Met deze opleidingen draag je bij aan een duurzame wereld

min. lezen
Lijst met duurzame opleidingen in Nederland

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Misschien ben jij er veel mee bezig en wil je dit in je studiekeuze betrekken. Maar welke opleidingen passen bij dit onderwerp en bij jou? Daar gaan we dieper op in met deze blog waarin we een aantal opleidingen op elk niveau bespreken.

Een warme en droge zomer klinkt misschien lekker, maar is in Nederland eigenlijk helemaal niet normaal. Dat dit gebeurt heeft te maken met klimaatverandering, iets wat door menselijke activiteit nogal wordt versneld. Om deze klimaatverandering tegen te gaan zijn er duurzame oplossingen nodig. Daar zijn mensen voor nodig die daarin gespecialiseerd zijn: van probleemoplossers tot technici en van klimaatspecialisten tot monteurs van zonnepanelen.

Duurzaamheid is dus al lang niet meer iets van milieuactivisten, maar iets waar we allemaal wat mee moeten. Of je nu wat korter doucht, of dat je er je beroep van maakt.

Steeds meer opleidingen in duurzaamheid

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer opleidingen op het gebied van duurzaamheid bij gekomen. Sommige opleidingsinstituten zoals Wageningen Universiteit, Aeres en Has Hogeschool staan al langer bekend om hun duurzame karakter. Tegenwoordig heeft bijna elk instituut wel een aantal opleidingen op het gebied van duurzaamheid, of zijn er opleidingen die duurzaamheid hebben opgenomen in hun curriculum (lespakket). 

Omdat we niet alles kunnen uitlichten, hebben we in deze blog een selectie gemaakt. Kijk vooral ook zelf bij verschillende mbo’s, hogescholen en universiteiten en check hun aanbod aan opleidingen op het gebied van duurzaamheid.

Beroepen van de toekomst
Beroepen van de toekomst

Gaan robots ons werk overnemen?

Universitair niveau

Bachelor Sustainable Innovation

(wo bachelor) Tu/e, Technische Universiteit Eindhoven

Tijdens deze opleiding bekijk je duurzaamheidsvraagstukken vanuit verschillende hoeken: van het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de consument. Dat doe je aan de hand van voornamelijk technologische oplossingen, zoals in de energievoorziening.

Tijdens deze studie combineer je theorie met praktijk en ga je aan de slag met actuele onderwerpen. Je gaat aan de slag met economie, technologie en sociale wetenschappen. Het is dan ook een multidisciplinaire studie.

Meer weten? Check deze link.

Circular Engineering

(wo bachelor, Engels) Maastricht University

Deze opleiding gaat in op hoe je als engineer kunt bijdragen aan een circulaire economie. Het richt zich op duurzame producten en technologieën die bijdragen aan een verminderde carbon footprint die heel lang mee kunnen.

Tijdens deze opleiding ga je in op:

  • Circulaire chemische technologie
  • Duurzame biotechnologie
  • Technische fysica voor duurzame productie

Check de video hieronder voor meer info of ga naar de website van deze opleiding.

Hbo niveau

Klimaat en Management

(hbo bachelor) Saxion Hogeschool

Met deze studie word je opgeleid tot klimaatexpert. Je leert allerlei vraagstukken op te lossen door samen te werken met verschillende disciplines. Je start je opleiding dan ook met studenten van bestuurskunde/ overheidsmanagement, stedenbouwkundig ontwerpen en ruimtelijke ordening en planologie.

Je staat met één been in de theorie en met het andere in de praktijk. Je krijgt echte vraagstukken en leert deze op te lossen. Je loopt dan ook stage in je derde jaar.

Meer weten over deze opleiding?  Check dan de website.

Duurzame bedrijfskunde

(hbo bachelor) Aeres Hogeschool

Tijdens deze opleiding ga je vanuit de bedrijfskunde aan de slag met duurzaamheid. Je leert hoe je duurzaamheid op de agenda kunt brengen en hoe je nieuwe verdien- en bedrijfsmodellen kunt maken waarin duurzaamheid, inclusiviteit en circulariteit een belangrijke rol spelen. Je leert marktonderzoek te doen, gaat aan de slag met ingewikkelde vraagstukken en verdiept je in onderwerpen als circulaire economie. Kortom, tijdens deze opleiding ben je bezig hoe je bedrijven kunt verduurzamen.

Wil je meer weten over deze opleiding? Check dan deze website.

Milieukunde

(hbo bachelor) Has Hogeschool, Van Hall Larenstein & Avans Hogeschool

Deze studie bevindt zich op het snijvlak van biologie en scheikunde. Met die bril op ga je aan de slag om een beter milieu en een leefbare aarde te creëren. Je leert hoe milieuproblemen ontstaan.

Daarnaast combineer je verschillende disciplines zoals beleid, management en recht. Je wordt dus breed opgeleid om vanuit verschillende invalshoeken milieuvraagstukken bij bedrijven op te lossen.

Tijdens deze studie is de connectie met het bedrijfsleven belangrijk, daarom kun je ook stage lopen bij een bedrijf. Je helpt hen dan daadwerkelijk bij een probleem of casus

Wil je meer weten over deze opleiding?  Check dan de website.

Mbo niveau

Adviseur duurzame leefomgeving

(mbo niveau 4, bol) Aeres MBO, Yuverta & Curio

Als je klaar bent met deze opleiding weet je veel over over ecologie, biodiversiteit, watermanagement en circulaire economie. Je wordt een expert op het gebied van duurzaamheid. Je leert ook plannen en organiseren. Dit is erg belangrijk aangezien je na je opleiding aan de slag gaat met het uitdenken en opstarten van duurzame projecten voor het bedrijfsleven of de overheid. Maar het kan ook een hele mooie opstap zijn voor een vervolgstudie op het hbo.

Wil je meer weten over deze opleiding? Check dan deze website.

Eerste monteur duurzame installaties

(mbo niveau 3, bbl) ROC van Twente

Ga aan de slag met de installatie van duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Je leert deze te installeren bij huizen en bedrijven. Daarbij komen meten, monteren en bedraden aan bod. Uiteraard leer je ook plannen, organiseren en instructies geven. Kortom: je wordt een echte vaktechnicus. Je wordt opgeleid tot iemand die onmisbaar is in deze samenleving waar een groot tekort is aan installatiepersoneel. Het is ook een mooi opstapje voor een opleiding op niveau 4.

Meer weten over deze opleiding? Check dan deze pagina.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.