Genoeg slaap pakken met onze 8 slaaptips

min. lezen
8-slaaptips-voor-studenten

Stress om je deadline, een nachtje doorhalen om te blokken voor je tentamen of een latertje in de kroeg; genoeg slaap pakken kan er in je studentenleven weleens bij inschieten. Toch is het belangrijk dat je voldoende én goed slaapt, juist als student. Wij vertellen je waarom en geven je 8 handige tips om slapend op te laden. Zo kan jij er de volgende dag weer tegenaan!

Waarom is slaap belangrijk?

Met voldoende slaap zorg je voor een uitgerust lichaam en spoel je je hersenen als het ware schoon. Daarnaast vul je tijdens het slapen je energie aan, verlaagt het stress en herstelt het je spieren. Je leest het al, slaap is eigenlijk het meest underrated wapen in je arsenaal. 

Door op tijd naar bed te gaan voorkom je daarnaast (chronisch) slaaptekort en klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid en geheugenproblemen. Je houdt je hersenen gezond en daardoor ben je scherper, alerter én positiever. Powers die als student handig zijn, toch?! 

zo-voorkom-je-een-burnout-als-student
Zo voorkom je een burn-out

Tips van burn-out coach Erik Maessen

1. Stop op tijd met blokken

Het is belangrijk om op tijd te stoppen met studeren. Het liefst al een paar uur voordat je naar bed gaat. Probeer studiestof uit je gedachten te zetten en zoek naar ontspanning. Zo maak je je hoofd leeg en wordt in slaap vallen makkelijker. Anders kun je te maken krijgen met oververmoeidheid.

2. Sport niet vlak voor het slapen

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond en kan bijdragen aan een fijne nachtrust, maar intensief sporten doet dat niet. Het kan zijn dat je er langer over doet om in slaap te vallen als je een uur voor het slapen bijvoorbeeld nog volle bak bent gaan fitnessen, hardlopen of voetballen. Wil je toch sporten? Doe dat dan minstens drie uur voordat je naar bed gaat.

3. Beperk je schermtijd

Eindeloos scrollen op je smartphone of die serie bingen is leuk, maar het licht van je beeldscherm zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt. Stofjes melatonine en dopamine worden aangemaakt en die zorgen ervoor dat je lichaam niet tot rust kan komen. Wil je toch je laatste Instagram-updates checken? Houd het dan bij een paar minuutjes en overweeg een bril met blauwlicht.  

4. Skip alcohol 

Na een gezellige avond en met een drankje te veel op val je moe maar voldaan in slaap. Totdat je de volgende ochtend met een kater wakker wordt. Jammer! Alcohol in je lichaam verstoort verschillende momenten in je slaapcyclus. Daardoor gaat de kwaliteit van je slaap achteruit. Dit geldt overigens ook voor cafeïne, nicotine en drugs. 

5. Zorg voor een fijne slaapkamer

Een goed bed, matras en kussen doen wonderen voor je nachtrust. Wist je dat je deze allemaal kunt afstemmen op je slaapbehoefte? Het is de moeite waard om hierin te investeren. Daarnaast is het belangrijk dat je kamer donker genoeg is om goed te kunnen slapen. Ook helpt het als je kamer opgeruimd is; dat neemt onrust in je hoofd weg. 

6. Laat frisse lucht in je kamer

Zorg dat je frisse lucht hebt in je kamer. Dit is goed voor je nachtrust, omdat je beter kunt ademen. Zet je raam open of maak gebruik van het luchtcirculatiesysteem. Door zuivere buitenlucht krijgen ziektekiemen bovendien geen kans zich te vermenigvuldigen of te verspreiden. Het draagt dus ook bij aan je gezondheid en weerstand!  

7. Kap met snoozen

Hoe verleidelijk het soms ook is, snoozen en verder pitten kun je beter niet doen. Het snoozen zorgt ervoor dat je hersenen steeds opnieuw een schok moeten verwerken, omdat je niet aan één stuk door kan slapen. Dat heeft gevolgen voor je lichaam; uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Kom dus maar gewoon meteen je bed uit zodra je wekker gaat. You can do it! 

8. Toch nog moe? Powernaps!

Dommel je overdag toch nog een beetje in doordat je niet genoeg geslapen hebt of omdat het college stiekem best wel slaapverwekkend is?


Dan is er gelukkig nog altijd de powernap! Een dutje van maximaal 20 minuten krikt je humeur en alertheid op! Doe dit alleen niet te vaak en het liefst niet in het daglicht.

Genoeg en beter slapen bereik je uiteindelijk toch met een goede nachtrust en door op tijd naar bed te gaan. Gelukkig kun je onze slaaptips er altijd bij pakken als je daar weer even aan herinnerd moet worden. Welterusten! 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.