Wettelijk Collegegeld vs. Instellingscollegegeld: Wat is het verschil?

min. lezen
Wettelijk collegegld vs. instellingscollegegeld website hearder 1076x715

Studeren is niet goedkoop; dure studieboeken, de huur van je kamer en wat dacht je van al het stappen. Een van de eerste kostenposten die je tegenkomt is het collegegeld. Maar wist je dat er verschillende soorten collegegeld zijn? In deze blog leggen we het verschil uit tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wettelijk Collegegeld

Als je gaat studeren aan een hogeschool of universiteit die door de overheid wordt betaald, betaal je meestal het wettelijk collegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt elk jaar bepaald door de overheid en is voor het studiejaar 2024-2025 vastgesteld op €2.530,-.

Dit geldt als je voor het eerst begint aan een bachelor- of masteropleiding. Maar er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen om dit bedrag te mogen betalen, zoals het hebben van de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning die daarvoor in aanmerking komt. Check hier alle voorwaarden.

Het doel van het wettelijk collegegeld is om het hoger onderwijs toegankelijker te maken voor studenten, door een zo laag mogelijk bedrag vast te stellen.

Instellingscollegegeld

Instellingscollegegeld betaal je als je niet in aanmerking komt voor het wettelijk collegegeld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een tweede studie wilt volgen nadat je al een bachelor- of masterdiploma hebt behaald. Ook als je van buiten de EU komt en in Nederland wilt studeren, val je vaak onder het instellingscollegegeld.

Hoeveel dit collegegeld is, hangt af van de school of universiteit. Het bedrag is vaak hoger dan het gewone collegegeld en kan variëren van een paar duizend tot wel tienduizenden euro’s per jaar, afhankelijk van waar en wat je gaat studeren.

Verschillende opleidingsniveaus
Welke niveaus zijn er?

Ontdek meer over verschillende opleidingsniveaus en de bachelor masterstructuur

Waarom is dit verschil er?

De reden voor het verschil tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld ligt in de financiering door de overheid. Studenten die wettelijk collegegeld betalen, worden voor een deel van hun opleiding als het ware gesponsord door de overheid. Zomaar, gratis en voor niks! De overheid betaalt dus een deel van het studiegeld, zodat de kosten van studenten niet torenhoog oplopen. Dit geeft meer scholieren, en niet alleen degenen met een trustfund, de mogelijkheid om te studeren. Bij instellingscollegegeld betaalt de overheid niet mee, en daarom moeten de onderwijsinstellingen deze kosten zelf dekken, wat dus resulteert in hogere bedragen voor studenten.

Wat betekent dit nou?

Het is dus belangrijk om te weten welk collegegeld voor jou van toepassing is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij de start van je studie. Als je binnen de voorwaarden valt voor het wettelijk collegegeld, is dat natuurlijk top voor je portemonnee. Maar als je instellingscollegegeld moet betalen, is het verstandig om hier goed over na te denken en je financiële situatie aan te passen. Misschien is een avond minder stappen en een goede bijbaan zoeken dan helemaal geen slecht idee.

Uiteraard zijn er meerdere studiefinanciering mogelijkheden die jou kunnen helpen. Zoals de basis-, prestatie- of aanvullende beurs of de mogelijkheid tot extra lenen. (Let op: extra lenen is een lening! Die moet je altijd na je studie terug betalen.)

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.