Zo zorg je voor een vliegende start van je studie

min. lezen
Zo zorg je voor een vliegende start van je studie
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Eindexamenuitslag binnen, tijd voor zomer toch? Ho! Voordat jij die welverdiende vakantie induikt, hebben wij nog wat tips voor een vliegende start van jouw studie. Want wat moet je echt nog even weten? En hoe zorg je dat jij in september helemaal klaar bent om te vlammen? Let’s go!

Tuurlijk, na al die examenstress snappen we dat je niet zo veel zin hebt in nóg meer school. Maaaar…een beetje vooruitdenken kan je een hoop gedoe schelen. Hier zijn onze tips voor de laatste puntjes op de ‘i’ zodat jij zorgeloos kan genieten van je zomer!

1. Geen half werk, maak jouw inschrijving compleet

Heb je het nog niet gedaan, zorg dan dat je je volledig aanmeldt en inschrijft bij de studie die je wilt doen in september. Aanmelden en inschrijven; er is nog wel een verschil! Aanmelden doe je het liefst vóór 1 mei, maar vaak kan dit nog tot half augustus als je deze deadline hebt gemist. Je zorgt dat je een DigiD hebt en meldt jezelf aan via Studielink bij de opleiding van jouw keuze.

Check of je aan alle toelatingseisen voldoet en doorloop de laatste stappen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van studiefinanciering en het regelen van je collegegeld. Daarna schrijft jouw onderwijsinstelling je definitief in voor de opleiding. Die inschrijving moet meestal uiterlijk op 31 augustus voltooid zijn. Wacht dus niet te lang! Meer info over aanmelden en inschrijven vind je hier.

2. Wees geen sloompie, regel je sh*t op tijd

Inkoppertje, maar toch. De meeste mbo’s, hogescholen en universiteiten zetten alle info over je boeken, rooster en andere handige zaken voor je op een rijtje aan het begin van de zomer. Bij Saxion noemen we dit Startersinformatie. Zorg dus dat je hier alvast even naar kijkt voordat je in paniek op 25 augustus nog dat ene studieboek met een levertijd van 8 weken moet bestellen.

3. Pimp je Engels of upgrade je studie skills

Kan jij nog wel een cursusje Nederlands of Engels gebruiken voordat je gaat studeren? Of wil je leren hoe je mega-effectief studeert? Kijk dan of jouw toekomstige onderwijsinstelling (gratis) opties aanbiedt in de zomer.

Onze studenten vinden dit echt een fijne optie: het 100 dagen programma. In dit gezellige traject word je gekoppeld aan een ouderejaars student als coach die je helpt met cursussen en je alvast wegwijs maakt in de wondere wereld van het hbo. Handig!

4. Connect nu al met toekomstige (mede)studenten

Waarom wachten als het nu al kan? Wil jij alvast wat mensen leren kennen voordat je in september het gebouw binnenstapt? Bekijk dan de mogelijkheden bij jouw onderwijsinstelling. Check bijvoorbeeld deze twee platforms waar je als nieuwe student van Saxion los kan gaan.

Goin’
Dit is echt een leuke tip, al zeggen we het zelf. Goin’ is een gezellig studentenplatform speciaal voor alle aankomende studenten van Saxion. En het leuke is dat dit dus niet alleen jouw studiegenoten hoeven te zijn! Je kan namelijk aansluiten bij allerlei kleine (internationale!) communities met dezelfde interesses. Denk aan uitgaan, workouts, vegan koken, lhbtq+-gemeenschap, tot hotspots in jouw studentenstad, en ga zo maar door.

IntoSaxion
Hier vind je studenten van bijna alle opleidingen, die klaar staan om jouw last minute vragen over je studie te beantwoorden. Ben jij dus op zoek naar alle ins en outs van de opleiding? Nog even checken welke studiebenodigdheden je nu echt nodig hebt om te kunnen starten? Of checken hoe de studielast is in het eerste semester? Stel je vragen hier en kom gelijk in contact met andere studenten.

introductie-saxion

5. Mis je Introductie niet!

Last but not least: zorg dat je meedoet met jouw Introductie. De meeste onderwijsinstellingen doen hieraan mee en maken er echt een feestje van. Dit is namelijk jouw eerste echte week bij je nieuwe studie!

De Intro is vaak een combi van handige info vanuit je studie en een grote party aan het einde van de week. Je maakt eerst kennis met jouw opleiding, de docenten en je nieuwe medestudenten. Daarna is de Introductie dé plek waar je superleuke activiteiten gaat ondernemen om jouw studententijd met een knal te laten beginnen. Alvast even kijken bij het programma van Saxion? Check het hier!

Saxion Start Samen

Kan jij geen genoeg krijgen van tips voor een vliegende start? Bekijk dan Saxion Start Samen. Hier zetten we al dit soort info op een rijtje en heten wij onze nieuwe studenten welkom met allerlei toffe activiteiten. Zo leer je ons alvast kennen en voel je je wat meer bij ons thuis.

Zo, en nu is het echt tijd om lekker uit te checken en te genieten van je vrije weken. Fijne zomer!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.