Studeren in het buitenland: welke kosten heb je?

min. lezen
Studeren in het Buitenland - welke kosten heb je_8

Studeren in het buitenland is onwijs leuk, maar er komen uiteraard ook kosten bij kijken. Per land kan niet alleen de hoogte van de kosten verschillen, maar ook de zaken waaraan je kosten kwijt bent. In dit artikel geven we je een overzicht van kostenposten waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat studeren. Zo kan jij je budget zo goed mogelijk opstellen!

Collegegeld

Om in Nederland te studeren moet je als student collegegeld betalen van ruim €2.300,- per jaar. Dit is de afgelopen jaren flink opgelopen; vanaf het schooljaar 2024-2025 ligt het zelfs boven de €2.500,-. Het is goed om te weten hoeveel collegegeld je moet betalen bij de buitenlandse onderwijsinstelling waar jij interesse in hebt. In Scandinavische landen zoals Denemarken, Noorwegen en Zweden betalen wij als Nederlandse inwoners bijvoorbeeld vaak juist helemaal geen collegegeld omdat we lid van de EU zijn.

In een land zoals de Verenigde Staten kost studeren minimaal €10.000 per jaar, maar het kan zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar. Ook Engeland is relatief duurder dan Nederland met een jaarlijks bedrag van maximaal €10.000 per jaar. In Nederland is het collegegeld voor het HBO en WO hetzelfde en het wordt jaarlijks vastgesteld, maar in andere landen kan het juist per onderwijsinstelling verschillen. Daarom is het goed om de website van de onderwijsinstelling te bezoeken, waar de hoogte van het collegegeld vaak te vinden is.

Huisvesting

Als je gaat studeren in het buitenland, heb je een plekje nodig om te wonen. Het is goed om voor jezelf te bedenken wat voor soort accommodatie je graag zou willen. Per land kan dit aanbod natuurlijk ook verschillen. In de VS hebben ze bijvoorbeeld zogenaamde ‘dorms’ op de campus waar je vaak met één kamergenoot een kamer deelt, maar in de meeste landen moet je zelf op zoek naar je verblijf.

Als je voor een kamer in een gedeeld appartement of huis kiest, ben je vaak minder geld kwijt vergeleken met een privé studio met eigen badkamer en keuken. Bedenk wel dat je niet de enige student bent die een accommodatie zoekt, dus het is slim om op tijd te beginnen. Kijk bijvoorbeeld op de plaatselijke verhuur websites of zoek naar Facebookgroepen om erachter te komen wat het aanbod is. Het kan ook zijn dat de onderwijsinstelling waar je interesse in hebt haar studenten helpt bij het vinden van een accommodatie.

Sommige onderwijsinstellingen hebben  namelijk eigen accommodaties verspreid over de stad. Een belangrijke tip: kijk goed wat de maandelijkse kosten voor de accommodatie zijn. Soms want dit kan soms alleen de huur van de accommodatie zijn waarbij je kosten voor elektriciteit, gas en water nog bij moet betalen.

Levensonderhoud

Naast collegegeld en huisvesting is het levensonderhoud een grote kostenpost. Denk hierbij aan boodschappen, kleren en het openbaar vervoer. In Scandinavische landen ben je over het algemeen net wat meer geld kwijt aan boodschappen vergeleken met hier in Nederland, zeker als het om vlees, kaas en alcohol gaat. In Zuid-Europese landen daarentegen, zijn de boodschappen weer goedkoper en ook in Azië is het vaak goedkoper.

Naast boodschappen wil je af en toe misschien ook wel wat nieuwe kleren of een tas kopen, of moet je je schooluniform kopen als je naar een onderwijsinstelling gaat waar het verplicht is. Het is belangrijk om hier ook een budget voor op te stellen: Wat neem je mee en wat heb je nog nodig? Daarnaast is het goed om uit te zoeken wat de mogelijkheden van het openbaar vervoer zijn in het land. Het kan gratis zijn voor studenten, of wellicht krijg je studentenkorting. Kun je als trouwe Nederlander je fiets écht niet missen, en ga je naar een land waar fietsen veilig genoeg is? Kijk dan eens bij een tweedehands (online) fietsenwinkel in de buurt!

