op voorbereid was.”

Doorstromen was heel gewoon

Omdat Maaike een creatieve kant heeft, koos ze voor de opleiding multimedia design. Door haar docenten werd dit vooral gezien als vooropleiding voor het hbo. Daar werd flink op gestuurd. Voor Maaike was het dus bijna vanzelfsprekend dat ze in dezelfde richting zou doorstromen. Maar ze wist dat dit niet haar droomstudie was. “Doorstromen was daar heel normaal. In het begin ging ik daarin mee, maar toen ik ouder werd ging ik steeds meer twijfelen.”

Toch maakte ze na haar eindexamen de overstap en kwam ze bij de hbo studie communicatie en multimedia terecht. “Je gaat naar school en doet je ding. Ik vond de opleiding wel leuk, maar ergens in mijn achterhoofd wist ik dat ik dit niet voor altijd wilde doen.”

Waarom stopte ze dan niet eerder? Dat kwam omdat het studentenleven en de klasgenoten haar wel heel goed bevielen. Daardoor was de opleiding vol te houden. Maar… toen kwam de lockdown. “Colleges werden online gehouden en op stap gaan ging ook niet meer. Daar vond ik niks aan. Ik vond de opdrachten niet leuk en de stof niet interessant.”

test-doelen-halen
Zo maak (en behaal) je jouw doelen!

Check de tips in deze blog

Stoppen met de studie

Al snel vroeg ze zich af waar ze mee bezig was. Dat ging zover dat ze besloot te stoppen met haar studie. “Je kan dus zeggen dat corona het laatste zetje gaf. Toen ik gestopt was, was ik heel blij dat ik even geen deadlines meer had. Dus heb ik eerst gerelaxt, dat kon ook makkelijk met corona.”

Dat beviel Maaike wel, maar op gegeven moment realiseerde zij zich dat ze weer verder wilde. “Ik had in de zomer genoeg te doen: ik werkte en ging veel met vrienden kamperen. Dat was superleuk en hield me bezig. Maar ja, ik woonde nog bij mijn ouders en wilde mijn leven opstarten door bijvoorbeeld op kamers te gaan. Ik wist alleen nog niet wat ik wilde qua opleiding. Telkens als ik dacht van: ik moet na de zomer weer gaan studeren, kreeg ik een blackout. Dan wist ik het gewoon niet meer.”

Ze stelde haar studiekeuze telkens uit. En tot overmaat van ramp kwam na de zomer ook nog eens de tweede lockdown. Een studie had ze niet en ze kon ook niet meer werken. “Ik had niks meer te doen. Gek genoeg wen je daaraan: je zit altijd maar op je kamertje en kunt niks doen. Dat ging zo ver dat ik totaal niet meer gemotiveerd was om iets te doen.”

Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Bekijk dan eens deze blog over stoppen met studeren.

De corona-situatie is nog niet veranderd, maar ik kan er beter mee omgaan

Maaike

The way out

Toen besloot ze dat ze hulp moest zien te vinden. “Ik zat compleet in de knoop met mezelf. Via via ben ik uiteindelijk met een studiecoach in contact gekomen en heb ik besloten met haar een traject aan te gaan. Dat was, naast het stoppen met mijn studie, de beste beslissing van het afgelopen jaar.”

“Mijn hoofd was als een grote doos vol met losse puzzelstukjes. De studiecoach heeft mij geholpen om die stukjes uit de doos te halen en op kleur te sorteren zodat ik zelf de puzzel kon leggen. Daardoor kon ik de volgende stap zetten.”

Tijdens de gesprekken met de studiecoach kwam ze erachter wat belangrijk was voor haar. Dat heeft ze altijd links laten liggen. “Er werd altijd vóór mij gekozen en ik ging daarin mee. Het gekke is, ik ben eigenlijk helemaal geen meeloper, maar toch gebeurde het. Tijdens het studiecoach-traject leerde ik om mijn eigen keuzes te maken.”

“Ik kan nu supergoed met de situatie omgaan”

Maaike heeft zichzelf écht goed leren kennen, wat heel belangrijk is voor het maken van een studiekeuze, maar ook bij het maken van keuzes in het algemeen. Ze kwam erachter waarom ze soms zo somber was tijdens de lockdown en haar kamer nooit meer uitkwam.

Zoals iedereen heeft Maaike verschillende karaktereigenschappen, maar bij haar lopen deze behoorlijk uiteen: van introvert en onzeker, tot super zelfverzekerd en extravert. “Tijdens corona kwam mijn introverte kant sterk naar boven waardoor mijn zelfverzekerde kant onder druk kwam te staan. Dat gaf zoveel onrust dat ik niet eens meer een Netflix-serie kon aanzetten, dat gaf al teveel prikkels.” Tel daarbij een hele brede interesse – van het maken van creatieve dingen tot biologie – bij op en je komt uit bij haar probleem: niet kunnen kiezen, waardoor ze behoorlijk onzeker, en zelfs een beetje depri werd.

Doordat ze nu onderscheid kan maken tussen die verschillende eigenschappen, heeft ze geleerd om een goede balans te vinden in wat haar verschillende karakters nou eigenlijk willen. “Ik kan nu in dialoog gaan met mezelf. Dat geeft heel veel rust. Sindsdien zit ik ook een stuk beter in mijn vel. De corona-situatie is nog niet veranderd, maar ik kan er beter mee omgaan.”

Hierdoor is ze ook beter in staat om een keuze te kunnen maken. En welke studiekeuze heeft ze nu uiteindelijk gemaakt? “Het is diermanagement geworden! Ik hou heel veel van dieren en biologie. In die studie komt dat allebei naar voren. Uiteindelijk wil ik hiermee boswachter worden.” Vol goede moed en nieuw zelfvertrouwen staat Maaike te popelen om in september weer aan de slag te gaan.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.