Eerst even dit: waarom hebben we het hierover? Er wordt namelijk al heel wat jaren over dit onderwerp gepraat. Misschien denk je wel: “Hou maar op, van dit onderwerp word ik depressief.”, of heb je juist iets van: “Ik kan niet wachten!” Hoe dan ook: de realiteit is dat robots een groot deel van onze banen gaan overnemen. Dat kan gevolgen hebben voor jouw toekomstige studie. Daarom hebben we het hierover.
Om je maar meteen gerust te stellen: robots nemen echt niet alles over. Het gaat vooral om taken met veel herhalingen en dingen die heel goed een standaard script kunnen volgen, zoals callcenterwerk, secretaressewerk en fabriekswerk.
Maar zodra het werk niet volgens één vast protocol gedaan kan worden, wordt het al snel te lastig voor robots om het over te nemen. Banen waar creativiteit voor nodig is, zijn voorlopig niet in gevaar. Althans, dat is nu het geval, want er zijn aanwijzingen dat zelfs dit soort banen, zoals Creative Director functies vervangen kunnen worden door robots. In Japan is dat zelfs al eens gebeurd. Maar goed, dit is maar één voorbeeld.
Nee, dat hoeft niet. Want ook al gaan er volgens rtl-nieuws in 2025 (al!) 85 miljoen banen verloren, er komen er maarliefst 97 miljoen bij! Er komt dus meer bij dan er verdwijnen. Daarbij, er zijn altijd mensen nodig. Werk wordt nooit helemaal gerobotiseerd. Mensen zullen altijd in charge blijven, want robots kunnen misschien wel iets heel goed uitvoeren, ze kunnen die kennis niet toepassen op iets anders. Iets wat wij wel kunnen!
Je hoeft dus niet bang te zijn dat er straks helemaal geen banen meer zijn en dat je nooit meer aan de bak komt. Sterker nog, er wordt gezegd dat mensen meer tijd over houden als robots meer werk overnemen.
Dat betekent dat je meer tijd overhoudt voor dingen die je leuk vindt om te doen, in plaats van telkens hetzelfde taakje opnieuw uit te voeren. Goed nieuws dus! Maar hoe kun jij je daarop voorbereiden als aankomend student?
Misschien vormt dit voor jou wel een dilemma: ga je iets doen wat je leuk vindt, maar niet toekomstbestendig is, of kies je een studie die je mwah vindt, maar je wel klaarstoomt voor de toekomst? Dat is best een lastige vraag, maar denk maar zo: Je bent nooit uitgeleerd en veel mensen kiezen een beroep dat maar een beetje te maken heeft met hun studie. Sommige studies zijn het trouwens allebei, het hangt er maar net vanaf wat jij leuk vindt.
Laat je daarom vooral niet belemmeren door het idee dat jij over een aantal jaar geen baan kunt vinden. Je vindt altijd wel iets wat bij jouw past. Een studie bepaalt lang niet de rest van jouw leven.
Toch kan het zijn dat over een aantal jaar jouw werk (voor een deel) wordt vervangen door een robot. Niet erg! Ga dan op zoek naar iets anders, laat je desnoods omscholen of neem een extra cursus.
Probeer altijd te kijken naar waar de kansen liggen en roest niet vast. En: zolang je blijft doen wat je leuk vindt, komt het altijd wel goed. Maar je dus geen zorgen.
12 oktober 2021 geschreven door Boy Cornelissen