Boeken 

Boeken zijn een kostenpost die veel studenten nog wel eens over het hoofd zien. Hoeveel geld je aan boeken kwijt bent, ligt helemaal aan welke boeken er voor de studie worden gebruikt, en vaak staat dit van tevoren nog niet echt duidelijk aangegeven. Het kan daarom lastig zijn om een schatting te maken. Maar hou je achterhoofd dat studieboeken nu eenmaal duur zijn. Vaak heb je per vak minimaal één boek nodig, en de prijzen kunnen variëren van tientallen tot honderden euro’s.

Het is daarom een goed idee om van tevoren onderzoek te doen waar je tweedehands boeken zou kunnen aanschaffen om kosten te besparen. Tegenwoordig zijn ook veel boeken in een goedkopere online versie te vinden. 

Vrije tijd

Als je gaat studeren, dan komt daar ook een studentenleven bij kijken. Zeker in het buitenland wil je je vrije tijd waarschijnlijk besteden met zoveel mogelijk leuke dingen en veel van het land zien. Denk ook aan schoolactiviteiten die georganiseerd worden door verenigingen van de onderwijsinstelling, zoals tripjes, avondjes uit of andere leuke dingen.

Deze kostenpost kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wil, want het ligt helemaal aan hoeveel je wil ondernemen. Eén ding is zeker, zo’n buitenlandse studie ervaring krijg je maar één keer in je leven! Dus geniet ervan zoveel je kan.

studie-of-stage-in-het-buitenland
Studie of stage in het buitenland

Lees de verhalen van Eline en Ahsen

Visum

Als je gaat studeren, dan komt daar ook een studentenleven bij kijken. Zeker in het buitenland wil je je vrije tijd waarschijnlijk besteden met zoveel mogelijk leuke dingen en veel van het land zien. Denk ook aan schoolactiviteiten die georganiseerd worden door verenigingen van de onderwijsinstelling, zoals tripjes, avondjes uit of andere leuke dingen.

Deze kostenpost kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wil, want het ligt helemaal aan hoeveel je wil ondernemen. Eén ding is zeker, zo’n buitenlandse studie ervaring krijg je maar één keer in je leven! Dus geniet ervan zoveel je kan.

Vaccinaties

Ga je naar een land buiten Europa? Dan heb je soms vaccinaties nodig om je te beschermen tegen ziektes. Op www.ggdreisvaccinaties.nl kun je erachter komen of en welke vaccinatie(s) je nodig hebt voordat je naar het land vertrekt.

Vaccinaties voor het buitenland worden meestal niet vergoed en de afspraken zelf kosten ook nog eens geld. Wat je hieraan kwijt bent, kun je terugvinden op de GGD-website.

Tips voor het bekostigen

Zoals je wel kunt zien komen er aardig wat zaken bij kijken waar je rekening mee moet houden. Daarom willen we je ook graag wat tips meegeven die je wellicht kunnen helpen bij het bekostigen van je buitenlandse studie. Kijk bijvoorbeeld eens op www.nederlandwereldwijd.nl om erachter te komen of je tijdens je buitenlandse studie recht hebt op studiefinanciering van de Nederlandse overheid.

Daarnaast is het ook slim om te onderzoeken of er bepaalde beurzen zijn waarvoor je je kunt aanmelden. Of kijk op wilweg.nl daar vind je nog meer informatie. Het kan soms wat werk zijn om je hiervoor aan te melden, maar dat is het allemaal waard als het jou kan helpen bij het financieren van jouw buitenlandse studie ervaring. 

Toch een beetje geschrokken van al die euro’s? Er zijn altijd mogelijkheden om (een groot deel van) de kosten te dekken om toch een prachtig buitenlandavontuur tegemoet te gaan. Waar een wil is is een weg zeggen we dan! 

Top 3 duurste landen

  • 1. Zwitserland
  • 2. Verenigd Koninkrijk
  • 3. Ierland

Top 3 goedkoopste landen

  • 1. Scandinavië (geen collegegeld)
  • 2. België
  • 3. Duitsland
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.