Ga je in het buitenland studeren? Wellicht heb je kans op één van deze studiebeurzen

min. lezen
beurzen-studeren-in-het-buitenland

Als je in het buitenland gaat studeren kan er soms een flink prijskaartje aan vast hangen. Naast je woning, verzekering, visum en inentingen, wil je ook nog leuke dingen doen en meer van het land ontdekken. Gelukkig zijn er verschillende beurzen beschikbaar voor studenten die in het buitenland willen studeren om het toch betaalbaar te maken. In dit artikel leggen we 6 beurzen uit.

1. Erasmus+ beurs

Dit is een programma van de Europese Unie dat studenten de mogelijkheid biedt om te studeren aan een universiteit in een ander Europees land. Het programma biedt financiële ondersteuning voor o.a. collegegeld, reiskosten en levensonderhoud. Je kunt deze beurs inzetten als je (een deel van) je studie in het buitenland wilt volgen. Dat kan dus ook een stage zijn. De duur van deze periode is minimaal 2 maanden en maximaal 12 maanden. Andere voorwaarden zijn dat je fulltime student bent en dat je ingeschreven staat bij je eigen onderwijsinstelling, waarbij je buitenlandperiode meetelt voor je studie in Nederland.

De hoogte van de beurs is o.a. afhankelijk van de kosten voor levensonderhoud in het land van bestemming. Dit wordt jaarlijks vastgesteld. Zo is het maandelijkse bedrag in Scandinavië bijvoorbeeld hoger dan in Spanje. Alle informatie over de specifieke voorwaarden en bedragen kun je hier terugvinden.

2. VSBfonds beurs

De VSBfonds beurs wordt jaarlijks aan ongeveer 160 studenten uitgegeven die willen doorstuderen in het buitenland. Bijvoorbeeld met een masteropleiding. Voor een éénjarige master heb je kans op een bedrag van 7000 euro en voor een tweejarige master op een bedrag van maar liefst 10.000 euro. Ook voor mbo-studenten is er een VSBfonds beurs beschikbaar, met een maximaal bedrag van 4000 euro.

Tijdens de selectieronde wordt er met name gekeken naar je maatschappelijke betrokkenheid, niet zo zeer naar je cijfers. Daarmee wordt er voor iedereen een persoonlijke context geschetst. Ook is het belangrijk om tijdens de selectie uit te lichten waarom deze studie belangrijk is om voor jou te volgen en wat deze kennis de Nederlandse maatschappij vervolgens na afloop van je studie in het buitenland kan brengen. De deadline voor het aanmelden voor deze beurs is jaarlijks op 1 maart. Meer weten over de VSB-beurs? Lees het hier.

3. Fulbright beurzen

Dit programma biedt beurzen aan studenten met de Nederlandse nationaliteit die een master in de Verenigde Staten willen studeren. De voorwaarden zijn dat je afgestudeerd of studerend aan je laatste jaar moet zijn van je universiteit of hogeschool. Ook moet je bezig zijn om toegelaten te worden aan een goede universiteit in de Verenigde Staten, op graduate niveau.

Daarnaast is het van belang dat je goede studieresultaten kunt aantonen en je een uitstekende beheersing hebt van de Engelse taal. Het gaat om een totaalbedrag van $35.000 US dollar en biedt een gedeeltelijke ziektekostenverzekering, deelname aan speciale conferenties in de VS, begeleiding bij je voorbereiding in Nederland én deelname aan een alumni-network. Meer weten? Check de informatie hier.

floris-beurs-buitenland
Floris kreeg een studiebeurs en studeerde in Japan

'Ik had nooit gedacht dat ik een volledige beurs zou krijgen om in het buiteland te studeren.'

4. NL scholarship

De NL Scholarship is er voor alle studenten die een deel van hun studie in het buitenland willen doorbrengen, zoals een uitwisseling, een stage of een onderzoek. Deze beurs is gericht voor studenten die naar een land willen vertrekken buiten de EER. De EER bestaat uit de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Om in aanmerking te komen voor deze beurs moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een voltijdopleiding aan een Nederlandse hogeschool of universiteit volgen en je onderwijsinstelling moet natuurlijk deelnemen aan het NL Scholarship. Daarnaast moet je voor minimaal 10 ECTS, gedurende minimaal 7 weken naar het buitenland vertrekken. Meer weten over de NL Scholarschip? Lees het hier.

5. DAAD-beurzen

Dit zijn beurzen die worden aangeboden door de Duitse overheid om Nederlandse studenten te ondersteunen die in Duitsland willen studeren of onderzoek willen doen. Dit gaat om culturele verdragsbeurzen. De deadline voor het aanmelden van de beurs is vaak rond 1 december van het jaar vóór je begint met studeren.

Er wordt tijdens de selectie voornamelijk gekeken naar studieresultaten, maar ook naar de motivatie waarom je naar Duitsland wilt gaan. Lees hier over de verschillende beurzen en hoe je er in aanmerking voor kunt komen.

6. Chevening scholarship

Dit is een programma van de Britse overheid dat beurzen biedt aan o.a. Nederlandse studenten die in het Verenigd Koninkrijk willen studeren. De beurs biedt volledige financiële ondersteuning om een master te studeren die in aanmerking komt aan een Britse universiteit,. Je krijgt daarbij toegang tot allerlei exclusieve, academische en culturele ervaringen.

Er worden jaarlijks wereldwijd zo’n 1500 beurzen verstrekt aan studenten met sterk leiderschapspotentieel en een goede academische achtergrond. Als je meer wilt weten over Chevening Scholarship kun je dat hier terugvinden.

Deze 6 beurzen zijn slechts enkele van de beschikbare beurzen.  Er bestaan er nog veel meer beurzen voor zowel mbo-, hbo-, en wo-studenten. Het is belangrijk om te onderzoeken welke beurzen beschikbaar zijn voor de specifieke locatie en het type studie waarin jij geïnteresseerd bent.

Via de website van WilWeg lees je alles over de beschikbare beurzen en kun je via deze beursopener handig filteren wat voor jou van toepassing is. Ook kun je altijd nog even aankloppen bij de International Office van jouw hogeschool of universiteit. Soms kan het zomaar zo zijn dat jouw onderwijsinstelling nog een potje heeft voor studenten die naar het buitenland willen.

Pim studeerde in Amerika

Lees zijn ervaringen en kom erachter hoe informatiepunt WilWeg hem op weg hielp. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.