Beroepskeuze: Hoe groot is de kans op baanzekerheid?

min. lezen
Beroepskeuze: Hoe groot is de kans op baanzekerheid?

Vroeger, toen je klein was, wilde je misschien profvoetballer, kapper, dokter of docent worden. Misschien wil je dat nog steeds! Maar welke studie moet je daarvoor hebben afgerond? En hoe groot is de kans dan dat je met die studie ook die droombaan krijgt? Dat vertellen we je graag in deze blog.

“Wat wil je later worden?”

Dit is een veelgestelde vraag. En hoe dichter je bij je studiekeuze komt, hoe serieuzer die vraag wordt. Als je al weet welk beroep je wilt gaan uitoefenen, dan kun je daar je studie bij kiezen. Maar soms is het niet zo eenvoudig. Soms weet je namelijk wel wat je wilt worden, maar is de opleiding die je daarvoor moet volgen niet zo duidelijk. Neem bijvoorbeeld het beroep van onze minister-president Mark Rutte. Daar is niet één bepaalde studie voor. Wel kan je zeggen dat de meeste Nederlandse oud-premiers Politicologie, Economie, Rechten of Geschiedenis hebben gestudeerd.

Soms passen dus meerdere studies bij een bepaald beroep. Het is daarom goed om te weten in welke richting je moet denken. Wat ook heel belangrijk is, is dat je weet waar jij goed in bent. Zo kan je, als er meerdere studies mogelijk zijn bij een bepaald beroep, de richting kiezen waar je goed in bent.

Waar liggen de baankansen?

Dan is er nog die andere vraag: “met welke studie heb je de meeste baanzekerheid?” Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag. Het is namelijk lastig om te voorspellen welke beroepen in de toekomst in trek zijn. Sommige veranderingen in het sociaal-economisch landschap kun je simpelweg niet aan zien komen, kijk maar naar de huidige situatie. Wel weten we ongeveer waar je de meeste en minste kansen hebt op een baan.

Over het algemeen liggen de hoogste kansen op een baan bij de economische- en de technische sector. De laagste bij taal & cultuur en gedrag & maatschappij. Wil je hier meer over weten?

Universiteit

Ook zijn er grote verschillen zichtbaar tussen welke studies mensen kiezen en het beroep dat ze later kiezen. In sommige gevallen, zoals taal & cultuur, kiest maar 33,1% een beroep dat direct aansluit op de afgeronde studie, terwijl dat bij gezondheid op 78,6% ligt. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op deze website van de Nationale Alumni Enquête. Let op: dit is een enquête gehouden onder mensen die aan de universiteit zijn afgestudeerd.

onderzoek-studie-werk
Studie en Werk 2019 Onderzoek baankansen en salaris

In opdracht van Elsevier is een uitgebreid onderzoek gedaan over baankansen en salarissen. Let op, het is best taaie kost ;)

HBO

Voor het hbo liggen die cijfers net wat anders. Daar zijn juist de lerarenopleidingen degene waar je de meeste baankansen hebt. Vooral wiskunde en techniek zijn kansrijk. En zoals je misschien al zou verwachten, zijn de kunst & cultuur studies de studies met de minste arbeidskansen. Meer over weten? Lees dan eens dit artikel van Universiteit Wageningen.

MBO

Op het mbo is het vaak de vraag of je kiest om direct te gaan werken (BBL) of om door te leren (BOL). Dat ligt bij iedere studierichting net wat anders. Zo gaat 51,8% die techniek heeft gestudeerd direct aan de slag. Dat komt ook omdat de lonen daar het hoogst liggen. Het brutoloon voor een starter in de techniek ligt op €1975,- per maand. Studenten uit de zorg gaan ook vaak direct aan de slag: 55,3%. Wil je meer weten met welke mbo studie je het meest verdient en waar de meeste baankansen liggen? Bekijk dan de Keuzegids mbo.

Een andere goede website die je kan helpen met het kiezen van een studie en werkrichting is Kiesmbo.nl. Op deze website van de overheid kan je op een makkelijke manier informatie vinden over verschillende studies en de banen die daarbij horen. Ook kan je een interessetest doen waarin je precies kan zien welke banen bij jou interesses en talenten passen.

Kies niet alleen op baankans

Hoe leuk het ook lijkt, een studiekeuze hangt niet alleen af van baankansen en het verdienen van geld. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ga maar eens na bij jezelf: hoe vervelend is het om iets te doen wat je niet leuk vindt, of waar je niet goed in bent? De dingen waar je goed in bent zijn vaak ook nog eens veel leuker om te doen. En uiteindelijk kom je daar veel verder mee dan met die goedgevulde bankrekening. Misschien lukt het je over een paar jaar ook wel om veel geld verdienen te met de dingen waar je talent en passie voor hebt. Een opleiding kiezen waar je makkelijk een baan mee kunt vinden, is dus niet altijd de beste optie. Kies wat je leuk vindt en goed in bent

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.