6 tips: zo kun je als student duurzaam én budgetvriendelijk leven

min. lezen
tips-om-duurzaam-te-leven

Duurzaamheid is vandaag de dag een hot topic. Wil jij duurzame keuzes maken en jouw steentje bijdragen, maar denk je dat duurzaam leven best duur is? Dat hoeft niet! Wij delen 6 tips over hoe je als student duurzamer kunt leven zonder dat daar een groot prijskaartje aan hangt.

Tip 1: sla je slag met tweedehands spullen

Een eerste uitzet nodig omdat je op kamers gaat? Een geweldige stap, die ook best kostbaar kan zijn. Kies voor tweedehands spullen en bezoek kringloopwinkels of struin het internet af. Sommige mensen doen prima spullen zelfs gratis weg. Een duurzame én budgetvriendelijke manier om te slagen voor de inrichting van je studentenkamer.

Pro tip: gebruik je spullen niet meer? Misschien kun je er iemand anders nog blij mee maken en hoef je het niet weg te gooien. Breng het naar de kringloop of verkoop het online. Zo verdien je ook nog eens een extra centje!

Tip 2: kopen? Lenen!

Voel je je weleens guilty over je consumptie- en koopgedrag? Sommige dingen hoef je echt niet per se te kopen en kun je ook lenen van anderen of huren. Denk bijvoorbeeld aan kleding, boeken, feestartikelen of gereedschap. Veel beter voor het milieu én voor je portemonnee. Check bijvoorbeeld bij je huisgenoot of hij/zij al spullen heeft die jij ook kan gebruiken.

Tip 3: pak de fiets of het OV

Laat je scooter of auto staan en ga lekker op de fiets naar school. Zo ben je meteen gezond bezig, bespaar je op benzinekosten en ben je duurzaam bezig. Winnen! Iets te lui voor de fiets of moet je een stukje reizen om naar college te gaan? Haal dan alles uit je studentenreisproduct en pak het OV!

Tip 4: kies voor een vega(n) maaltijd

Door vegetarisch, veganistisch of minder vlees en vis te eten, draag je een duurzaam steentje bij. Een vega(n) dieet hoeft helemaal niet duurder te zijn dan een dieet met vlees. Vega(n) eten wordt namelijk steeds toegankelijker, doordat er meer aanbod is. En dat betekent dat prijs van vegetarische of veganistische producten omlaag gaat.

Bovendien hoef je niet altijd vleesvervangers naar binnen te schuiven, maar kun je eindeloos variëren met producten zoals, peulvruchten, groenten en noten. 

Pro tip: ook seizoensgebonden producten eten dragen bij aan jouw duurzaam studentenbestaan. Bovendien scheelt het kopen van seizoensgebonden producten écht

vega-maaltijden
Vegetarisch koken:

Vier makkelijke, lekkere en budgetvriendelijke recepten op een rij

Tip 5: skip (plastic) wegwerpverpakkingen

Probeer plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. Doe bijvoorbeeld boodschappen op de markt of kijk iets kritischer naar de (bijna onnodige) plastic verpakking om die komkommer of paprika in de supermarkt. Ook kun je je eigen tas meenemen als je gaat shoppen. Sommige koffietentjes schenken zelfs koffie in jouw eigen beker als je die meeneemt. Je kunt het maar weten! ;)

Tip 6: laat je stem horen

Heb je grotere ambities om je in te zetten voor milieu en duurzaamheid? Kijk eens wat voor (collectieve) veranderingen je teweeg kunt brengen; laat je stem horen en je kwaliteiten zien.

Praat bijvoorbeeld met het bestuur en leden van je studenten-, studie- of sportvereniging. Denk mee over het vergroenen van jouw onderwijsinstelling of sluit je aan bij een (jongeren)organisatie die duurzaamheid hoog op de lijst heeft staan.  

Als student zijn er verschillende manieren om duurzaam én budgetvriendelijk te leven. Ben jij begaan met het milieu en vind je het belangrijk om je  ecologische voetafdruk te verkleinen? Houd deze tips dan in je achterhoofd!

 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.