Het studieroer om: van afgestudeerd informaticus naar professioneel fotografe

min. lezen
ElineSchuurmans-studieroer-om

Wat doe je wanneer de studie die je gekozen en afgemaakt hebt tóch niet helemaal datgene is wat je de rest van je leven wilt doen? Na haar studie Informatica en Economie koos Eline Schuurmans ervoor om haar eigen bedrijf in de fotografie te beginnen.

Daar sta je dan: met je kersverse Bachelordiploma Informatica en Economie op zak, maar eigenlijk niet al te veel zin om in die sector te gaan werken of door te studeren voor een Master. Voor Eline was het tijd om iets te gaan doen wat ze altijd al leuk vond: “Ik ben zelf onwijs creatief, maar ik durfde eigenlijk niet voor een creatieve studie te gaan. Ook vanuit mijn omgeving werd mij vaak de universiteit aangeraden. Terwijl ik op een creatieve- of mediaopleiding misschien meer op mijn plek was geweest.”

Eline-Schuurmans

Opleiding toch afgemaakt

Uiteindelijk heeft Eline haar opleiding toch afgemaakt, maar dat ging niet altijd even gemakkelijk. “Ik had veel moeite met de programmeervakken, en ook gebeurden er in mijn persoonlijke leven wat dingen die impact hadden op mijn studie. Maar toen ik eenmaal over de helft was, dacht ik: ‘ik ga dit gewoon afmaken, zodat ik in ieder geval dat papiertje binnen heb’. Opgeven was in mijn hoofd geen optie. Maar ik zag mezelf eerlijk gezegd niet werken in de IT-sector.”

Met haar diploma in the pocket ging Eline verder kijken. Haar nieuwe roeping vond ze in haar hobby. “Ik was altijd al met fotografie bezig, en na mijn studie ben ik een jaartje parttime gaan werken voor een groothandel. Hier was ik in mijn eentje eigenlijk een heel marketing-team. Daarnaast ben ik mijn eigen bedrijf op gaan bouwen. De reacties van vrienden en familie waren overwegend positief; ze zagen dat dit echt iets was dat bij me paste.”

aanmelddeadlines
Download het studiekeuze e-book

En maak in 4 stappen de juiste studiekeuze.

Familie en vrienden zagen dat fotografie echt iets was dat bij me paste

Eline Schuurmans

Studie was zeker niet voor niets

In plaats van een vaste baan bij een groot bedrijf ging Eline voor een onzeker bestaan als ZZP’er. Zeker in het begin van de coronacrisis viel dat niet mee. “Toen aan het begin van de coronatijd veel opdrachten wegvielen vroeg ik me wel eens af of ik de juiste keuze heb gemaakt. Maar dit is waar mijn passie ligt en daar ga ik helemaal voor. Nu gaat het gelukkig weer goed, dus zie ik de toekomst ook veel positiever.”

Terwijl ze nu iets compleet anders doet, denkt Eline niet dat haar studie Informatica en Economie voor niets is geweest. Integendeel zelfs: “Ik gebruik in mijn dagelijkse werk nog best veel dingen die ik tijdens mijn studie geleerd heb. Bijvoorbeeld hoe ik de vraag van een klant helder krijg. Hoewel ik mezelf niet zo gauw in de IT zie werken, zie ik mijn studie Informatica en Economie dus zeker niet als verspilde tijd.”

Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Check dan eens deze blog over praktische tips: stoppen met studie.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.