In het buitenland studeren? De buitenlandambities van Nederlandse studenten onder de loep

min. lezen
buitenlandplannen-nederlandse-studenten
nuffic-logo-payoff
Nuffic

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Van primair en voortgezet onderwijs tot mbo, hoger onderwijs en onderzoek, en volwasseneneducatie.

Nu de coronacrisis achter ons lijkt, is het weer een stuk makkelijker om naar het buitenland te reizen. Voor vakanties, maar ook als je de ambitie hebt om in een ander land te studeren. Een studie over de grens spreekt veel jongeren aan, en het heeft ook een positieve invloed op je persoonlijke ontwikkeling.

Misschien heb je zelf ook wel eens overwogen om de wijde wereld in te trekken en een (gedeelte van je) opleiding in een ander land te volgen. Je bent zeker niet de enige: een groot aantal Nederlandse scholieren en studenten overweegt de stap naar het buitenland. Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, onderzocht de buitenlandplannen van studenten in ons land. Welke factoren spelen een rol in de keuze om wel, of niet, over de grens te gaan voor een studie, stage of tussenjaar? De belangrijkste resultaten vind je hier.

De interesse is groot

We vallen maar gelijk met de deur in huis: veel studenten hebben buitenlandplannen voor het komende studiejaar! Van de ondervraagden geeft namelijk liefst 68% aan ambities te hebben naar het buitenland te gaan in het studiejaar 2022-2023. Daar bovenop komt nog 12% die de ambitie heeft om ná dit studiejaar de grens over te gaan. Dat is dus liefst 80% aan geïnteresseerde avonturiers.

In het onderzoek zijn wo-, hbo- en mbo-studenten ondervraagd. Studenten van het hbo zijn net iets gretiger dan die van de andere twee opleidingen om naar het buitenland te gaan. 78% van de ondervraagde hbo’ers heeft namelijk plannen om het komende jaar buiten Nederland te studeren, tegenover 66% van de wo’ers en 54% van de mbo-leerlingen.

Plenty of options

De mogelijkheden voor studeren over de grens zijn zeer divers. Je kunt ervoor kiezen om je volledige opleiding in het buitenland te volgen, maar ook een deel van je studie is een optie. Hierbij denk je aan een stage, minor of uitwisseling. Hieronder zie je wat de voorkeur heeft onder de respondenten:

buitenlandplannen-2022-2023-onderzoek-nuffic.PNG

Bron: Buitenlandplannen van Nederlandse studenten voor 2022-­2023 | Welke factoren spelen een rol in de keuze om wel of niet over de grens te gaan voor een studie, stage of tussenjaar?

Verder zijn er nog veel meer mogelijke redenen om naar het buitenland te gaan. Hierbij kun je denken aan werken als au pair, vrijwilligerswerk, summer schools of het volgen van een taalcursus. Je ziet: er zijn een heleboel mogelijkheden als jij het avontuur op wilt zoeken.

Viva España

Uit het onderzoek van Nuffic blijkt dat Spanje enorm in trek is bij Nederlandse studenten. Liefst 18% van de respondenten die al een voorkeursbestemming heeft, heeft het land van paella, siësta’s en de costa’s op nummer 1 staan. Maar denk zeker niet dat studenten alleen maar op zoek zijn naar zonnige bestemmingen, want ook Scandinavische landen blijken enorm in trek te zijn bij jonge avonturiers. In totaal gaat 16% het liefst naar een van deze Noordse landen.

Buiten Europa staat de Verenigde Staten bovenaan de lijst van buitenlandgangers (en hier zijn diverse redenen voor aan te wijzen). 7% van de respondenten wil hier graag in het kader van zijn of haar studie heen. Verder is opvallend dat ook Azië erg populair is onder studenten met 15%. Een echte favoriet is er niet, voor ieder land op dit continent is ongeveer evenveel animo. Zuid-Korea en Japan springen er enigszins bovenuit, maar de verschillen zijn minimaal.

Wat is jouw motivatie?

Je kiest er natuurlijk niet zomaar voor om in het buitenland te studeren; daar is het immers te duur voor (al kun je natuurlijk altijd een bijbaan zoeken). De motivatie om een (gedeelte van een) opleiding in een ander land te volgen, kan echter nogal verschillen per persoon. Vaak is persoonlijke ontwikkeling een belangrijke pijler van de buitenlandambities van jongeren. Dit is ook wat naar voren komt bij het onderzoek van Nuffic, aangezien 92% van de respondenten dit als belangrijke factor noemt. Een andere reden (die zelfs nog een piepklein beetje vaker wordt genoemd) is om meer over de wereld en andere culturen te leren. In hoeverre deze en andere motivaties een rol spelen, is aangegeven in de figuur hieronder.

redenen-buitenlandplannen-2022-2023-onderzoek-nuffic.PNG

Bron: Buitenlandplannen van Nederlandse studenten voor 2022-­2023 | Welke factoren spelen een rol in de keuze om wel of niet over de grens te gaan voor een studie, stage of tussenjaar?

Een tussenjaar in het buitenland verblijven

Heb je (al dan niet gedwongen) een tussenjaar? Ook dan is het heel verleidelijk om je droom te verwezenlijken en de stap naar het buitenland te maken. Sommigen zien een tussenjaar als een verloren jaar, maar je kunt deze tijd heel nuttig besteden. Je kunt bijvoorbeeld een cursus gaan doen, of juist andere culturen verkennen en leren zelfstandiger te worden. Er komt immers nogal wat kijken bij een tijdelijk verblijf in het buitenland. Lees ook zeker onze tips voor een tussenjaar over de grens eens door om te weten waar je zoal rekening mee moet houden.

De BuitenlandBeurs

Kortom, er zijn een heleboel opties voor jongeren met buitenlandambities. Zorg er daarom voor dat je je huiswerk doet en je verdiept in de mogelijkheden, maar ook in wat er allemaal bij zo’n avontuur komt kijken. Een bezoek aan De BuitenlandBeurs is hier de ideale gelegenheid voor. Hier staan verschillende organisaties en instellingen die opleidingen, stages, taalcursussen en meer in het buitenland aanbieden. De medewerkers, voorlichters en ervaringsexperts van deze organisaties helpen je graag op weg. Meld je daarom gratis aan voor deze beurs en laat je informeren!

Over het onderzoek van Nuffic

Waar komen deze gegevens vandaan?

Nuffic werkt samen met verschillende partners in binnen- en buitenland in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie om internationale samenwerking te bevorderen. Zo stimuleren zij scholen en onderwijsinstellingen om te investeren in internationalisering. Met hun onderzoeksrapport ‘Buitenlandplannen van Nederlandse studenten voor 2022-2023’ hebben zij een helder overzicht gecreëerd van de buitenlandplannen van studenten in ons land. In totaal zijn er 515 respondenten meegenomen in het onderzoek, waarvan 15% studeerde aan het mbo, 21% aan het hbo en 43% aan het wo. De overige 20% was middelbare scholier in het examenjaar.

Bron: Buitenlandplannen van Nederlandse studenten voor 2022-­2023 | Welke factoren spelen een rol in de keuze om wel of niet over de grens te gaan voor een studie, stage of tussenjaar?

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.