5 tips om relaxt je studiekeuze te maken

min. lezen
che-branded3-nieuw-pakket
Christelijke Hogeschool Ede
Deze content is gemaakt door Christelijke Hogeschool Ede

Branded content

Zie jij jezelf nog dobberen op een luchtbed afgelopen zomer? Wij zien het ook! Maar we zitten ondertussen alweer in het najaar dus dat betekent dat we weer aan de slag moeten op school. En met een klein beetje goede voorbereiding ga ook jij dit jaar relaxt van start.

Hoe eerder je begint met het uitzoeken van de opleiding die het beste bij jou past, hoe relaxter jij het doorloopt. Maar hoe doe je dat, het maken van de juiste keuze? Wij helpen je met deze vijf tips op weg!

#1 Twijfels zijn normaal

Als het schooljaar begint, lijkt het maken van een keuze verder weg dan ooit. Veel middelbare scholieren stellen hun studiekeuze uit, omdat ze nog geen idee hebben wat ze willen en er daardoor tegenop zien om te beginnen. Het is goed om te beseffen dat dit helemaal normaal is. Bijna alle scholieren die op jouw school rondlopen hebben zo hun twijfels. Maar daar gaan we wat aan doen!  

CHE quiz - waar liggen jouw talenten?
Waar liggen jouw talenten?

Kom erachter met deze quiz

#2 Kijk verder dan de middelbare school

Het gebouw waar jij elke dag bevindt is inmiddels zo vertrouwd, dat je je bijna niet kan voorstellen dat je hier volgend jaar of het jaar daarop niet meer rondloopt. Maar het is goed om verder te kijken! Bekijk al wat websites van mbo’s, hbo’s of universiteiten en klik een beetje rond. Je hoeft echt niet gelijk een top 3 te maken, maar misschien begint er al wat bij je te borrelen. Welke school past het beste bij jou als persoon?  

#3 Praat met vrienden en familie

Je denkt misschien dat het maken van een studiekeuze een megasaaie taak is. Maar als je wat meer je gevoel gaat volgen, gaat het allemaal een stuk makkelijker. Maar hoe ontdek je dan wat jouw gevoel is? Praat erover met vrienden en familie. Stel vragen zoals: wat vind jij bij mij passen? Wat zijn mijn talenten? Er ontstaat op die manier vaak een leuk gesprek. Vaak merk je ook wel aan je onderbuikgevoel wat je aanspreekt en wat helemaal niet.

#4 Bezoek

In het najaar is een goed moment om een open dag te bezoeken. Je voelt nog geen druk om gelijk een keuze te maken, maar je kunt wel rondkijken of de sfeer van de school of universiteit goed bij je past. Let er goed op wat je voelt. Als je het liefst gelijk door de achterdeur naar buiten wilt rennen, is die school of opleiding niet de juiste plek voor jou. Student Evie vertelt dat zij juist tijdens het bezoeken van een open dag juist ontdekte wat ze wilde, terwijl ze dat van te voren niet gepland had. 

#5 Chill

En ontspan! Wanneer jij als een kip zonder kop op zoek gaat naar een passende studie, maakt je het juist moeilijker voor jezelf. Er is simpelweg te veel keuze. Doe het stap voor stap. Vraag mensen om hulp en praat erover. Uiteindelijk kom ook jij op het juiste (studie)pad. You got this! En ohja: volg de @dehogeschoolede op Instagram voor meer tips en studentverhalen.

Kom langs op de open dag!

Wil jij weten hoe het er aantoe gaat op de CHE?

Bezoek de open dag

 

che-branded3-nieuw-pakket-cta-1