Bijna klaar met je studie, wat nu?

min. lezen
bijna-klaar-met-je-studie-header

Nog even studeren en dan…ben je ineens klaar met je opleiding en heb je je diploma behaald. Proficiat! Het behalen van je diploma kun je afvinken, maar er zijn ook nog een paar andere dingen die je moet regelen als je klaar bent met studeren. Wij helpen je met onze handige checklist.

1. Schrijf je uit

Regel als eerste je uitschrijving. Je betaalt namelijk collegegeld of lesgeld zolang je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Als je afgestudeerd bent, hoeft dat natuurlijk niet meer. Als je klaar bent met je mbo-opleiding, regel je je uitschrijving bij de onderwijsinstelling zelf. Schrijf je je uit bij een hogeschool (hbo) of universiteit (wo), dan gebeurt dat via Studielink.

Goed om te weten: uitschrijven via Studielink kan vanaf de 1ste van de volgende maand. Als je je bijvoorbeeld vanaf 1 april wilt uitschrijven, moet je dit in maart al regelen. Als je bijna bent afgestudeerd, hangt het van je studie af op welke datum je kunt uitschrijven. Check dit altijd eerst bij je opleiding. 

2. Stop je studiefinanciering

Wanneer je niet meer staat ingeschreven bij een opleiding, heb je geen recht meer op studiefinanciering. Daarom is het belangrijk om je studiefinanciering of lening stop te zetten. Dit regel je in jouw DUO account.

Is het stopzetten van je studiefinanciering gelukt? Dan ontvang je de eerstvolgende maand geen geld meer van ‘Ome Duo’. 

3. Zet je studenten-ov uit

Yep, je moet er aan geloven; afscheid nemen van je studenten-ov. Doordat je je hebt uitgeschreven bij de onderwijsinstelling vervalt je recht op een studenten-ov. Het stopzetten is heel makkelijk en kun je doen bij een NS-ophaalautomaat. Kies voor ‘stopzetten reisproduct’ en het is al gefixt!

Zorg dat je dit op tijd doet om forse boetes te voorkomen. Doe dit vóór de 10de dag in de maand dat je bent uitgeschreven bij de onderwijsinstelling of Studielink.

Een voorbeeld: je schrijft je vanaf 1 april uit bij je hogeschool via Studielink. Zet je studentenreisproduct stop vóór 10 april. 

4. Controleer je verzekeringen en toeslagen

Vaak hebben studenten recht op verzekeringen met korting. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering of studenten inboedelverzekering. Als je klaar bent met studeren is het goed om je verzekeringen eens te checken en of je daar nog iets voor moet regelen.

Ook kom je als student vaak in aanmerking voor toeslagen, zoals zorgtoeslag. Ga je na je studie aan het werk? Dan is je inkomen bepalend of je nog recht hebt op zorgtoeslag. Op belastingdienst.nl kun je bij ‘Mijn toeslagen’ checken of je nog recht hebt op toeslagen. 

5. Bereid je voor op een andere woonsituatie

Woon je op kamers in een studentenwoning (met campuscontract). Dan heb je na je uitschrijving zes maanden de tijd om de studentenwoning te verlaten. Zoek op tijd naar een andere woning om vervelende situaties te voorkomen.

Misschien kun je tijdelijk terug naar je ouders? Zo komt het einde van je studentenleven wel heel erg in zicht, hè. 😉

Stop je met je studie?

Ook dan kun je bovenstaande checklist aanhouden. Zo voorkom je dat je niet voor niets collegegeld betaalt, een boete krijgt vanwege je studenten-ov of onterecht studiefinanciering ontvangt. 

Let op: zit je in het eerste jaar van je hbo- of wo-opleiding en wil je stoppen met je studie? Als je je vóór 1 februari uitschrijft én je studiefinanciering stopzet, hoef je je studiefinanciering en studentenreisproduct niet terug te betalen. Dit is de 1-februariregeling en geldt ook voor studenten van een mbo 3 of 4 opleiding. 

stoppen-switchen-doorgaan-studie
Switchen, stoppen of doorstuderen?

Heb je twijfels over je studie? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje!

Het is wat, je studentenleven achter je laten. Maar waar deuren dichtgaan, gaan nieuwe ook weer open. Bovendien ben je klaar met studeren en klaar voor een nieuwe stap; daar mag je heel trots op zijn!

 

Misschien ga je binnenkort al starten bij je nieuwe baan, ga je op reis of weet je niet meer dan dat je lekker met de beentjes omhoog even helemaal niks gaat doen. Wat het ook mag zijn, geniet er in ieder geval van! 

Heb je nog niet genoeg van studeren en overweeg je om door te studeren?

Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je met een mbo-diploma niveau 4 doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding of kiezen voor een Assosicate degree 

Als je een hbo-bachelor op zak hebt, kun je kiezen voor een hbo-master. Het grootste verschil met een master op wo-niveau, is dat een hbo-master meer gericht is op de praktijk. Wil je met je hbo-bachelor liever doorstuderen aan de uni? Dat is mogelijk. Vaak kiezen studenten dan voor een wo-premaster en daarna een master.  

Heb je je universitaire bacheloropleiding afgerond en je wo-bachelordiploma behaald? Dan kun je verder specialiseren door een master te volgen. Dit kan een master zijn die direct aansluit op je bacheloropleiding, maar een master in een iets andere richting of aan een andere onderwijsinstelling behoort ook tot de mogelijkheden. In sommige gevallen moet je dan eerst een pre-master op wo-niveau volgen. Dit kan je na of zelfs tijdens je bacheloropleiding doen. 

Twijfel je nog over je volgende stap? Lees dan ons artikel over de voor- én nadelen van werken na je studie en doorstuderen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.