Starten met studeren? Regel alles op tijd!

min. lezen
Dingen-die-je-moet-regelen-als-je-gaat-studeren
Branded content Tio
Deze content is gemaakt door Tio

Branded content

Beginnen met een vervolg-opleiding is leuk, maar ook superspannend: er komen ineens veel nieuwe dingen op je af. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en dat je je zaakjes goed op orde hebt. Geen idee waar te beginnen? Geen paniek: wij helpen je een handje. Zo kun jij met een gerust hart aan je nieuwe studie beginnen!

1. Studie

Zeker van je studiekeuze? Schrijf je dan op tijd in en voorkom dat je achter het net vist. Voor de Tio-opleidingen is bijvoorbeeld veel belangstelling waardoor jaarlijks wachtlijsten ontstaan. Hoe je je precies aanmeldt, vind je hier. Tio geeft jouw inschrijving door aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). En omdat Tio een particuliere hogeschool is, hoef je je niet via Studielink in te schrijven. Handig!

Bekijk hier een blog over deadline inschrijven studie.

2. Kamer

Afhankelijk van waar je wil gaan studeren, kan het handig (of gewoon heel erg leuk) zijn om op kamers te gaan. Schrijf je in op websites met studentenkamers, speur Facebook of Marktplaats af, doe een beroep op je netwerk, overweeg (tijdelijk) anti-kraak en houd je oren en ogen open. Een geschikte kamer vinden kan soms wel even duren, dus begin op tijd.

3. Studiefinanciering

Weet je al hoe je je studie gaat financieren? Een particuliere hbo-opleiding van Tio is voor iedereen betaalbaar. Als je ervoor in aanmerking komt kun je bij DUO studiefinanciering aanvragen. Dit bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een eventuele lening en studentenreisproduct. Vraag eerst een eigen DigiD aan en log daar vervolgens bij DUO mee in om je studiefinanciering aan te vragen.

Dingen die je moet regelen als je gaat studeren 2

4. Studenten-OV

Wanneer je je studiefinanciering aanvraagt bij DUO, kun je ook gelijk je studentenreisproduct aanvragen. Bedenk vooraf goed of je een week- of weekend-OV wil. Je reist dan op bepaalde dagen gratis en op de andere dagen met korting. Koop eerst een OV-chipkaart en vraag vervolgens via DUO gratis een studentenreisproduct aan.

5. Betaling collegegeld

Weet je al hoe je je opleiding gaat betalen: in één keer of in termijnen? In sommige gevallen, zoals bij Tio, krijg je korting op het collegegeld als je in één keer betaalt. Zorg wel dat je dit op tijd doet

6. Verzekeringen

Als je 18 wordt, is het hebben van een eigen zorgverzekering verplicht. Je voor andere zaken verzekeren is verstandig, zeker als je op kamers gaat, maar niet verplicht. Denk aan een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of reisverzekering.

Vergeet trouwens niet gelijk even te checken of je recht hebt op toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag!

7. Kennismakingsgesprek

Als je je bij Tio hebt ingeschreven voor een studie en je toegelaten bent, heb je voor de start van je studie een gesprek met je studiecoach. Zo kun je alvast met hem of haar kennismaken. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust; daar is je studiecoach voor. De uitnodiging voor dit gesprek ontvang je vanzelf, daar hoef je dus niets voor te doen. Handig!

8. Introductiedagen

Nu je al je zaakjes op orde hebt, staat niets je meer in de weg voor een succesvolle start van je studie. Deelnemen aan de introductiedagen van je studie is natuurlijk niet verplicht, maar kunnen we je van harte aanraden. Een fantastische manier om je nieuwe studiegenoten te leren kennen. En hadden we al gezegd dat een intro je studieresultaten ten goede komt? Laat het avontuur maar beginnen!

Meer weten over aanmelden op Tio?

 

GA NAAR TIO.NL!

Dingen die je moet regelen als je gaat studeren 3