Deze content is gemaakt door Guruz
Partner content
Partner content
Arie Jongste, leidinggevende bij SLOB, weet er alles van. Zijn team bouwt superjachten in het topsegment van de luxe jachtwereld. SLOB is onderdeel van Feadship, koploper op het gebied van innovatie in luxe jachtbouw. In deze blog neemt Arie ons mee in het fascinerende proces van staal tot droomschip. Hoe bouw je zo’n groot schip eigenlijk? En waarom is werken in de superjachtbouw misschien wel jouw toekomst?
Superjachten zijn extreem luxe schepen van minstens 80 meter lang en 12 tot 16 meter breed. Alleen de rijksten ter wereld kunnen zich er eentje veroorloven. Elk jacht is uniek en wordt op maat ontworpen, met soms bizarre wensen van de eigenaar. Een engineer gaat aan de slag met de wensen van de eigenaar, waarna ze bij SLOB aan de slag gaan met de bouw.
Arie, Leidinggevende bij SLOB
Bij SLOB bouwen ze het casco: het stalen geraamte van het schip. Dit geraamte leveren ze zo compleet mogelijk af, Arie noemt dit ‘heet vrij’: “Daarmee bedoelen we dat zoveel mogelijk van het laswerk en slijpwerk al gedaan is.” Aan het einde is het schip tot in de puntjes voorbereid voor de afbouwwerf.
Wat is een casco?Een casco is de ruggengraat van het schip, het ruwe skelet onder de waterlijn. Of zoals Arie het zegt: “Wij bouwen een ruwe diamant, de afbouwer zorgt later voor het polijsten.” |
Er gaat gemiddeld 2 miljoen kilo staal in zo’n jacht. Om zeker te weten dat alleen de beste materialen voor deze luxe schepen worden gebruikt, wordt er enkel Lloyd-gecertificeerd staal gebruikt. Dit keurmerk wil zeggen dat het staal getest is en goedgekeurd op topkwaliteit. Daarnaast controleren de medewerkers natuurlijk ook zelf nog het materiaal.
De bouw van een superjacht verloopt stap voor stap, via drie fases: voormontage, sectiebouw en aanbouw:
Alle materialen worden per vrachtwagen geleverd en in de loods gesorteerd. Eerst worden kleine onderdelen gelast en geslepen, daarna volgen grotere stukken. Zo ontstaan er allemaal losse ‘secties’. Voor elke sectie zijn gemiddeld tien bouwtekeningen nodig. En als die toch niet helemaal duidelijk zijn? Dan kunnen de medewerkers de 3D-modellen op de computer checken.
In deze fases worden de kleinere secties aan elkaar gezet tot een grotere bouwmodule. Zie het als een reusachtige puzzel, waarbij elk stukje perfect moet passen.
Het stalen casco wordt afgewerkt en krijgt nu pas echt vorm. Grappig feitje: het dek wordt ondersteboven gebouwd. Tot slot krijgt het hele schip een beschermde coating, een soort stevige verflaag die roest tegengaat.
En zo ga je van de allerkleinste onderdelen tot één groot superjacht van 80 meter. Elk schip is anders, en dat maakt het werk uitdagend. Arie vertelt trots: “bij SLOB zijn we gespecialiseerd in het in elkaar laten passen van deze puzzelstukjes.”
De kiel is het eerste onderdeel dat gebouwd wordt, maar ook het laatste dat in het schip wordt geplaatst. Een kiel is de stabilisator van het schip, zonder kiel zou het schip omvallen in de zee. De kiel wordt in het schip geplaatst tijdens de zogenaamde ‘kiellegging’. “Daar maken we altijd een feestje van,” vertelt Arie. De eigenaar van het schip wordt uitgenodigd om in een geheim vakje in de kiel een persoonlijk item te leggen. Daarna last hij of zij het vakje zelf dicht. Een soort geluksbrenger dus, goed verborgen in het hart van het jacht.
Bij staal en lassen denk je al snel aan vies werk. Ja, het is fysiek werk en je moet je handen uit de mouwen steken, maar het is ook technisch, precies en uitdagend. En het betaalt goed. Arie grapt: “Zolang er rijke mensen zijn, hebben wij werk.” Werken in de superjachtbouw vind Arie zo leuk omdat geen enkel superjacht én geen enkele dag hetzelfde is.
Bij SLOB kun je als BBL-leerling al snel meewerken. Je leert snijbranden, lassen en nog veel meer. Lijkt het jou wat? Kijk dan eens naar deze opleidingen:
30 juni 2025 geschreven door de redactie