Minder plek op uni en hbo voor buitenlandse student! Lost dit alle problemen op?

min. lezen
minder-plekken-buitenlandse-student-website-hearder 1076x715

Je hebt er vast al weleens van gehoord. Het immigratieprobleem. Het piept en het kraakt in de woningsector, de zorg en óók in het onderwijs. We zijn in Nederland gewoon met heel veel mensen, en dat worden er ieder jaar meer. Politieke partijen vinden het genoeg geweest en willen een rem op de instroom van immigranten. Wat zijn de gevolgen van zo’n stop voor talentvolle internationale studenten? En niet te vergeten, wat betekent dit voor jou? We zochten het voor je uit!

Nice to meet you! 

First things first. Wie zijn deze studenten nu eigenlijk en waar komen ze vandaan? En, zijn het er écht zoveel? In het schooljaar ‘22-’23 had 15% van alle HBO- of WO studenten een buitenlands paspoort. Dat komt neer op bijna 123 duizend internationale studenten in Nederland. 🤯 Wauw, dat zijn er nogal wat. 

Ruim 93 duizend van deze internationals komen uit Europa. 🇩🇪 Duitsland levert ons veruit de meeste internationale studenten. In 2022 waren dat er zelfs 25 duizend. Naast Europa komen er ook nog eens 21 duizend studenten uit Azië, 5 duizend uit Amerika en zo’n 2 duizend uit Afrika. 

Je komt buitenlandse HBO-studenten vooral tegen bij studies in de richting van vormgeving, kunst, talen en geschiedenis. En bij WO-studenten zijn studies die te maken hebben met techniek, industrie en bouwkunde populair. 

Welcome to the Netherlands?

Maar waarom komen ze dan allemaal naar Nederland? Hebben ze in Duitsland of andere landen geen goede scholen? Om antwoord te krijgen op deze vraag moeten we even terug in de tijd. Want Nederland heeft er jarenlang alles aan gedaan om juist de slimmeriken uit het buitenland naar Nederland te halen.

Onderwijsinstellingen worden vanuit de overheid betaald voor het aantal studenten dat studeert aan hun uni of hogeschool. En ja, als de Nederlandse vijver is leeggevist dan heb je nog een hele wereld waar je studenten vandaan kunt halen. Met het binnenhalen van buitenlandse studenten haal je ook een hoop kennis en talent naar ons kikkerlandje. Een win-win situatie dus!

Nederlands onderwijs staat sowieso al goed aangeschreven én is redelijk betaalbaar, wat studeren hier aantrekkelijk maakt. Om de buitenlandse studenten nog meer in de watten te leggen werden er de afgelopen jaren steeds vaker colleges en opleidingstrajecten in het Engels aangeboden. Nederland werd hét kennisland en de place to be voor internationals.

Waar gaat het mis?

Door het goede onderwijsklimaat is Nederland een trekpleister geworden voor jong talent. En dat is/was super! Maar het brengt ook veel struggles met zich mee. Want deze studenten hebben direct bij aankomst een woning nodig. Maar hoe dan? Voor een Nederlandse student is het al bijna onmogelijk om een kamer te vinden. 😓 Afgelopen jaar waren er zelfs 23.700 studentenwoningen te weinig. 

Naast een sjokvolle woningmarkt zijn ook de collegezalen overvol. De universiteiten puilen uit en leerkrachten raken overwerkt, merken onderwijsinstellingen. 
Je zou zeggen, heel simpel, zet even een tijdelijke stop in voor buitenlandse studenten tot het probleem is opgelost. Maar zo simpel ging dat in voorgaande jaren niet. Binnen de EU & EER (Europese Economische Ruimte) hebben we strenge regels dat iedereen vrije toegang heeft tot onderwijs. Dat is wel zo eerlijk. Want dat betekent ook dat jij de vrijheid hebt om overal te mogen studeren. 

Op zoek naar een kamer Check onze tips! Facebook 1200x628
Hoe vind je een kamer?

Handige tips die je meteen kunt gebruiken!

Wat is dan de oplossing?

De afgelopen jaren hebben sommige universiteiten al besloten geen nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen te ontwikkelen om zo het studeren voor buitenlandse studenten iets minder aantrekkelijk te maken. Begin dit jaar hebben de hogescholen en universiteiten toch meer ruimte gekregen om buitenlandse studenten te weren. Met een recent aangenomen wetswijziging mogen ze met een zogenaamd ‘capaciteitsfixus’ een rem zetten op de instroom van internationale studenten bij een Engelstalig opleidingstraject. 

Eind goed al goed, zou je denken. Maar toch hoor je ook veel weerstand tegen deze ‘oplossing’. Tegenstanders van de wetswijziging zien met het indampen van de studenteninstroom ook een achteruitgang van kennis en talent. 

Zo zijn grote tech bedrijven als ASML enorm afhankelijk van een grote instroom van buitenlandse studenten en expats. Door het inperken van deze instroom wordt het voor hen moeilijker om kundig personeel te werven. Ze hebben zelfs al door laten schemeren dat ze misschien wel willen vertrekken uit Nederland. En dat willen we natuurlijk niet! 

Wat heeft dit voor invloed op mij als student?

Het idee is dat er voor jou als Nederlandse student straks meer mogelijkheden zijn om te studeren in eigen land. Jij komt eerder in aanmerking voor een plekje bij die ene gewilde studie én je kunt makkelijker een studentenkamer vinden. Ook worden onderwijsinstellingen ontlast en kunnen leerkrachten even op adem komen. 

In de realiteit zal het echt nog wel even duren voor je iets merkt van deze wetswijziging. Er komen namelijk niet opeens 23.000 huizen vrij. 

Daarnaast wordt het wat minder kleurrijk op de uni en de hogeschool. Je maakt misschien minder snel buitenlandse vrienden en komt minder in aanraking met andere culturen. Dat is super jammer! Ook de kans dat je een roommate krijgt die de Indiase keuken heer en meester is, wordt helaas een stuk kleiner.

Hopelijk komt er een goede balans die voor iedereen goed werkt en blijft Nederland nog steeds een aantrekkelijk land voor talentvolle studenten. En kun jij toch nog samen met je internationale bestie afstuderen!  

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.