International Business studeren: hoe zit dat?

min. lezen
international-business-studeren-sjoerd

Lijkt het je leuk om te werken in een internationale omgeving en houd je ervan om mensen te managen? Dan is de studie International Business (IB) misschien wel wat voor jou. Tijdens deze studie verken je de internationale zakenwereld en kun je ook een periode in het buitenland studeren of stage lopen. IB student Sjoerd van der Sluijs geeft ons alle ins-en outs over deze populaire studie!

Over Sjoerd

“Momenteel ben ik student aan de Avans Hogeschool in het laatste jaar van de opleiding International Business Management. Na het afronden van mijn mbo-4 opleiding International Business zocht ik een passende hbo-studie. Ik heb eerst een jaar International Business gevolgd aan de Hogeschool van Amsterdam, waarbij de basis meer theoretisch is. Later besloot ik mijn studie te volgen bij Avans omdat dit curriculum beter bij mij aansluit.” 

IMG_20220412_215359_536

 

Toelatingseisen International Business

Om je te kunnen aanmelden voor 4-jarige studie International Business heb je havo- of vwo- diploma nodig, maar ook met een mbo-niveau 4 diploma kun je worden toegelaten. Wanneer je je wil aanmelden voor de bachelor International Business is het belangrijk om een passend profiel te hebben. Zo heb je bij het havo profiel C&M de vakken economie, M&O, bedrijfskunde of wiskunde a of b nodig.

Met de andere havo- en vwo-profielen ben je altijd toelaatbaar. Daarnaast is het handig om een goede beheersing te hebben van de Engelse taal.  

Aanmelden International Business

Overweeg je om je aan te melden voor de studie International Business? Dan is het goed om te weten dat de opleiding volledig in het Engels is. Een goed niveau Engels is dus handig. 

Volgens Sjoerd groei je hier vaak vanzelf wel in, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om van tevoren alvast wat te oefenen om je zelfverzekerdheid in de taal te vergroten. “Zelfs als je Engels zoals van Louis van Gaal, zoals een aantal klasgenoten van mij, moet het uiteindelijk wel lukken als je je best doet.” 

 

Omdat Sjoerd eerst een tijdje IB heeft gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam, merkt hij dat er wat verschil is in de curricula van de scholen. Zo had Sjoerd bij de HvA veel meer internationale studenten in zijn klas en lag de nadruk meer op de theorie. Bij Avans ligt de nadruk volgens hem meer op praktijkervaring.

Het is goed om na te denken over wat je nu precies trekt in de studie. Kijk bijvoorbeeld ook naar het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde. Volgens Sjoerd zijn er namelijk nog flink wat raakvlakken tussen deze twee studies.

Studieprogramma International Business

Het studieprogramma van International Business kan per hogeschool verschillen. Zo heeft iedere locatie een eigen curriculum. Het studieprogramma van IB duurt in totaal 4 jaar. Het 4-jarige programma van Avans in ’s Hertogenbosch bestaat uit professionele prestaties die moeten worden voltooid om een IB-professional te worden. De belangrijkste focus van het programma ligt op internationale marketing en verkoop. Je kunt je individuele leertraject ontwikkelen door te kiezen voor specialisatieprofielen, waarin je werkt aan real-life projecten.

Er zijn eindeloze mogelijkheden, die je kunt aanpassen op basis van jouw persoonlijke doelen, interesses en kwaliteiten. Zodoende draagt het studieprogramma bij aan jouw persoonlijke leertraject. Sjoerd is 25 tot 30 uur per week kwijt aan de studie en besteed daarnaast zijn tijd onder andere aan zijn bijbaan. Het is overig verplicht om een periode binnen de studie naar het buitenland te gaan. “Die verplichting vind ik eigenlijk een pluspunt, zodoende ben je al vanaf jaar 1 bezig met waar je heen wil.”

Stage lopen

Tijdens de studie IB is het natuurlijk heel belangrijk om internationale ervaring in de praktijk op te doen, zodat je wordt klaargestoomd voor het werkveld. Vanaf je tweede jaar is het dan ook de bedoeling dat je gaat stagelopen, dit kan zowel in Nederland als in het buitenland. 

“Ik ben voor mijn stage naar Argentinië gegaan voor een halfjaar. Ik had mezelf wel een beetje overschat met Spaans, maar uiteindelijk heb ik enorm veel geleerd en ben ik nu zo goed als vloeiend in de Spaanse taal dankzij die tijd. Daarnaast heb ik de kans gekregen om veel leuke dingen te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en te reizen. Mocht je ooit een vakantieland in Zuid-Amerika moeten kiezen is Argentinië absoluut nummer één.”

Na de studie

Na het afronden van deze 4-jarige studie, kun je op veel verschillende plekken aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken als accountant, consultant, manager of adviseur. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je aan te melden voor een master. Zo gaat Sjoerd bijvoorbeeld verder met de master in Supply Chain Management.

Wil jij je aanmelden voor de studie International Business? Begin dan op tijd met voorbereiden, denk goed na over je studiekeuze en zorg dat je je aanmelding op tijd hebt afgerond. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.